'Türkiye'nin Somali'de açtığı tarım okulu 500 mezun verdi'

Türkiye-Afrika 1. Tarım Bakanları Toplantısı ve Tarım İş Forumu'nda konuşan Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, Türkiye'nin Somali'de açtığı tarım okulunun bugüne kadar 500 mezun verdiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye-Afrika 1. Tarım Bakanları Toplantısı ve Tarım İş Forumu çerçevesinde gerçekleştirilen "Gıda Güvenliğinin Sağlanmasında Türkiye-Afrika Kırsal Kalkınma Ortaklığı" temalı oturumda konuştu.

Afrika'nın sahip olduğu beşeri ve doğal kaynaklar bakımından zengin bir tarım potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Çelik, bu potansiyeli açığa çıkarabilmek için öncelikle insanı merkeze alan bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini söyledi.

Toprak, tohum, gübre, mekanizasyon sulama ve diğer tarımsal girdilerini, eğitilmiş insan kaynağıyla üretime dönüştürmek gerektiğini anlatan Çelik, Türkiye olarak Somali'de açtıkları tarım okuluyla gençlere tarımsal eğitim verdiklerine dikkati çekerek, "Bugüne kadar yaklaşık 500 öğrencinin mezun olduğu okul sayesinde Somali'de ilk defa sera kuruldu, kavun ve patlıcan gibi ürünler ilk kez yetiştirilmeye başlandı. Öğrenciler kendi ailelerinden başlamak üzere yaşadıkları yerleri birer tarımsal kalkınma merkezine dönüştürdüler." dedi.

"Tarımda gençleri temele alacak mekanizma istiyoruz"

Afrika Birliği Kırsal Ekonomi ve Tarım Komiseri Josefa Correia Sacko da hedeflerinin başında verimliliği artırmanın ve Afrika'daki vatandaşlar için gıda güvenliğini sağlamanın geldiğini belirterek, tarım sanayisi konusunda gençleri temele alacak bir mekanizmayı oturtmak istediklerini anlattı.

Çad Tarım, Hayvancılık ve Kalkınma Bakanı Abderahim Younous Ali ise büyükbaş hayvancılıkta büyük bir potansiyele sahip olduklarını ifade ederek, susam ve daha birçok endüstriyel bitkisel ürünün ülkelerinde yetiştiğini, bunların iki ülke arasında ticaretinin yapılabileceğini kaydetti.