Dünya turizminde dengeler değişiyor

Dünya turizmi 2016 yılında büyük değişimler yaşarken, en çok turist çekenler sıralaması da önemli kaymalar oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

2016’da yaşanan güvenlik olayları ve siyasi krizler dünya turizminde dengeleri değiştirdi. Bunun en büyük örneği ise Akdeniz bölgesinde yaşadı. Bölgede Avrupa kıtasına yakın olan turizm ülkeleri yılı büyük kazanç ile kapatırken Türkiye ve Mısır gibi ülkeler ise turizmde umduğunu bulamadı.

Turizmdatabank tarafından hazırlanan  2016 Dünya ve Akdeniz Turizm Raporu'na göre terör, bölgesel çatışmalar, savaşlar ve ekonomik-siyasi istikrarsızlıklar nedeniyle dünya ve Akdeniz turizmi 2016’da büyük değişimlere sahne oldu.

Tepede kümelenme oluştu

2016’da turist sayısı düşen liderler; Fransa ve ABD’nin karşısında, büyük oranda gelişme sağlayan İspanya arasındaki farklar kapandı. Bu 3 ülke de 75-80 milyon aralığında birbirine yaklaştı.

Diğer yandan Türkiye turizminin 2016’da yaşadığı büyük kriz ve 10 milyonu aşan turist kaybı, dünya sıralamasında rakiplerin birer basamak yukarı çıkmasına neden oldu.

Akdeniz’de liderler yakınlaştı

Turist çekmede dünya turizminin merkezi konumunda bulunan Akdeniz bölgesinde 2016 yılı tam bir radikal değişimle karşılaştı.

Türkiye ve Mısır’ın yaşadığı büyük gerileme; başta talebin büyük oranda kaydığı İspanya ve Yunanistan olmak üzere Akdeniz’de orta ölçekli destinasyonların önemli kazanç sağlamasına neden oldu.

2015’da Akdeniz’de en çok turist çeken 4.destinasyonu olan Türkiye ise 2016’daki kayıpla yerini 5.sıradaki Yunanistan’a kaptırdı.

Bu konularda ilginizi çekebilir