Her ülke kendi Silikon Vadisi’ni oluşturacak

Dünya Melek Yatırım Forumu’nda imzalanan İstanbul Anlaşmaları’yla belirlenen yol haritası ile girişimcilerin ABD’deki Silikon Vadisi’ne gitmeden iş yapmaları hedefleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sercan AKINCI

İSTANBUL - Dünya Melek Yatırım Forumu’nda imzalanan İstanbul Anlaşmaları’yla belirlenen yol haritası, dün yapılan toplantıyla detaylandırıldı. Dün yapılan toplantıda kabul edilen yol haritasıyla, girişimcilerin Silikon Vadisi’ne gitmeden kendi ülkeleri içinde çıkış yapması hedefleniyor. Bu da her ülkenin kendi Silikon Vadisi’ni oluşturması yolun bir iradenin oluşturulmasını sağlayacak. Öte yandan “Start- up’tan melek yatırımcıya, melek yatırımcıdan kurumsal sermayeye, kurumsal sermayeden borsaya” şeklinde belirlenen yol haritası da, gelecek hafta Afrika, Avrupa ve Ortadoğu’daki tüm melek yatırımcılara bildirilecek.

Dünya Melek Yatırım Forumu Başkanı Baybars Altuntaş, DÜNYA’ya yaptığı açıklamada, dün sabah İstanbul Anlaşmaları ile ilgili ortak kurul toplantısının yapıldığını kaydetti. Gelecek hafta itibariyle Afrika, Ortadoğu ve Avrupa’daki tüm melek yatırımcılarla kabul edilen yol haritasının paylaşılacağı kararı alındığını bildiren Altuntaş, bununla ilgili izlenmesi gereken yolların belirlendiğini anlattı. Her ülkede kurumsal sermaye koyabilecek şirketlerin tespitiyle işe başlanacağını ifade eden Altuntaş, “Kurumsal sermayenin, melek yatırım ağlarının ve ülkelerin girişim destek fonlarının bir araya getirileceği fonlar oluşturulacak. Bu fon ile kurumsal sermayenin inovasyona daha hızlı ve az maliyetle ulaşaması hedefleniyor. Ayrıca, kamu kaynaklarını akıllı finansa çevirmek ve girişimcilerin Silikon Vadisi’ne gitmeden kendi ülkelerinde çıkış yapmasının önünün açılması hedefler arasında. Yani her ülke kendi Silikopn Vadisi’ni oluşturacak” dedi.

Altuntaş, 9 Start- up’ın melek yatırımcılarla görüşmelerinin çok iyi geçtiğini açıklayarak, İngiliz ‘Süper Yatırımcı’ Peter Cowley’in de bunlara ilgi duyduğunu ve yatırım yapabileceğini açıkladı.

Teknokentin yeni doğan çocuğu

Dünya Melek Yatırım Forumu’nun son gününde katılımcılar, İTÜ Arı Teknokent bünyesinde yeni kurulan ileri aşama girişimcilik merkezi Magnet’i ve erken aşama kuluçka merkezi Çekirdek’i ziyaret etti. Ziyaret sırasında merkezin ve İTÜ Teknokent’in tanıtımını yapan İTÜ Magnet Genel Müdür Yardımcısı Deniz Tunçalp söz konusu merkezin ilk uluslararası katılımcılı etkinliğini gerçekleştirdiklerini belirterek, Magnet’i İTÜ Teknokent’in yeni doğan çocuğu olarak tanımladı.

Tunçalp, merkezin start-upların ölçeklerini büyütmek amacıyla gereken desteği vermek üzere kurulduğunu vurgulayarak, “Melek yatırımcıları burada girişimcilerle buluşmaya davet ediyoruz. Burası bizim değil, siz melek yatırımcıların” diye konuştu. Avrupa ve Orta Doğu’da start-upların mevcut olduğunu hatırlatan Tunçalp, ancak bunların çok azının scale-up (ölçek büyütme) süreçlerini desteklediklerini dile getirdi. Tunçalp, şu an için merkezin kapasitesinin 3’te 2’sinin kullanıldığını belirterek, söz konusu merkezin bütünüyle scale-up projeleri için çalışacağını sözlerine ekledi. Merkezi tanıtan sunumdan sonra katılımcılarla interaktif konuşma düzenlendi ve daha sonra merkez gezildi.

Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı Başak Vardar da Forum’da bir konuşma yaptı. Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin son 5- 6 yılda büyük bir gelişim gösterdiğini anlatan Vardar, “Melek yatırımcı ağları, girişim sermayesi şirketleri, teknoparklar, kurumsal girişimciler, sektör birlikleri gibi birçok paydaş ve bu alandaki devlet teşvikleri startup yatırım ortamının gelişmesine katkı sağladı. 2016 yılında Türkiye’de gerçekleşen 100 kadar finansal yatırımcı işleminin yüzde 68’ini melek yatırımcılar ve girişim sermayesi şirketleri gerçekleştirdi. Bunların büyük çoğunluğu ise internet, mobil hizmetler ve teknoloji sektörlerinde oldu. Türkiye, girişimci ruha sahip, yetenekli ve genç nüfusu ile finans, pazarlama ve yönetim alanındaki ekspertizleriyle girişimlere yatırım yapan ve bunları büyümesine katkı sağlayan melek yatırımcı kitlesi ile önümüzdeki dönemde bölgenin en önemli startup yatırım pazarı olmaya aday” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir