Türkiye kişi başı sosyal medya aboneliğinde dünyada sekizinci

Nüfusunun yarıdan fazlası sosyal medyada aktif olan Türkiye’de şirketlerin bu geniş alanı yeterince kullanamadığını belirten Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Levent Eraslan, “Şirketler profesyonel iletişimci çalıştırmalı” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

Türkiye’de 42 milyon kişinin aktif olarak sosyal medyayı kullandığını belirten Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Levent Eraslan, Türkiye’de şirketlerin bu büyük pazardan yararlanmaktan uzak kaldığını söyledi.

Doç. Dr. Eraslan, sosyal medyanın hem kendisinin doğrudan, hem de yapısı itibariyle dolaylı ekonomik faydalar sağladığını kaydetti. Şirketlerin sosyal medyanın fonksiyonlarından yararlanmaktan uzak durduğunu, birkaç şirket dışında profesyonellerle çalışarak bu alanı kullanan şirket bulunmadığını kaydeden Eraslan, Türkiye’nin kişi başına sosyal medya kullanımı açısından dünyada sekizinci sırada bulunduğunu vurguladı. Eraslan, sosyal medyanın iki yönden ekonomik fayda yaratığını vurguladı. Bunlardan birincisinin kendi oluşturduğu işgücü ve tüketici uygulamalarının üretilmesi, diğerinin ise sağladığı reklam ve müşteri memnuniyeti, ürün satış yönünden olduğunu kaydetti. Eraslan, 2016’da Facebook’un İngiltere’de 3.4 milyar euro fayda sağladığının ölçüldüğünü anlattı.

Dijital göçmenler oluştu

Whatsapp’ın 19 milyar dolara satıldığını hatırlatan Eraslan, bu fiyatın Türk Telekom’un toplam değerinin çok üstünde bir rakama karşılık geldiğini vurgulayarak, “Sosyal medya çok büyük bir pazar. Bunun yanında yeni iş alanları ve meslekleri üreten, kendi kuralları olan bir yapı. Dehşet bir rekabet ve meydan okuma var. Her yaş grubuna özel, her ilgi alanına yönelik sürekli araç üretiliyor” bilgisini verdi.

Sosyal medya ekonomisinin temel özelliğinin orijinallik olduğunu, taklit etmenin işe yaramadığını belirten Eraslan, farklılık arayan sosyal medya kullanıcılarının sürekli bir rekabet ortamı doğurduğunu, dijital göçmen olarak kavramlaştırılan bu olgunun yeniliklerin de sürekli olmasını sağladığını vurguladı. Büyük şirketlerin sürekli ArGe yatırımında satın almalarının da olağanüstü boyutlara ulaştığını belirten Eraslan, “Google 2001-2013 yılları arasında 115 şirket, Twitter 2008-2013 arası 28 şirket, Facebook ise kurulduktan sonra 40’a yakın şirket almışlar. Farklı bir yapının palazlanmasına müsaade etmiyorlar” dedi.

Avantajları görmek önemli

Türkiye’de ürün-hizmet satan şirketlerin sosyal medyanın sağladığı avantajların henüz çok farkında olunmadığını belirten Eraslan, şirketlere özel birimler kurarak bu yönde sürekli faaliyet içinde olmayı tavsiye etti. Profesyonel çalıştıran birkaç şirket dışında dikkat çekici bir sosyal medya kullanımının gözlenmediğini söyleyen Levent Eraslan, “Biz ayak izleri ve viral reklamlardayız daha. Bir tur şirketini aratın, uzun bir süre onun reklamı sizi takip ediyor. Bunun daha da geliştirilmesi, şirketlerin profesyonel çalıştırması gerektiği ortada” dedi.