İTÜ'nün Magnet'i girişimciler için bir ilk olacak

İstanbul Teknik Üniversitesi Arı Teknokent'te girişimciler için ileri kuluçka merkezi kuruldu. Merkez sadece işlerini büyütmeye odaklanan bir girişimcilere hizmet verecek olması nedeniyle bir ilk özelliği taşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Arı Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Deniz Tunçalp, teknokent bünyesinde yeni kurulan ileri aşama girişimcilik merkezi Magnet'te girişimcilerin işlerini hızla büyütebileceklerini belirterek, "Türkiye'de, sadece işlerini büyütmeye odaklanan bir girişimcilik merkezi ilk defa kuruldu." dedi.

Konuya ilişkin soruları yanıtlayan Tunçalp, girişimcilerin İTÜ Magnet’te büyümelerine ivme katacaklarını söyledi.

Tunçalp, ABD gibi gelişmiş ülkelerle bu tarz ileri aşama kuluçka merkezlerinin örnekleri olduğunu hatırlatarak, "Hem girişimcilerin büyümelerini sağlayacak hem de onları motive edecek bir takım servislerle zenginleştirilmiş bir yerin Türkiye'de eksikliğini fark ettik ve sadece bu profildeki girişimcilere adanmış bir yer olarak Magnet'i kurduk. Türkiye'de, sadece işlerini büyütmeye odaklanan bir girişimcilik merkezi ilk defa kuruldu." diye konuştu.

Girişimcilerin Magnet'te açılacak prototip laboratuvarında ürünlerini sürekli geliştirme imkanı bulacaklarını vurgulayan Tunçalp, “Girişimciler, ürünlerini sürekli geliştirmek için gereken prototip altyapısını burada bulabilecek." ifadesini kullandı.

Tunçalp, söz konusu merkezde büyüme amaçlı programlardan oluşan özel bir mentorluk sisteminin de olduğunu anlattı.

Ücretsiz danışmanlık imkanı

Magnet sayesinde girişimcilerin tecrübe ve bilgi paylaşımında bulunabileceklerini dile getiren Tunçalp, "Girişimciler kendi evlerinde de ofis kurabilir ancak bu merkezde bulunmaları onların bir problemle karşılaştığında yalnız kalmalarını engelliyor. Burada, sorunu daha önce yaşamış girişimcilerden ücretsiz danışmanlık alabilme imkanları olacak. Girişimcilerin geçmeyi planladığı yollardan zaten geçmiş olan diğer girişimci, yatırımcı ve mentorlar sürekli danışmanlık yapacak. Bu parayla satın alınamaz." değerlendirmesinde bulundu.

Tunçalp, bir çok yatırımcı firma ile iletişim halinde olduklarını, girişimcilerin ihtiyaç duydukları sosyal ağlara ve sermayeye söz konusu merkezde ulaşabileceklerini ifade etti.

Magnet'in odaklandığı alanların bilgisayar oyunları, enerji, sağlık, yazılım ve finansal teknoloji olduğuna işaret eden Tunçalp, "İTÜ'de neredeyse dünyadaki tüm mühendislik alanlarından eğitim veriliyor. Belli bir alanı seçip diğer alanları dezavantajlı duruma düşürmedik. Ama gelen taleplerle beraber bazı alanlarda odaklanma olacak gibi görünüyor. Sayısı ve çeşitliliği değiştikçe buranın da odak alanı değişecek ve gelişecek." diye konuştu.

Tunçalp, merkezde şubat itibarıyla kabul edilen başvuru sayısının 20'ye ulaştığını belirterek, hedeflerinin yıl sonunda kapasiteyi tam dolduracak şekilde yaklaşık 200 firmaya ulaşmak olduğunu kaydetti.