'Artık üretimi robotlar yapacak ayak uyduramayan silinip gider'

Üretimi robotların ele geçireceğini söyleyen EBSO Başkanı Yorgancılar, "Türkiye’de endüstri 4.0’a ayak uyduramayanlar piyasadan silinecek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet USMAN

İZMİR - Ege Otomotiv Derneği (EGOD) kuruluşunun 22’nci yılını Endüstri 4.0 Paneli ile kutladı. EGOD ve Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği Federasyonu (BASİFED) işbirliği ile gerçekleşen panelde Siemens İcra Kurulu Üyesi Ali Rıza Ersoy, Endüstri 4.0 devrimi ile üretim sistemini robotların ele geçireceğini belirtirken, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Endüstri 4.0’a ayak uyduramayanların piyasadan silineceklerini dile getirdi.

NRM Mühendislik Makine'nin katkılarıyla Tepekule Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını yapan EGOD Başkanı Mustafa İduğ, “Avrupa’nın gerçekleştirdiği bu devrimi artık ülkemizin de gerçekleştirmesi lazım. Dış piyasa ile yapacağımız rekabette güçlü olmamız için 4’üncü Sanayi Devrimi’ni üretim sistemlerimize entegre etmemizin zamanı çoktan geldi” dedi.

Sunumunda Türkiye’de Endüstri 4.0’a ayak uyduramayanların piyasadan silineceğini dile getiren EBSO Başkanı Yorgancılar, “Biz bir şeyi ya gerçekleştireceğiz ya da hayret ederek yapanları izleyeceğiz. Türkiye’nin önce kaçıncı sanayi devriminde olduğunu tespit etmesi, sonra da üçüncü ve dördüncü sanayi devrimi için ne yapması gerektiğini belirlemesi lazım. Ardından 5. sanayi devrimi için neler yapmalıyız onu belirlemeliyiz. Sanayi 4.0 deyince akla robot geliyor. Ancak bunların yazılımları insanlar tarafından yapılıyor. Bunun yapılması için de eğitim şart” dedi. Endüstri 4.0’ın kullanım alanının Türkiye’de yüzde 2.5 olduğunun altını çizen Yorgancılar, genç nüfustan yararlanmanın ancak eğitimle olabileceğini söyledi. Türkiye’nin okuduğunu anlamada 72 ülke içinde 48’inci olduğunu belirten Yorgancılar, bunun temelinde ezbere dayalı eğitimin olduğunu söyledi.

'İnsanlara çip takılacak'

Sanayi 4.0 devriminin bir yenilik değil bir tehdit olduğunu söyleyen Siemens İcra Kurulu Üyesi Ersoy da ileriki süreçlerde insanlara çipler takılarak IP numarası verileceğini açıkladı. Üretim sistemlerinde insanların devre dışı kalacağını açıklayan Ersoy, geliştirilen sistemlerle kendi sistemlerini kuran robotların üretim sistemine dahil edileceğini belirtti. Sanayi krallığının batıdan doğuya kaydığını anlatan Ersoy, batının krallığı geri almak için üç konuya konsantre olduğunu açıkladı. Bunların üretimde hız, esnek bant ve insansız üretim olduğuna işaret eden Ersoy, “İnsanı çekmek deyince kastedilen kas gücü sadece. Sistem geçmişte olmadığı kadar hatasız ve mükemmel çalışıyor. Çünkü hata kaynağının çoğu insan” dedi.

'Sanayi Evrimi yaşıyoruz'

Panelde söz alan Norm Cıvata Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Uysal ise dünyanın birçok yerinde robotların faaliyet gösterdiğini hatırlatarak, “Güvenlik görevlisi robotlar, sürücüsüz otomobiller, direksiyonsuz, pedalsız minibüsler ortaya çıkmaya başladı” dedi. Norm Cıvata olarak Sanayi 4.0 entegrasyonunda aralıksız çalışma yaptıklarını ifade eden Uysal, “Fütürist uygulamalar gibi gözükse de çok hızlı olarak hayatımızı değiştirecek gözüküyorlar. Bu açıdan baktığımızda, Sanayi 4.0’ın bir sanayi devrimi değil, aslında hepimizin hayatını etkileyen bir sanayi evrimi olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.