Bursa 23 ülkeden 200 işadamını ağırladı

23 ülkeden 200 iş adamı tekstilde yeni iş bağlantıları için Bursa'ya geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN

BURSA - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle devam eden Tekstil Ur-Ge Projesi kapsamında 23 ülkeden 200'e yakın iş adamı yeni iş bağlantıları için Bursa'ya geldi.

BTSO, tekstilin başkenti Bursa'da sektör oyuncularının rekabetini güçlendirmek için yeni bir organizasyona imza attı. BTSO, Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle Bursa Tekstil Sektörünün Uluslararası Rekabet Gücünün Geliştirilmesi projesi kapsamında yabancı alım heyetlerini Bursa'ya getirdi.

Organizasyona başta Rusya, Fas, Suudi Arabistan, İran ve Güney Afrika'dan olmak üzere 200'e yakın iş adamı katıldı. 27-30 Eylül tarihleri arasında yapılan ikili iş görüşmeleri, Grand Swiss-Çelik Palas Otel'de düzenlendi. Alım heyeti organizasyonunda stant açan 60 Bursalı firma; genel ev tekstili, perde, yatak ürünleri, havlu-bornoz, masa örtüsü, banyo ve dekoratif gibi ürünlerini tanıttı.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa ve Marmara Bölgesi'ndeki dış ticareti artırmayla ilgili hem Küresel Fuar Acentası hem de Ticari Safari kapsamında birçok alım heyeti programı düzenlediklerini anımsattı. Özellikle 15 Temmuz gecesi yaşanan kalkışmadan sonra hem Bursa hem de Türkiye ekonomisinin dışa açılımını hızlandırabilme adına bu heyetleri daha da sıklaştırdıklarının altını çizen Burkay, "Bu organizasyonla da yurt dışından çok önemli alıcıları Bursalı iş dünyası ve üreticilerle buluşturduk. Toplamda 60 firmamız yapmış oldukları üretimleri ve son koleksiyonlarını tanıttı" dedi. Burkay, göreve geldikleri günden bu yana toplamda 7 bine yakın yurt dışı alıcısını Bursa iş dünyası ile bir araya getirdiklerine de değindi.

Heyetteki 200 firmadan 40'ı Rusya'dan geliyor

İbrahim Burkay, 2016'nın kolay bir yıl olmadığını, 15 Temmuz kalkışmasıyla birlikte Türkiye ekonomisinde, özellikle iç piyasada, ciddi bir daralmanın söz konusu olduğunu vurguladı. "Bu durumu en hızlı aşan kentlerin başında Bursa geliyor. Bursa'nın ağustos ayı ihracatına baktığımızda yüzde 18'in üzerinde bir artış var" diyen Burkay, şunları kaydetti:

"Tabii ki tekstil sektörü, Bursa'nın ve Türkiye'nin en güçlü olduğu alanların başında geliyor. Tekstilin tek başına 8 milyar doların üzerinde ihracatı var. Konfeksiyonla birlikte 24-25 milyar dolarlık bir ihracat kaleminden bahsediyoruz ki, şu an Türkiye'nin en çok ihracat yapan ana dallarından. Tabii ki sektörün gelişimiyle alakalı başta Rusya ve İran olmak üzere yakın coğrafya çok önemli. Bu doğrultuda Tekstil Ur-Ge Projesi'ne katılan heyetteki 200 firmadan 40'ı Rusya'dan geldi. Bursa olarak hem yakın coğrafyada hem de hedef pazarlarımızda tekstil sektörü ihracatımızı destekleyici birçok faaliyet yapıyoruz. Önümüzdeki süreçte yine Moskova'da fuar katılımı gerçekleştireceğiz. Tüm bu faaliyetlerle hem tekstil sektöründe hem de Bursa ihracatında ciddi bir ivmeyi yakalayacağımızı umut ediyoruz."

‘Yılsonunda 2015 ihracat rakamları ancak yakalanır'

Aynı zamandan Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı olan İbrahim Burkay, tekstilde 2016 yılsonu itibarıyla 2015 yılı ihracat rakamlarının ancak yakalanabileceği öngörüsünde bulundu. Tüm yaşananlara ve tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin üçüncü çeyrekte 3.2 büyümeyi başardığını ve bunun Türkiye'nin büyümeyi devam ettireceğinin en önemli sinyalleri olduğunu vurgulayan Burkay, "Arzumuz 27 çeyrektir büyüme gösteren bir ekonominin bundan sonra da performansını artırarak devam etmesidir. Özellikle hükümetimizin son uygulamaları iç piyasayı hareketlendirecektir. Sürdürülebilir sağlıklı bir büyümeyi de yakalayacağımızı ümit ediyorum" dedi.

Ruslar, Bursa menşeili ürünlerin kalitesinden memnun

Ticari Safari Projesi kapsamında Bursa'ya gelen 40'a yakın Rus iş dünyası temsilcisi, BUTTİM Uluslararası Tekstil ve Ticaret Merkezi ile firmaların üretim tesislerini inceledi. Rusya'nın ev tekstili sektöründeki önemli markalarından Kazanova firmasının sahibi Yana Kazantseva, Bursa menşeili ürünlerin kalitesinden oldukça memnun kaldıklarını belirterek, "Bursa ile birlikte yıllardır güzel ortaklıklar yürütüyoruz. Benim gözümde Türkiye'nin kalitesi İtalyan ürünleri ile aynı. İki ülke arasındaki ilişkilerin devam etmesiyle ekonomik işbirlikleri daha da artacak" dedi. Rusya'dan gelen NSK İnvest firmasından Olga Bilokhina da, Türkiye ve Rusya arasındaki dostluğun güçlenmesi ile Türkiye ile olan işbirliklerinin daha da arttığını ifade ederek, "Tekstil sektöründe Türkiye'nin kalitesini biliyoruz. Bursa'nın da üretim konusundaki tecrübesine hayran kaldım" şeklinde konuştu. Güney Afrika'dan gelen Ebubekir Gani ise 20 yıldır Türk firmaları ile ticaret yaptığına işaret ederek, Bursa'nın tekstilde büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir