Türkiye yerine İspanya'yı seçtiler

Rusya ile yaşanan uçak krizi ve yaşanan terör olayları ile turizmde ciddi bir daralma yaşanan 2016'da en büyük kazancı İspanya elde etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Emre ESER / Dünya Online

Türkiye için 24 Kasım 2015 tarihinde Suriye'de Rus uçağının düşürülmesi ile başlayan ve 2016 yılının genelinde yaşanan terör olayları ile devam eden turizm krizi net şekilde rakamlara yansıdı. 2016'da turizm gelirleri 15 milyar dolara kadar gerilerken Türkiye'ye gelen yabancı sayısı da yüzde 30,05 azalarak 25 milyon 352 bin oldu.

Hem turist sayısında hem de turizm gelirlerinde Türkiye'nin kaybı artı olarak başta Yunanistan olmak üzere Akdeniz ülkelerine yazıldı. Ancak Avrupa'da büyük çıkış gösteren İspanya Türkiye'nin kayıp pastasından en fazla yararlanan ülke oldu. Avrupa pazarında yapılan ilk analizlere göre geçen sene yüzde sayı olarak 22'lık kayıp yaşadığımız Almanya ve yüzde 29'luk kayıp yaşadığımız İngiltere gibi önemli pazarların rezervasyonlarının İspanya ve Yunanistan'a kaydığı görüldü.

Turizmdatabank'ın hazırladığı "2016 İspanya ve Türkiye Turizmi "başlıklı analize göre, Türkiye’nin Rusya ve Avrupa kaynaklı daralma dönemi olan 2015/2016 döneminde, en büyük kazancı İspanya turizmi elde etti.

İki rekor, tek kazanan

2016 yılında turist sayısını yüzde 11 artırarak 75,5 milyon kişiye ulaşan İspanya, turizm gelirini yüzde 9 büyüme ile 77,6 milyar euroya çıkardı. İspanya 2016’da gösterdiği bu performansla, en yakın rakibi Fransa ile neredeyse aynı seviyelere ulaştı.

Türkiye Yunanistan'ın gerisine düştü

Bu dönemde Avrupa kıtasında en çok turist çeken 4. destinasyon olan Türkiye ise Yunanistan’dan dahi geride kaldı. 2016’da yüzde 30 turist kaybı ile 25,3 milyona gerileyen Türkiye, turizm gelirlerinde de yüzde 37’lik küçülme görerek 15 milyar dolara düştü.

Türkiye Akdeniz pazarını kaybediyor mu?

2016'da yaşanan krize bakıldığında en fazla tuirsta kaybının Rusya ve Almanların başını çektiği Avrupalı turist kafilelerinde yaşandığı görüldü. Türkiye pazarından kaçan Ruslar için devlet olarak atılan adımlar ile siyasi normalleşme sağlanmış ve 2017 için daha olumlu bir sezon beklentisi oluşmuştu. Ancak Avrupalı turist için ilk gelen rakamlar hala durumun olumsuz olduğunu gösteriyor.

İngilizler de İspanya dedi

Avrupa pazarında yapılan ilk analizlere göre Almanya, İngiltere gibi önemli pazarların rezervasyonlarının İspanya ve Yunanistan'a kaydığı görülüyor.  Araştırma kurumu GFK tarafından açıklanan Avrupa'daki ocak ayı rezervasyon eğilimleri verilerine göre özellikle İngiltere ve Almanya’da öne çıkan destinasyonların; İspanya, Yunanistan, Hırvatistan, Bulgaristan ve Karadağ olduğu ortaya çıktı.

2016'da tatillerini İspanya'da geçiren İngiliz turist sayısı son 10 yılın en büyük artışını göstererek rekor kırdı. 2016'da İspanya'ya giden İngiliz turist sayısı yüzde 12 artarak 17,8 milyon oldu. 2017 yazı için erken rezervasyonlar da yüzde 16 artış gösterdi. İngilizlerin İspanya tercihlerinin artmasında Türkiye, Mısır ve Tunus'a yönelik güvenlik endişeleri etkili oldu.

Yeni aktör Mısır

Bölgede uzun zamandır güçsüz durumda olan Mısır'ın Rusya ile olumlu ilişkilere girdiği ve karşılıklı uçak seferleri için görüşmelere başlandığı haberleri ise Türkiye için yeni bir eksi durum olarak göze çarpıyor.

Akdeniz'de turizm pazarı kızışıyorAkdeniz'de turizm pazarı kızışıyor

 

Bu konularda ilginizi çekebilir