Sıfır faizli kredi

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Soma’daki maden faciası ve Suriye sınırındaki çatışmalardan etkilenen bazı ilçelerdeki KOBİ, esnaf ve sanatkarlara yönelik ilk 12 ayı geri ödemesiz, sıfır faizli 50 bin liralık kredi için ilk 5 günde 2 bin 148 iş yerinden başvuruda bulunuldu. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın açıklamalarının ardından işletmeler, sunulan cazip kredi imkanından yararlanmak için KOSGEB hizmet merkezi müdürlükleri ve bankalara akın etti. 
Başvurunun başladığı 21 Temmuz Pazartesi gününden 25 Temmuz Cuma gününe kadarki ilk 5 günde Kırkağaç, Soma, Ceylanpınar ve Akçakale’den 2 bin 148 işletme toplam 103 milyon liralık kredi başvurusu yapıldı.Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Işık, işletmelerin bu kolaylıktan yararlanmak için gösterdikleri ilgiden memnun olduklarını bildirdi. Başbakan ve bakanlar, (1) İşletmelere ne kadar çok kredi verilir ise, yatırımların ve üretimin o kadar artacağına (2) Kredi faizi ne kadar düşük olur ise, imalat sanayiinde o kadar çok yatırım ve üretim yapılacağına inanıyorlar. 

Başbakan da bakanlar da kredinin vadesinde ödenmesi gerektiğini unutuyorlar. Faizin ucuzluğunun ve kredi kullanma kolaylığının işletmelerin gereksiz yatırımlar yapmasına, ödenemeyecek borçlar altına girmesine yol açtığını unutuyorlar. 

Faiz ucuz olur ise hele sıfır olur ise, girişimci boş yere kredi kullanır. Bu krediyi nasıl ödeyeceğini düşünmez. Sıfır faizli ve ucuz faizli kredi, girişimciyi gereksiz yerlere yatırım yapmaya, para harcamaya yöneltir. 
ISO Birinci 500 ve İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşları listesinde özel sektör işletmelerinin borçluluk oranları, borçların ne kadar hızla arttığını gösteriyor. 

İkinci 500 Büyükte özel sektör sanayi kuruluşlarının toplam borçlarının özkaynaklara oranı 2010’da yüzde 118 iken 2013 de yüzse 160 oldu. 

Toplam aktıfl erin yüzde 61’i borç ile finanse edilmiş durumda. 

Devamlı olarak finansman yükünden söz ederiz. OSO İkinci 500 Büyük listesindeki sanayi şirketlerinin 2013 yılında toplam net satışlarında finansman giderlerinin payı yüzde 3.7 oranında. 

Kredi ve faiz politikalarını belirlerken sanayi kuruluşlarının finan tablolarını iyi değerlemeleri gerekiyor. 

Sonunda işletmeler ödeyemeyecekleri borç yükü altında ezilebilir. Sonunda bankalar verdikleri kredileri geri almakta zorlanabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018