Seramikçiler, makinecilerle buluştu

EBK Seramik İş Kümesi ve Makine İhracatçıları Birliği Eskişehir’de buluştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek TOPRAK

ESKİŞEHİR - Türkiye, seramik makinesi üretiminde çalışmalarına hız verdi. Seramik makinesi üretiminin ele alındığı toplantıda konuşan MAİB Başkanı Adnan Dalgakıran "Bizim ihracatımızın sizin ithal ettiğiniz ürünleri karşılama oranı yüzde 31. Bu oranı arttırmak bizlerin elinde. Bir hedef oran belirleyerek buna ulaşmamız lazım" dedi.

Seramik makinesi ithalatının fazlalığına değinen Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Adnan Dalgakıran "Yaklaşık olarak 27 milyar dolarlık makine ithalatının 20 milyar dolarlık kısmını yerli makineciler üretebildiği halde ithal ediliyor. Bu rakamlarda ithalatın yüzde 70’inin aslında iç piyasada karşılanabileceğini gösteriyor.  Bu oran seramik sektöründe çok daha aşağılarda biz yerli makine üreticileri sizin ithal ettiğiniz ürünlerin yüzde 31’ini karşılayabilecek seviyedeyiz. Bir hedef oran belirleyerek buna ulaşmamız lazım. 2012 yılında 346 milyon dolarlık seramik makine ihracatı yapılırken, 1.112 milyon dolarlık seramik makinesi ithalatı yapılmış. Bizler bu makası kapatmak için omuz omuza vermeliyiz " diye konuştu.

Referans firmalar oluşturulmalı  

Seramik makinesi üretiminde referans firmaların  üretilmesi gerektiğine vurgu yapan Adnan Dalgakıran şöyle konuştu: "Dünyada mücadele artık teknoloji üzerinden yapılıyor. Türkiye, maalesef başkalarının teknolojisini kullanarak üretim yapıyor. Makine üreticileri olarak özeleştiri yapmamız gerekirse bu bizim en büyük sorunumuz. Seramik makinesi üretiminde bunun önüne geçmek için referans firmalar oluşturmamız lazım. Türkiye’de her konuda uzmanlaşmış firmalarımız var. Bunları destekleyerek referans firmalar oluşturmalarını sağlamalıyız. Biz size her konuda destek vermeye hazırız. Referans firmaları büyütmeyi hedefleyelim ancak bu şekilde büyüyebiliriz."

Liderlik için seramik makinesi üretimi şart

Seramik Makinelerinin Yerlileştirilmesi Projesi Sonuçları ve Makine ile Seramik Sektörü İşbirliği Toplantısı’nda konuşan Eskişehir Bilecik Kütahya Seramik İş Kümesi Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Şafak Ozan "Seramik makinası üreticileriyle bu işe odaklanarak seramik makinalarının yerli üretime geçmesini sağlayabilirsek dünya ölçeğinde ki liderlik hedefimize ulaşabiliriz. Sektörde şuan lider konumda ki ülkelerden İtalya’yı incelediğimizde makine sektörüyle ne kadar iç içe olduklarını gördük. Biz bugün burada bu birlikteliğin ilk adımlarını atmış olduk" diye belirtti. Seramik üreticilerinin yerli seramik makinesi üreticilerine karşı daha sabırlı olması gerektiğini vurgulayan Ozan "Yerli makine üreticilerine karşı takınmış olduğumuz sabırsız ve önyargılı tavrın ortadan kalkması şart. Bizler yaşanan en ufak bir sıkıntıda bile yerli üreticiye sırt dönüyoruz. Bu tavırdan vazgeçmemiz lazım" dedi.