Sigorta sektörü istihdam için kıvılcım bekliyor

Can KANTAR
Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Daralan piyasa koşulları ile boğuşan acenteler aynı zamanda istihdam için devletin tüm projelerini takip ediyor. 

Sigorta sektörü büyüme potansiyeli ile dikkatleri her zaman üzerinde tutabiliyor. 16 bin acentesi olan sektör, büyüyecekse acentelerle büyüyecek. Acenteler şu sıralarda sıkıntılı günler yaşıyor. Bölgeleri gezen şirket yöneticileri bile acentelerin çok zor durumda olduğunu gördüklerini söylüyorlar. Siyasal ve ekonomik konjonktür ve bu paralelde sektörün ilk üç aylık verileri ortada… Böyle devam ederse özellikle acentelerde toplu bir kapanma yaşanacağı beklentisi yüksek.  Bazı maddeleri ile acentelere yeni külfetler yükleyecek olan “Acenteler Yönetmeliği’nin de bu yıla denk gelmesi büyük talihsizlik. 

Acenteler bence yol ayırımında. Bir yol, küçülecek ve belki kapanacaklar. Belki bir grup acente birleşerek ayakta kalmaya çalışacaklar. Acenteler, daralan piyasa ve şirketlerin önlemlerinin kendilerine yansımalarını da hissedecekler. Sona adım adım yaklaşacaklar. Bir diğer yol ise sosyal medyada daha az dedikodu yaparak vakit kaybetmeyecek ve ekmeklerine sarılacaklar. Biraz da risk alarak eleman alacaklar ve işlerine yatırım yaparak hem kendilerini hem de sektörün geleceğini kurtaracaklar. 

Eleman alımı konusu tam bir muamma aslında. Sigortacılık eğitimi veren birçok dört yıllık üniversite ve yüksekokul var. Geçen yazımda da yazmıştım, iş arayanların, şirket ve acentelerle buluşturulması gerekiyor. Okullarımız elemanlarını sadece Hazine ve sigorta şirketlerinde çalışacakmış gibi yetiştirmemeliler. Acenteler büyük potansiyel aslında. Geçtiğimiz gün ATO Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Kemal Gazioğlu’nu aradım. Özellikle sektörün istihdam konularına kafa yorduğunu biliyorum. Tesadüf bu ya, Kemal Gazioğlu daha geçen gün ATO’da Meclis Toplantısında görüştüğü TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na tekrar bu konuları anlatırken Rifat Bey, Kemal Bey’i elinden tutup makam arabasına bindirmiş ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın da bulunduğu protokol imza törenine götürmüş. Sayın Hisarcıklıoğlu “Gazioğlu, anlat bakalım iki bakanımız burada” demiş. Kemal Gazioğlu sektörde istihdam edilmek üzere elemana ihtiyaç var, UMEM Beceri 10 Projesi bizler için çok önemli. Her bir acente bir eleman alsa 16 bin kişiye iş var. Yeni çıkan Acenteler Yönetmeliği ile acil olarak 3-5 bin elemana ihtiyaç olacak” dediğinde her iki Bakanımızın da dikkatini çekmeyi başarmış. Sayın Bakanlarımız Gazioğlu’na soru sormuş ve notlarını almışlar. 

“Sektörün ara eleman ihtiyacı var”

Bu arada Rifat Bey, Milli Eğitim Bakanı Sayın Avcı’ya meslek liseleri ve ticaret liselerinin TOBB'a devredilmesini istemiş. Bununla ilgili komite kurulması kararlaştırılmış. ATO Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Kemal Gazioğlu, ticaret liselerinin sigortacılık ile ilgili müfredatının yeterli olmamasını da gündeme getirmiş ve eklemiş, “Bizim ara eleman ihtiyacımız da var, bu okullarda öğretilecek tek satır sigortacılık bilgisi bile bizim için çok değerli. Sigortacılık bölümünü bitirmiş öğrencilere en çok acentelerin ihtiyacı var ” 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar