Sigorta sektörünün küçük büyük kavramı

Can KANTAR
Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Sigorta sektörü geçtiğimiz yıla kadar enflasyonun üzerinde bir büyüme gerçekleştirdi. GSMH içindeki payı küçük olması sektörün büyümeye açık olduğunu gösteriyor. Bu nedenle de sektöre yatırım devam ediyor. Hala yabancılar gelip, gidiyor. Bir bakıyorsunuz büyük şirketler, stratejik karar alıp küçülüyor. Güçleri ile büyümeye çalışan küçük şirketler de var. 

"Küçük şirket, büyük şirket gibi davranmamalı"

Şirket tarafından örnek verdiğimde büyük şirketler küçük şirketlerin, 'büyük şirket' gibi davranmasından rahatsız oluyor. Hatta bir şirket yöneticisi bana "Rücu işlerinde ödemesini ertelemem için ricada bulunan şirket ile yıl içerisinde fiyatta çoğu kez karşı karşıya geliyoruz. Buna anlam verilebilir mi?" diye sormuştu. 

Sigorta sektöründe ilk 10 şirket, üretimin yüzde 80'ini yapıyor. İlk 10 içerisindeki şirket yöneticileri orta ve küçük ölçekli sigorta şirketlerin birleşmelerini öneriyor. Elementer taraf için '20 tane şirket kalsın yeter' demeye getiriliyor. Bakıldığında teknik karlılıkları belirli bir marjın altında üretim yapabilen şirketlerin birçoğunun ciddi zararlara katlandığını görebiliyoruz. Nedeni ise kimse tarafından açıklanamıyor. 

Küçük acentenin yaşama sansı kalmadı

Aynı şirket yöneticileri şimdi de acentelere bu öneriyi götürmeye başladılar. Çünkü 16 bin acentenin yüzde 25'inin prim üretimi  yıllık 250 bin TL'nin altında. Yani aylık kazançları aylık 3.500 TL. Buradan ofis, kira, vergi varsa çalışan maaşı denilince ev geçindirmeye para kalır mı bilemem. Özetle 16 bin acenteden topu topu 4-5 bin tanesi üretim yapıp bu işten para kazanabiliyor. 

Geri kalan 12 bin acente mi? Vay bunların haline. Artık sigorta şirketleri bu acentelerle yollarını ayırmaya başlamışlar. Acenteliklerini askıya almayan sigorta şirketleri artık bu acentelerle de ilgilenmez olmuşlar. Acenteler değil genel müdürlük, bölge müdürlüklerine de ulaşamaz olmuşlar. Kısacası bu 5 bin acente kaderine terk edilmiş durumda. Bu acentelere sahip çıkılmalı, birileri bu acentelere yol göstermeli. Birleşecekse birleşmeleri sağlanmalı, kapatılacaksa da kapatılmalı. Bu acenteler bazı brokerlere gidip portföylerini satmayı teklif etmeye başlamışlar. Böyle üvey evlat muamelesi görerek bu mesleği sürdürmeleri mümkün görünmüyor. Çünkü bu iş motivasyon işi, moral işi. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar