'Cari açık, Türkiye’nin petrolü olan turizmle kapatılır'

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, cari açığın turizmle kapatılabileceğini savunarak, 'Türkiye’nin petrolü turizmdir. Toplam 85 milyar dolarlık bir turizm yatırımımız var. Bunu koruyarak artırmamız lazım” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmecileri Birliği (AKTOB) ve Denizbank’ın ana sponsorluğunda düzenlenen Resort Turizm Kongresi bu yıl 6’ncı kez gerçekleşecek. Bu yıl kongrede turizmde yaşanan kayıpların 2017’ye nasıl yansıyacağı, nasıl telafi edileceği masaya yatırılacak. “Turizmin Geleceği Geleceğin Turizmi” ana başlığı altında her yıl bir ana temanın ele alındığı Uluslararası Resort Turizm Kongresi’ne, bu yıl binin üzerinde kişinin katılması bekleniyor. Kongreye katılım her yıl artıyor. Antalya’da 24-25 Kasım’da yapılacak Resort Turizm Kongresi öncesi AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman ve DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş gazetecilerle bir araya geldi.

"Turistler güvenligin yanı sıra siyasete de bakıyor"

İlk kez siyasal süreçlerin turizm sektörü açısından bu denli belirleyici olduğunu kaydeden AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, içinde bulunulan zor süreçte kongrenin bu yıl daha da önemli hale geldiğini belirterek, kongrede bu yıl 2017’ye ışık tutulacağının da altını çizdi. Güvenlik dışında artık misafirlerin karar verme trendlerinde siyasi ve politik gelişmelerin öne çıktığını dile getiren Hacısüleyman, Türkiye’nin kendini dışarda iyi anlatması gerektiğini söyledi. Hacısüleyman, Kongre’de TUI CEO’su Friedrich Joussen’in ana sponsoru olduğunu ve Almanya’dan seyahat satış acentelerinin oluşturduğu işbirliği kuruluşu RTK Grubu CEO’su Thomas Bösl’in de katılacağını dile getirdi. Bu yıl bir ilk gerçekleştirip kongrede “Türkiye-Almanya Turizm Forumu” yapılacağını dile getiren Hacısüleyman, şunları anlattı: “Almanya Seyahat Birliği (DRV) daha önce Kuşadası’nda yapma kararı alınmışken beklenen katılım olmadığı için kongresini iptal etmişti. Biz Alman yetkililere bu durumun Türkiye’yi daha kötü etkileyeceğini söyledik ve bu forumu gerçekleştirme kararı aldık. Kuşadası kongresini iptal eden DRV Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri ile Almanya’nın önde gelen tur operatörleri ile seyahat acenteleri sahip ve yöneticileri bir araya gelecek ve Türk- Alman ilişkilerini ve turizme yansımaları tartışacak. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın da katılacağı forum ilk gün yapılacak.”

“Turizm Türkiye’nin petrolü, cari açığı kapatır”

Kongrenin sponsoru olan ve kongrede konuşma yapacak olan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, yüzde 18’lik payla turizme en çok finansman veren banka olduklarını dile getirdi. Turizmde aktif olarak 3 milyar dolara yakın kredi hacimleri olduğunu söyleyen Ateş, ötelemenin dışında yalnızca bu yıl, sektöre 700 milyon dolar kredi kullandırdıklarını belirtti. Türkiye’nin turizmde turist başına 800 dolar gelir elde ettiğini kaydeden Ateş, en büyük rakip İspanya ile aradaki farkın kapanarak turist sayısı ya da gelirinin iki katına çıkması halinde Türkiye’nin tüm cari açığının kapanacağına vurgu yaptı. Turizmin istihdam ve yatırımlar açısından da önemli bir sektör olduğuna işaret eden Ateş, “İspanya’ya yılda 85 milyon turist geliyor. Bu rakamı yakaladığımızda ya da turist başına gelir 1500 dolara çıktığında Türkiye’nin cari açığı kapanır. Türkiye’nin petrolü turizmdir. Toplam 85 milyar dolarlık turizm yatırımımız var. Bunu kullanmamız lazım. Koruyarak artırmamız lazım” dedi.

Antalya’yı yerli turist şaşırttı

Antalya’daki gidişata değinen AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, “Antalya’ya gelen turist sayısından yüzde 42.9 azalma var yani 4.5 milyon kişi kayıp. Bunun 2 milyonu Rus turist, bir milyonu Alman. Kayıpta olmayan sadece İran ve Ukrayna var. Bu yılı banka yardımlarıyla geçirdik. Antalya’daki otellerin bazıları sezonda açılmadı ya da geç açılıp erken kapattı. Sadece Kemer’de 46 tane otel sezonu kapalı geçirdi. Yaklaşık 10 milyar dolar gelir kaybı var. Ayrıca birçok otel yüzde 15 eksik personelle çalıştı. Bunun dışında biri şaşırtan yerli turist oldu. İç turizm beklentimizin üstünde olarak %20 arttı” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir