Sendika Yasası'nın bazı maddeleri iptal

AYM, KOBİ’lerde çalışan 6.5 milyon işçiye ‘sendika tazminatının’ geri gelmesi ile toplu taşıma araçları şoförleri ile banka çalışanlarına grev yolunu da açtı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Anayasa Mahkemesi (AYM), 2012 yılında yayımlanarak yürürlüğe giren 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun bazı hükümlerini iptal etti.

CHP’nin başvurusunu geçen hafta karara bağlayan AYM, KOBİ’lerde çalışan 6.5 milyon işçiye ‘sendika tazminatının’ geri gelmesi ile toplu taşıma araçları şoförleri ile banka çalışanlarına grev yolunu da açtı.

30'un altında işçi çalıştıran iş yerleriyle ilgili karar

Mahkeme, öncelikle 30’un altında işçi çalıştıran iş yerleri ile ilgili olarak, “Sendikaya üye olma, sendikal toplantılara katılma gerekçesiyle işten atılan çalışanlara, sendikal tazminat verilemez” hükmünü iptal etti. Böylece bu iş yerlerinde çalışanlar da ‘sendikal’ gerekçeyle işten atılsalar bile, mahkeme kararıyla bir yıllık ücret tutarından az olmamak üzere ‘sendikal tazminat’ alabilecekler. Bu tür iş yerlerinde çalışan yaklaşık 6.5 milyon işçi bulunuyor. Sendikal tazminat tutarının 1 yıllık ücretinden az olamayacağı hükmü dikkate alındığında, asgari ücretli bir çalışan tüm haklarına ek olarak, 1071 liralık brüt ücretin 12 ile çarpılması sonucu, 12 bin 852 liralık da ‘sendikal tazminatı’ alabilecek.

Bankacılık ve toplu ulaşımda grev ve lokavt yasağı iptal edildi

AYM’nin aldığı bir diğer kararla da bankacılık sektörü çalışanlarına grev yasağı kalktı. Böylece sektörde çalışan yaklaşık 200 bin kişiye grev yapma hakkı getirildi. Mahkeme, bankacılık gibi şehir içi toplu taşıma hizmetlerinde grev ve lokavt yapılamayacağına ilişkin kanun hükmünü de Anayasa’ya aykırı buldu. Böylece, şehir içi ulaşımında çalışan binlerce işçi de grev yapma hakkına kavuştu. Bu udurumda, belediye yönetimleri ile toplu sözleşme masasında anlaşamayan işçiler, ‘grev hakkını’ kullanarak, kent içi ulaşımı durdurabilecek. Belediye otobüsleri, şehir hatları vapurları ‘grev nedeniyle’ çalışmayabilecek.