Teknopark İstanbul'da 1000 firmadan 100'ü yer bulabildi

Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı yakınında kurulan Teknopark İstanbul'da yer almak için kuyruğa giren yerli ve yabancı bini aşkın şirketten sadece 100'ü yer bulabildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


Yıldız TAŞDELEN ERLİ

İSTANBUL - Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın sayılı teknoparklarından birisi olması hedeflenen, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) ana ortaklığında Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nın yanında kurulan Teknopark İstanbul, Ağustos sonunda start alıyor.
950 bin metrekaresi kapalı alan ve 1.5 milyon metrekaresi orman arazisi olmak üzere 2.5 milyon metrekarelik Teknopark İstanbul, tamamlandığında 30 bin yüksek nitelikli çalışan ile binin üzerinde yerli ve yabancı Ar-Ge odaklı kuruluşa ev sahipliği yapacak. 4 etaptan oluşan İstanbul Teknopark'ta yaklaşık 150 blok yer alacak. Teknopark İstanbul'un, birinci etapta tamamlanmak üzere olan 62 bin metrekare alandaki 6 blok ile birlikte ağustos sonunda hizmete girmesi bekleniyor.
Teknoparkta bu yıl birinci etabın 2. grup 6 bloğu, spor tesisi ile ikinci etap blokların inşaatına da başlanacak. Kendi binasını yapmak isteyen bazı üniversiteler ve şirketler de bu yıl 50 bin metrekarelik alanda temel atacak. 2015 sonunda Teknopark İstanbul'da 200 bin metrekarenin tamamlanması planlanıyor. 2023'e kadar bitirilmesi hedeflenen Teknopark İstanbul'un, yıllık yaklaşık 10 milyar dolar ciro elde etmesi bekleniyor.

İlk etap için 1034 başvuru yapıldı
 
Yerli ve yabancı çok sayıda büyük şirket, ofis kiralarının metrekarede 25 lira olduğu Teknopark İstanbul'da yer almak için kuyruğa girdi. İlk etap için 1.034 başvuru gelirken, Bilim ve Teknoloji Kurulu'nca yapılan değerlendirmenin ardından yüzde 10'u yabancı olmak üzere 100 firmaya yer verildi. Daha çok bilişim teknolojilerinden talep gelmesine karşın Teknopark İstanbul'da ağırlıkla denizcilik, savunma sanayi, enerji, sağlık bilimleri, ileri elektronik ile havacılık ve uzay sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar yer alacak.
Yeni girişimcilere iletişim ve sekreterya ihtiyaçları, ofis desteği, iş planı, lisanslama, patent, fikri mülkiyet hakları ve benzeri konularda danışmanlık ve eğitim hizmetlerinin ücretsiz olarak verileceği Teknopark İstanbul içindeki kuluçka merkezleri için de 140 başvuru alındı. Söz konusu başvurulardan ilk etapta 30'u kabul edilebilecek. ABD ve Avrupalı 4 küresel firma da, Teknopark İstanbul'da global laboratuvarlarından birini kurmak istiyor.

Öncelik gelir değil katma değer yaratma

Teknopark İstanbul A.Ş. Genel Müdürü Turgut Şenol, DÜNYA'ya yaptığı açıklamada, inşaatına 2011'de başladıkları Teknopark İstanbul'da ilk etaptaki 6 bloğun açılışını Ağustos sonunda gerçekleştireceklerini ifade ederek, önceliklerinin gelir değil, çok ciddi bir teknoloji ve katma değer yaratma olduğunu, bu nedenle elde edilecek gelirin "mükemmel bir teknopark" yaratılmasında kullanılacağını anlattı. Firmaların ilgisinin üst seviyede olduğunu dile getiren Şenol, yüksek teknolojiyle ilgili firmaların önemli bir bölümünün ya geldiğini ya da gelmek için görüşme halinde olduğunu söyledi.

THY Teknik ve THY'nin Ar-Ge birimi gelecek

[PAGE]

 

THY Teknik ve THY'nin Ar-Ge birimi gelecek

Sabiha Gökçen Havalimanı'nın varlığının da etkisiyle bölgenin "Türkiye'nin yeni havacılık merkezi" olacağını ifade eden Şenol, Yeşilköy'deki THY Teknik'in Sabiha Gökçen Havalimanı'nda inşaatı bitmekte olan yeni tesislerine, THY Teknik'in Ar-Ge bölümünün de Teknopark İstanbul'a taşınacağını bildirdi.
2023'e kadar Teknopark İstanbul'u tamamlamayı hedeflediklerini kaydeden Şenol, İTO'nun 25 milyon lira girişim sermayesi taahhüdünde bulunduğunu, bunun yeni girişimciler için harcanacağını anlattı. Türkiye'deki teknoparklarda çok sayıda yazılım şirketi doğduğunu, ancak sadece yazılım hedefleyerek yurtdışına akmakta olan kaynakların Türkiye'de tutulmasının başarılamayacağını savunan Şenol, "Hedefimiz daha çok Ür-Ge'yi hedef alan bir Ar-Ge" dedi. Tamamlandığında yıllık 10 milyar dolarlık ciro beklentisinin, büyük şirketlerle daha da artacağını ifade eden Şenol, Teknopark İstanbul'un, yer aldığı Pendik ilçesine de büyük bir ivme kazandıracağını söyledi.

4 milyar dolarlık yatırım

Teknopark İstanbul Genel Müdürü Turgut Şenol, Teknopark İstanbul'da, yarısının kendileri, yarısının da firmalar tarafından olmak üzere toplamda 4 milyar dolarlık yatırım olacağını, firma yatırımlarının zaman içinde artacağını söyledi. Şenol, teknopark içerisinde yer alacak 5 yıldızlı otelin ihalesini önümüzdeki aylarda yapacaklarını, otelin işletmeciliğini de yerli ya da yabancı bir zincire vermeyi planladıklarını kaydetti. Sabiha Gökçen Havalimanı, TEM, E-5, Pendik Limanı, İstanbul-Anadolu tren hattı ile katılımcılara ulaşım açısından büyük avantaj sağlayan Teknopark İstanbul'da, ofis bloklarının yanı sıra 5 yıldızlı otel ve kongre merkezi, Teknopark'ta yaşayan konukların kullanımına özel 1.5 milyon metrekarelik orman arazisi, sağlık ve spor merkezi, Bilim ve Teknoloji Müzesi, gözlem evi, üstün zekalı çocuklar için okul, üniversitelerarası teknoloji merkezi, kreş, noter, bankalar ve cami de yer alacak. Bölgeye bitişik 200 bin metrekarelik özel yatırım alanında sınırlı sayıda katılımcıya bacasız/hafif imalat imkanı da tanınacak. Teknopark İstanbul'da hedef sektörler havacılık ve uzay, savunma sanayii, denizcilik, enerji, ileri elektronik, ileri malzemeler (nano ve mikro), endüstriyel yazılım ve sağlık bilimleri olarak belirlendi. Teknopark İstanbul, tamamlandığında, 950 bin metrekarelik ofis alanıyla Türkiye'deki bütün teknoparkların 3 katı büyüklüğünde olacak.