eBay, KOBİ teşviği rüzgarına kapılmak için Paypal’ı bekliyor

eBay ve GittiGidiyor, e-ticarette Türk KOBİ’lerin dünyaya açılan kapısı olmaya odaklandı. KOBİ’leri Avrupa’ya ihracına destek olmak isteyen eBay ve GittiGidiyor, geçen yıl Türkiye’den çıkan, anlaşmalı çalıştığı ödeme sistemi Paypal’ın Türkiye’ye geri dönmesini bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selenay YAĞCI

Global e-ticaret devlerinden eBay ve GittiGidiyor, e-ihracat ile Türk KOBİ’leri Avrupa’ya açmak için bir proje geliştirdi. Proje kapsamında GittiGidiyor’da dükkan açan satıcılar, eBay üzerinden Avrupa’ya satışa başlayacak. Ancak eBay’in bu projesi, geçen yıl Türkiye’den çıkan Palpay’a takıldı. eBay bu projeyi hayata geçirmek için anlaşmalı çalıştığı ödeme sistemi Paypal’ın Türkiye’ye geri dönmesini bekliyor. Bu açılımın nedenlerinden birinin de son dönemde açıklanan e-ihracat teşvikleri olduğu belirtiliyor.

Sunucularını taşımamıştı

Paypal, BDDK tarafından alınan karar gereği Türkiye’ye sunucularını taşıması gerekirken, bu karara uymamış; bunun yerine Türkiye piyasasından çekilme kararı aldığını duyurmuştu. Paypal özellikle yurt dışı alışverişlerinde Türk kullanıcılar tarafından yoğun olarak kullanılıyordu. Paypal’in Türkiye piyasasındaki hacmi yüzde 12’leri geçiyordu. Bu da yaklaşık 800 milyon dolarlık bir ticarete denk geliyordu. Yani Türkiye Paypal önemli gelir elde ettiği pazarlardan biriydi. Söz konusu açıklama resmi internet sitesi üzerinden yapılmasa da bu yıl Paypal’ın, Türkiye’ye döneceğini konuşulmaya başlamıştı. Şuanda Paypal Türkiye web sitesinde hala “ayrılık” mesajı duruyor ve kaldırılmadı. Türkiye’de yoluna devam etmek istiyorsa Türkiye ile ilgili işlemlerin döndüğü sunucuları ülkemize taşımak zorunda olan Paypal’ın Cross Border adı verilen sınır ötesi sistem sayesinde tekrar faaliyetlerine başlayacak ve zaman içerisinde sunucularını Türkiye’ye taşımış olacak. Alınan bu karara BDDK tarafında da pürüz çıkmayacağa benziyor.

Kozmetiğe büyük ilgi var

Dünyada özellikle Türkiye’de üretilen giyim ve kozmetik ürünlerine büyük bir ilgi olduğunu belirten, eBay Gelişmekte Olan Avrupa Ülkeleri, Ortadoğu ve Afrika Başkanı Eben Sermon, bu nedenle Türkiye’deki markalarının, perakendecilerin ve KOBİ’lerin eBay’in dünya genelindeki 169 milyon alıcısına ulaşabilmesi için çalışmalar yaptıklarını ve Türkiye’deki satıcıların dünyaya açılan kapısı olmakya odaklandıklarını söyledi. KOBİ’ler için başlattıkları projenin hayata geçmesinin Türkiye’de e-ticaretin gelişmesini destek olacağını kaydeden Sermon, bu çalışmaları devlet kurumları ile işbirliği yaparak gerçekleştirmek istediklerini ifade etti. Sermon, Türkiye ziyaretinde TİM ve TOBB gibi kurumlarla bu konuda görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi. Türkiye, e-ticaret alanında büyük fırsatlar sunduğunu belirten Sermon, Türkiye’ye gelecekte de yatırımlarının artarak devam edeceğini söyledi.

Kolaylaştırıcı altyapı hazırladı

GittiGidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı da, KOBİ’lerin yurtdışına açılmalarını kolaylaştırmak için bir altyapı hazırladıklarını söyleyerek, “İlk olarak Avrupa’yı düşündük. GittiGidiyor’da dükkan açan satıcılar, eBay üzerinden satışa başlayacak. KOBİ’leri Avrupa ülkeleri ile başbaşa bırakmıyoruz. Ürünleri eklediklerinde Türkçe yazdıklarını açıklama otomatik çeviri ile o dile çevrilecek. Kargo ücreti de en fazla 5 euro olacak. Ülke ülke anlaşmalarımızı yaptık. Sadece eBay’in anlaşmalı olduğu ödeme sistemindeki düzelmeyi bekliyoruz” diye konuştu.

GittiGidiyor 2 saniyede 1 ürün satıyor

GittiGidiyor, 2016’da yüzde 33 büyüdü. Trafiğin yüzde 60’ı mobilden gelirken, geçen yılki toplam ziyaret sayısı 500 milyonun üzerine çıktı. 2016’da mobil hacim 2015’e göre yüzde 163 arttı. 2017 ilk çeyrek rakamlarına baktığımızda da 2016’nın aynı dönemine kıyasla yüzde 50 büyüdü. Aynı dönemde aktif alıcı sayısı yüzde 31 artış gösterdi. Trafik artışı da yüzde 36’yı buldu. Kurulduğu günden bu yana 300 binden fazla satıcının satış yaptığı bir platform, her 2 saniyede 1 ürün satıyor. Site, 2017’de ise yüzde 45’lik büyüme bekliyor.

‘Pazar 3 yıl sonra 45 milyar TL’ye ulaşacak’

Türkiye’nin e-ticaret alanındaki mevcut potansiyeline dikkat çeken Eben Sermon, şunları söyledi: “Türkiye’nin sahip olduğu genç nüfusu ve yüzde 58’lik internet penetrasyonunu dikkate aldığımızda büyük bir potansiyele sahip. Günümüzde perakende e-ticaret pazar büyüklüğü 18 milyar TL olan Türkiye’nin 2020 yılına gelindiğinde 40-45 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor. Bu şu an İspanya ve İtalya’nın pazar büyüklüğü ile eş değer bir rakam. Türkiye’de e-ticaretin bu büyüklüğe ulaşması için e-ticareti öncelikli hedefl eri arasını koyması, kamu ve iş dünyası arasındaki iletişiminin arttırılması ve perakendecilerin internete dahil edilmesi gerekiyor.”