Ev tekstilcileri, ihracat için teknik tekstile odaklanılmasını istiyor

Türkiye'nin teknik tekstilde eksikleri olduğunu dile getiren UTİB Yönetim Kurulu Üyesi Karaçor, Almanya'nın ev tekstili ihracatını göstererek bu alana ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN

BURSA - Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Türkün Karaçor, her alanda olduğu gibi ev tekstilinde de gençleri geliştirmenin ve eğitmenin önemli olduğuna dikkati çekerek, “Ülke olarak tasarımda güçlüyüz ama teknik tekstilde eksiklerimiz var. Henüz gelişim aşamasındayız. UİB Ar-Ge Proje Pazarı ile de daha teknolojik ya da geri dönüşümlü kumaşlar hedefliyoruz. Teknik tekstilde kendimizi geliştirmek için öncelikle okullarda bu bölümlerin açılması gerekiyor. Laboratuvar ortamlarının geliştirilmesi ve özgür araştırma ortamlarının yaratılması lazım” dedi. Bursa’da BUTEKOM tarafından kurulan Mükemmeliyet Merkezi’nin çok önemli gelişme olduğunu vurgulayan Karaçov, “Devletin desteği var ancak şirketlerin de buna yönelmesi gerekiyor. Herkes kendini geliştirmeli” diye konuştu.

Genç yetenekleri tasarım yarışmasına davet

Ev tekstili tasarımı konusunda yeteneğine güvenen tüm öğrenci ve profesyonelleri 7. Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması’na katılmaya davet ettiklerini belirten Karaçov, ev tekstili sektörünün büyümesi ve gelişmesi için bu tarz yarışmaların önemli olduğunu vurguladı. Karaçov, “Her yıl 200-300 arası yarışmacıdan tasarım alıyoruz. Hedefimiz yeni yetenekler keşfetmek, sanayi ve okullar arasındaki iletişimi artırmak, buradan gelecek farklılıkları tasarımlara yansıtmak, daha fazla katma değerli ürünlere ulaşmak” dedi.

Dereceye girenlere yurtdışı eğitim olanağı, staj yapma gibi olanaklar sağladıklarının altını çizen Karaçor, “Yarışmaya katılacak eser sahiplerinin ön eleme aşamasından sonra finale kalmaya hak kazanacak eserler 17 Nisan’da web sitesinde duyurulacak” açıklamasını yaptı.

İhracat birim fiyatı 2016 itibariyle 8,6 dolar/kg

Ev tekstilinin Türkiye’de tekstil ve hazır giyim sanayinin en temel alt gruplarından biri olduğunu söyleyen Karaçor, günümüzde özellikle ev tekstili denildiğinde dünya pazarlarında akla ilk gelen ülkelerden birinin Türkiye olduğunu vurguladı. “Ülkemiz rakiplerine göre daha kaliteli ve farklı, inovasyona dayalı ürünlerle rekabet gücünü arttırmış durumda” diyen Karaçor, sözlerine şöyle devam etti: “2016’da Türkiye ev tekstili ihracatı bir önceki yıla göre aynı seviyede kalarak 2.6 milyar dolar oldu. Ev tekstili sektöründe en büyük ihracat kalemi olan havluda yüzde 7, yatak çarşaflarında da yüzde 2 oranında artış gerçekleşti. En çok ihraç edilen perdelik kumaş ihracatında ise yüzde 6’lık düşüş görüldü. Ülkemizin ev tekstili sektörü katma değeri en yüksek sektörlerin başında geliyor. Ev tekstili ihracat birim fiyatı 2016 itibariyle 8.6 dolar/kg’dır. Bu birim fiyat UTİB ev tekstilinde 9.7 dolar/kg’ye kadar çıkıyor.”

“Avrupa’nın en büyük markalarına iş yapıyoruz”

Ev tekstilinde ihracat oranlarının yükselmesi için ihracatçıların ürün bazında farklılık yaratması gerektiğini belirten Karaçor; teknoloji, teknik gibi farklı segmentlere girilmesi halinde ihracat oranlarının yükseleceğini savundu. “Örneğin Almanya’da Türkiye’den daha az tesis olmasına rağmen üç katı büyüklükte tekstil ihracatı var. Çünkü Almanya’da teknik tekstil yapılıyor. Ülkemizde de bunun üzerine gidilmesi gerekiyor” önerisinde bulunan Karaçor, şunları kaydetti: “Türkiye ev tekstili olarak ağırlıklı ihracat yaptığımız Avrupa pazarında güçlüyüz. Avrupa’nın en büyük markalarına iş yapıyoruz. Ev tekstili, havlu, perdelik ve döşemelik kumaşta dünyanın en iyi markalarına servis veriyoruz. Öte yandan Çin’e milli katılımlar gerçekleştirip katma değerli ürün satmaya çalışıyoruz. Yine Afrika projelerimiz var. Amerika’nın potansiyeline göre bu pazarda çok düşüğüz. Kendimizi daha çok geliştirmeli ve Amerika pazarından aldığımız payı yükseltmeliyiz.”