“Çocuk işçi iddialarına karşı 'Made in Turkey’ taaruzu şart”

BBC’nin Türkiye’deki tekstil atölyelerinde Suriyeli çocuk işçi çalıştırıldığına yönelik haberi, sektör temsilcilerinin tepkisiyle karşılandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merve YİĞİTCAN

İSTANBUL - İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin Türkiye’deki tekstil atölyelerinde Suriyeli çocuk işçi çalıştırıldığına yönelik yaptığı haber Türk tekstil sektöründe büyük ses getirdi. Sektör temsilcilerin büyük kısmı ilgili haberin maksatlı yayınlandığını ve sektör üzerinden Türkiye’nin karalanmaya çalışıldığını söylerken, bir kısım da Suriyeli işçiler konusunda henüz iş ortamının tam olarak düzenlenmemesi nedeniyle bu tarz sıkıntıların ortaya çıktığını düşünüyor. Ancak her iki kesim de dünyada made in Turkey algısı için acilen tanıtım yapılması konusunda hemfikir.

DÜNYA'nın sorularını yanıtlayan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat, bu tarz haberlerin maksatlı yapıldığını ve tamamen Türkiye’nin imajının karalanmaya çalışıldığını ifade etti. Haberde bahsi geçen dünya markalarının Türkiye’de çok ağır bağlantılarının olduğunu ve bu bağlantıları aracılığıyla iş yaptıkları Türk firmalarını çok iyi bilip araştırdıklarına dikkat çeken Fayat, böyle bir olayın yaşanmasına ihtimal vermediğini dile getirdi. Kanunsuz çekim yapıldığını ve görüntülerin kurgudan ibaret olduğunu savunan Fayat, “Kayıtdışılık sektörde mevcut, ancak ‘Türk tekstilciler Suriyeli çocukları çalıştırıyor’ diyerek sektörü karalamak çok kötü bir oyun. Bunu kabul edemeyiz” dedi. Haber yayınlandığı andan itibaren yabancı partnerleriyle sürekli görüşmeler yaptıklarını dile getiren Fayat, bu görüşmelerde Türkiye’yi yıllardır tanıyan şirketlerin konuya sağduyulu yaklaştıklarını ve Türkiye ile işlerini kesmek gibi bir niyet göstermediklerini belirtti. Karşı propogandaya başladıklarını ve bunu çok sert bir şekilde gerçekleştireceklerini kaydeden Fayat, yaşanan olayların ardından Made in Turkey algısını yukarılara taşımak adına yurtdışında da güçlü bir tanıtım atağına geçeceklerini ifade etti.

“İşler kesilmez ama eksilir”

Negreti Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Cem Negrin ise BBC’nin görüntülerini doğrulayarak, olayın Suriyelilerin çalışma hayatındaki pozisyonlarına bir türlü açıklık ve denetim getirilmemesinden kaynaklandığını ifade etti. Negrin, Türkiye ile iş yapan markaların bir anda tüm siparişlerini iptal etme gibi bir durumun olmayacağını ancak işlerini eksilteceklerine dikkat çekti. Negrin, Türkiye’nin ve made in Turkey imajının düzeltilmesi için özel bir ekip kurup tanıtım çalışmaları yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir