Turizmci Cumhurbaşkanı'ndan sorunlarına çözüm istedi

TÜROFED Başkanı Ayık, 'Çalışma Bakanlığınca, İş Kanununda turizm sektörünün özelliklerini dikkate alacak şekilde sektörel düzenlemeye ihtiyaç var' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fikri CİNOKUR

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık ve Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Erkan Yağcı, bir dizi inceleme ve açılışlar yapmak üzere Antalya’ya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a turizmde yaşanan sıkıntıları anlattı.

Sektör temsilcileri tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verilen ‘Acil Çözülmesi Gereken Sorunlar’ raporunda, “2015 yılında Rusya krizi ile başlayan ve 2016’da devam eden çeşitli olaylar, arkasından gelişen darbe girişimi ile birlikte Türk turizminin beklentilerin de ötesinde olumsuz etkilendi. Bu kapsamda, turizmciler olarak oldukça mağdur duruma düşmüş durumdayız” denildi.

Raporda sektörün 10 önemli sorunu şöyle sıralandı:

1. 2018 yılına kadar turizm sektörün devamlılığını sağlamak amacıyla Eximbank, Kredi Garanti Fonu ve diğer kamu ve özel bankaları devreye sokarak turizm sektörüne özel, düşük faizli ve uzun vadeli işletme kredileri sağlanmalıdır.

2. Son iki yıldaki kayıplar ve 2017 yılındaki belirsizliklerden dolayı halihazırda ödeyemediğimiz vergi, prim ve buna benzer borçlarımız için faizsiz ve uzun vadeli ertelemeler yapılmalıdır.

3. Turizm acil eylem planında 750 bin dolara indirilen ihracatçı sayılma kriteri, turizmciler açısından uygulanabilir nitelikte değildir. KDV ve ÖTV iadesinin mutlaka turizm sektörü için de sağlanması gerekmektedir.

4. Çalışma Bakanlığınca, İş Kanununda turizm sektörünün özelliklerini dikkate alacak şekilde sektörel düzenlemeye ihtiyaç vardır.

5.Yurtdışında Türkiye’ye karşı oluşan olumsuz havanın giderilmesi amacıyla Başbakanlık – Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TOBB, bölgesel örgütlenmeler ve sivil toplum kuruluşları tarafından oluşturulacak fonla etkin bir tanıtım kampanyası yürütülmelidir. Buna olanak verilecek bir yasal düzenlemeye ihtiyaç vardır.

6. Yeşil yıldızlı tesisler için sağlanan enerji indirimleri, ilgili kurumlar ve yerel belediyeler tarafından uygulanmamaktadır. Ayrıca 2634 sayılı Kanunun 16. Maddesinin getirdiği hakkın genişletilerek elektrik ve su ücretlerinin en düşük tarifeden uygulanılması sağlanmalıdır. Diğer taraftan; belediyeler su, katı atık, atık su bedellerinde ve emlak vergilerinde yüksek bedeller istemektedirler. Maliyetlerimizi arttıran söz konusu gider kalemleriyle ilgili acil çözüm bulunması gerekmektedir.

7. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığınca turizm amaçlı yapılan 49 yıllık tahsis sürelerinin yaklaşık 30 yılı dolmuştur. Turizm yatırımlarının geri dönüş sürelerinin uzaması ve rekabet avantajını kaybetmemek amacıyla, tesisleri yenileme ihtiyacı dikkate alınarak tahsis sürelerinin uzatılması gerekmektedir.

8. Türk turizmimizin bugünlere gelmesinde önemli rol oynayan 2634 Sayılı Turizmi Teşvik Kanunu, dünyadaki turizm hareketleri dikkate alınarak yeni bir bakış açısıyla, sektörü 2023 yılına ve ötesine taşıyacak şekilde yeniden düzenlenmelidir.

9. Türk Hava Yolları’nın uçuş politikasındaki katı tutumunu değiştirerek, Antalya, Dalaman, Bodrum, Adnan Menderes, Çarşamba, Kapadokya ve Gazipaşa havaalanlarına yurt dışındaki önemli merkezlerden direkt uçuşlara başlaması sektöre önemli destek sağlayacaktır.

10. Son yıllarda ciddi gelişme gösteren ve şu an itibariyle en önemli kaynak pazar haline gelen iç pazarı teşvik etmek ve daha da büyütmek sektörün sürdürülebilirliği ve kaynakların ülke içinde kalmasını sağlamak açısından önem arz etmektedir. Bu nedenle, emeklilere ve kamu çalışanlarına, 80’li yıllarda olduğu gibi tatil kredileri verilmesi veya buna benzer uygulamaların hayata geçirilmesi büyük önem arz etmektedir.

Bu konularda ilginizi çekebilir