Huawei P9 Lite, üst seviyeyi zorluyor

Orta seviye bir cihaz olarak pazarda yer alan Huawei P9 Lite, sahip olduğu donanımla üst seviye cihazlara yakın bir performans gösteriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selçuk ALTUN

Dünyanın en büyük telekomünikasyon ekipmanları üreticilerinden biri olan Huawei, uzun yıllardır Ar-Ge verdiği önem ve ayırdığı bütçenin meyvelerini topluyor.

Son 10 yılda toplam Ar-Ge yatırımı 19 milyar dolar olan şirket, 2015'i 60 milyar dolar gelirle tamamladıktan sonra bu rakamı yüzde 25 artırarak 2016'yı 75 milyar dolarlık bir gelirle tamamlamaya hazırlanıyor. Telekomünikasyon devinin son kullanıcıya yönelik geliştirdiği ürünleri de daha çok tercih edilir olmaya başladı.

2015'i 100 milyon cihaz satışıyla tamamlayan Huawei, bu rakamı 2016'nın Ekim ayı itibariyle geçti. Aylık olarak 10 milyon üzerinde satış yapan firmanın bu ivmeyle yılı 120 milyon üzerinde tamamlayacağı tahmin ediliyor.

Kendi vatanı Çin’de liderliği ele geçiren, global olarak ise Samsung ve Apple'ı geçme planları olan Huawei, bu rakamlarla pazarda üçüncü sırayı garantilemiş oldu.

Bu hedefle son kullanıcıya yönelik önemli atılımlar yapan ve birçok yeni cihaz piyasaya süren telekomünikasyon devinin yüksek gelir grubundan alt seviyeye kadar her kademede tercih edilebilir birçok cihazı piyasada bulunuyor.

Bunlardan son dönemde ençok ses getireni Leica kameralı Huawei P9 oldu. Üst seviye bir cihaz olan Huawei P9'un yanında, orta seviyede Huawei P9 Lite adıyla haziran ayında yeni bir cihaz piyasaya sürüldü.

İki hafta boyunca deneyimleme şansı bulduğum Huawei P9 Lite, aslında bazı özellikleri kısılmış, dolayısıyla da fiyatı daha da düşürülmüş bir Huawei P9 versiyonu.

Android işletim sistemine sahip olan akıllı telefon, zarif ve şık bir tasarıma, iyi bir ekrana sahip. P9 modeline göre, kamera dışında büyük kayıpları yok desem çok da yanlış bir şey söylemiş olmam diye düşünüyorum. Bu arada bu seviye için kamerası oldukça başarılı. O nedenle üst seviyeye çok yakın donanım özellikleri olduğunu söyleyebiliriz.

Fiyat olarak orta seviyede bulunan cihaz, 1300 TL seviyelerinde satılıyor.

Pili oldukça başarılı

Akıllı telefonların en büyük handikapı sizi elektriğe mahkum etmeleri. Sürekli şarj aleti, eğer o varsa priz arar şekilde yaşıyoruz. Lakin, kullandığım süre boyunca özellikle pil ömrü konusunda bu cihaz oldukça iyi sonuç verdi. Hergün en az bir defa, çoğu günler 2 defa telefonunu şarja takma gereği duyan birisi olarak 3000 mAh pili bulunan Huawei P9 Lite'ı kimi zaman 2 gün şarj etmeden kullanma fırsatı buldum.

Hafızası 128 GB artırılıyor

P9 Lite, 8 çekirdekli Kirin 650 işlemciden güç alıyor. 4 çekirdekli 2.0 GHz Cortex A53 ve 4 çekirdekli 1.7 GHz CortexA53 yongalarından oluşan bu işlemci, telefonu sorunsuz bir şekilde kullanmanızı sağlıyor.

2 ve 3 GB olmak üzere iki ayrı RAM seçeneği olan Huawei P9 Lite, 16 GB dahili depolama alanı yanında hafıza kartı desteğiyle geliyor ve 128 GB'a kadar hafızası artırılabiliyor. Bence günümüzde bir akıllı telefonun olmazsa olmazlarının en başında bu özelliği geliyor. Artık telefonlar sadece telefon değil, bir fotoğraf makinesi ve kamera olarak kullanılıyor. O nedenle de hafıza kapasiteleri çok önem arzediyor.

P9 Lite'ın ekranı 5.2 inç boyutunda. Full HD çözünürlük sunan ekran, IPS LCD panelden oluşuyor. Ekran görüntü anlamında P9'dan farklı değil.

Cihazın 13 MP arka kamerasında full HD video çekilebiliyor. F2.0 diyafram açıklığında olan kamera, iyi bir fotoğraf kalitesi sunuyor. Ön kamerada ise 8 megapiksel çözünürlüğünde ve başarılı.

Huawei P9 Lite'ı tercih nedeni olarak öne çıkaracak özelliklerinde biri de radyo olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de yoğun şekilde kullanılan ‘radyo’ cihazda önyüklü geliyor.

Ayrıca, cihazı bu seviyede farklı kılan bir diğer özelliği de parmak izi sensörü bulunması. Bu sensör sayesinde ekranı parmak okutarak açabiliyorsunuz.

Sonuç olarak; Huawei P9 Lite, tasarımı, kamerası, işlemcisi, RAM'i, pil ömrü, artırılabilir hafızası ile sorunsuz kullanabileceğiniz bir telefon.