İnternet alışverişine Türk-Hint dopingi!

Credit Suise tarafından yapılan bir araştırmaya göre önde gelen 8 gelişmekte olan ülkede online alışveriş yapanların oranı 2011-2016 arasında ikiye katlanarak yüzde 31’e çıktı. Türkiye ve Hindistan, artış hızının en yüksek olduğu ülkeler olarak belirlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EVRİM KÜÇÜK

DIŞ HABERLER - Gelişmekte olan ülkelerde e-ticaret güçlü bir büyüme gösterirken, Türkiye ve Hindistan sektörün en hızlı büyüyen pazarları arasında başı çekiyor. Credit Suisse tarafından hazırlanan rapora göre, gelişen ülkelerde şu an 1 trilyon doların altında kalan yıllık online harcamalar 2025 yılında 2.5 trilyon dolara ulaşacak. Türkiye, tüketicilerin internet üzerinden yaptığı harcamaları en hızlı artırması beklenen ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Credit Suisse, 8 ülkede 14 binden fazla kişiyle yüz yüze gerçekleştirdiği tüketici eğilimlerine ilişkin anketin sonuçlarını yayınladı. Brezilya, Çin, Rusya, Hindistan, Endonezya, Meksika, Güney Afrika ve Türkiye’nin dahil edildiği araştırma, gelişen ülkelerde bir tüketici kültürü oluşmaya başladığını, ankete katılan hane halkının yüzde 10’unun son üç yılda orta gelir düzeyine geçiş yaptığını ve söz konusu ülkelerde tüketici tabanının 1.25 milyar kişiye çıktığını ortaya koydu. Bu ülkelerde harcama alışkanlıklarında farklılıklar yaşanmaya başladığını gösteren araştırma, özellikle online harcamalarda büyük bir sıçrama olacağı beklentisine dikkat çekiyor.

Online alışveriş yapanların sayısı 5 yılda ikiye katlandı

Rapora göre Türkiye, Brezilya, Çin dahil 8 ülkede online alışveriş yapanların oranı 2011-2016 arasında ikiye katlanarak yüzde 31’e çıktı. Online alışveriş büyüklüğü açısından en büyük pazar Çin olurken, online alışverişin en hızlı arttığı ülkeler Hindistan ve Türkiye. Örneğin Hindistan’da 2014’te tüketicilerin yüzde 32’si online alışverişi tercih ederken, bu oran şimdi yüzde 50’ye çıkmış durumda. Türkiye’de online alışveriş tercih eden tüketicinin oranı 2014 yılındaki yüzde 19 seviyesinden bugün yüzde 32’ye ulaştı. Diğer yandan, tüketicilere bu yıl online alışverişlerini artırma planları sorulduğunda en güçlü veriler yine Türkiye ve Hindistan’da elde edildi.

Pazarın büyüklüğü 2.5 trilyon dolara çıkacak

Ankette değerlendirilen ülkelerde 1 milyar kişinin daha online alışverişe yöneleceği tahmini yapılırken, şu anki büyüme hızına göre yapılan değerlendirmeye göre, 2016’da 1 trilyon dolar olan bu ülkelerdeki e-ticaret büyüklüğü 2025’te 2.5 trilyon dolara ulaşacak.

Online alışverin artmasında en önemli etkenlerden biri internet erşiminin kolaylaşması. Araştırmaya göre Türkiye’de yetişkin nüfusun yüzde 80’inin internet erişimi bulunuyor. Bu oran Brezilya’da yüzde 91 iken, Endonezya’da yüzde 51 düzeyinde. Raporda, akıllı telefon teknolojisinin gelişmesinin internet erişiminde önemli bir faktör olduğuna dikkat çekiliyor. Gelişmekte olan ülkelerde tüketicilerin yüzde 50’sinden fazlası internete girmek için akıllı telefonlarını kullanıyor. İnternete erişim için akıllı telefon kullanım oranının en yüksek olduğu ülkeler yüzde 70-80 ile Çin, Brezilya ve Türkiye. Akıllı telefonları online alışveriş için kullananların en yüksek olduğu ülkeler ise Güney Afrika, Endonezya, Tayland, Çin, Singapur ve Türkiye olarak sıralanıyor.

Raporda, online alışverişin, son beş yılda online bankacılık ve online seyahat planı gibi aktivitelerden daha hızlı büyüdüğü de ortaya konuyor.

65 yaş üstündekiler e-ticaretle indirim mühendisi oldu

TÜİK’in Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’na göre, 65 yaş üstü nüfusta 2014 yılında yüzde 5 olan internet kullanım oranı, 2016 yılında yüzde 6,5’a yükseldi. 65 yaş üstü erkeklerde internet kullanımı 2014’te yüzde 8,8 iken 2016’da yüzde 9,2 oldu. Asıl patlamanın yaşandığı 65 yaş üstü kadınlarda yüzde 1,8 olan internet kullanımı ise son 2 yılda bir buçuk kat artarak yüzde 4,3’e kadar yükseldi. İnternet kullanan 65 yaş üstü kişilerin sayısının son 2 yılda büyük oranda artması, online alışverişe de olumlu yansıdı. 400’ü aşkın mağazayı tek çatı altında toplayan Türkiye’nin ilk para iadeli alışveriş sitesi Avantajix.com’un kurucu ortağı Güçlü Kayral, ikinci baharında internetle tanışan kitlenin e-ticarete de doping etkisi yaptığını söyledi. Kayral şunları söyledi: “2 yıl önce üyelerimiz arasında 65 yaş üstünün oranı sıfıra yakındı. Bugün ise üyelerimizin yüzde 10’unu bu kesim oluşturuyor. Yapılan tüm araştırmalar da e-ticaret müşterileri arasında 65 yaş üstünün payının yüzde 10’lara yaklaştığını gösteriyor. Aralarında maddi durumu çok iyi olan da var, ama e-ticaret müşterisi olan 65 yaş üstü kişilerin çoğunluğunu kısıtlı emekli maaşını en iyi şekilde değerlendirmek isteyenler oluşturuyor. Herbiri artık indirim mühendisi olmuş bu kesim eskiden ihtiyacı olan bir ürünün en ucuzunu bulabilmek için çarşı pazar gezerdi. Şimdi fi yat karşılaştırma sitelerinin en aktif kullanıcıları haline geldiler. Uygun fi yatlı her ürünü online satın alabildiğinden alışveriş sepetlerinin büyüklüğü de ortalamanın üzerinde oluyor. Türkiye’de online alışverişte ortalama sepet değeri 150 lira iken, 65 yaş üstünde bu rakam 200 TL’ye yaklaşıyor.”