Sömestirda turizmciyi 'kar' kurtardı

Bu sene erken gelen kar kayak merkezlerine olan ilgiyi artırdı. Sömestir döneminde kayak bölgesindeki oteller dolarken alternatif arayanlar ise termal turizme yöneldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Emre ESER - DÜNYA Online

Bu sömestir döneminde tatile çıkması beklenen yerli turist sayısının 350 bini aşması beklenirken en fazla ilgiyi Uludağ, Palandöken ve Erciyes gibi kayak merkezleri gördü. Alternatif arayanların adresi ise başta Ege bölgesi olmak üzere termal tesisler oldu. Son dönemde karlı manzaraları ile tanıtımı yapılan Kapadokya bölgesi ise bir kaç butik otel dışında en kötü dönemlerinden birini yaşıyor.

Geçtiğimiz yılın Türkiye turizmi için oldukça sönük geçtiğine değinen Türkiye Seyehat Acenteleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy, yarı yıl tatilinde başta kayak merkezlerindeki oteller olmak üzere bazı bölgelerde doluluk oranının oldukça iyi olduğunu belirtti.

Türkler, Moldova ve Bulgaristan’a gidiyor

Bu yarı yıl döneminde tatile çıkacak kişi sayısının 350 bin ile 400 bin arasında olmasını beklediklerini dile getiren Ulusoy, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5'lik bir artış gözlemlendiğini bildirdi. Ulusoy, yerli turistin son zamanlarda Moldova ve Bulgaristan'daki tatil merkezlerini tercih etmeye başladığının altını çizdi.

Termal turizm öne çıkmaya başladı

Kar yağışının istenilen seviyede gerçekleşmesi ile birlikte Uludağ, Palandöken, Kartalkaya, Kartepe ve Erciyes kayak merkezlerinde oldukça yüksek müşteri talebinin bulunduğunu belirten Ulusoy, bu yıl ocak-şubat döneminde tatilcilerin ikinci tercihinin ise Afyonkarahisar, Yalova, Balıkesir ve Pamukkale bölgesindeki termal tesisler olduğunu söyledi.

Kapadokya tarihin en kötü dönemini yaşıyor

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Kapadokya Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Çoşkun Kırtıl ise ocak-şubat dönemi için tarihin en kötü performanslarından birini yaşadıklarını ifade etti. Kapadokya bölgesinde turizm için ocak ve şubat aylarının genel olarak kötü geçtiğini aktaran Kırtıl, sadece bazı butik otellerde hareketlilik olduğunu, düzenlenen kültür turları sayesinde otellerin kapanmadığını söyledi.

Geçmiş yıllara kıyasla son 1 sene içerisinde Kapadokya bölgesine gelen yabancı turist sayısında çok büyük düşüş yaşandığını ifade eden Kırtıl sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye genelinde 1 milyon 150 bin kişiyi seyahat ettiren bir turizm firması geçen yıl sadece Kapadokya'ya 4 bin kişiyi getirebildi. Kapadokya için şuanda sadece kültür turları öne çıkıyor ancak bunu genele vurduğumuzda durumun daha da kötü olduğunu görüyoruz. Önceki dönemlerde 1.5-2 milyon sayılarını konuşuyorduk. Gelen ziyaretçi sayısı içerisinde yabancıların oranı yüzde 5'lerde. Onlarda Çin'deki bayram tatilinden dolayı bölgeye gelen az sayıda Çinli.
Oteller artık önümüzdeki bahar dönemini bekliyor. Bu dönemde yeterli misafir ağırlayamazlar ise kapanma kararı alacaklar. KOSGEB kredilerinden Kapadokya bölgesinde 70 kişi yararlandı, bunun sadece 5'i turizm firması oldu. Verilen destekler yeterli olmayınca işletmeler kendini artık döndüremiyor. Kalifiye elemanların çoğu bölgeyi terk etti.

80 liradan başlıyor

Yarıyıl döneminde tatil yapmak isteyenler için ücret aralığı günübirlik kayak turları ile 80 liradan başlayıp Uludağ gibi gözde bölgelerdeki 5 yıldızlı otellerde geceliği bin liraya kadar çıkıyor. İki çocuklu bir aile için kayak merkezlerinde konaklama ücretleri ise 3 günlük ortalama 4 bin lirayı buluyor. Termal tesislerde ise ortalama fiyat kişi başı günlük 150 liradan başlıyor.

Kültür turları daha hesaplı

Kültür turlarında Bolu-Abant bölgesi için ulaşım dahil bir gece konaklamalı turlar için ortalama fiyat 250 lira seviyesindeyken Kapadokya bölgesi için tek gece konaklamalı turlar için istenen fiyat 200 lira, iki gece konaklamalı turlar için ise ortalama 330 lira.

Bu konularda ilginizi çekebilir