Sigortacılığı farklı bir boyuta taşıyacağız

Allianz Türkiye CEO’su Solmaz Altın, Allianz Grup’un gücü ile Türkiye’de sigortacılığı farklı bir boyuta çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR

MÜNİH - Alman sigorta devi Allianz, son satın almayla birlikte Türkiye’ye de sigortacılığı daha farklı bir boyuta çıkarmayı planlıyor.  Şirket, Mart 2014 itibariyle Türkiye’de 3 şirketle yoğun bir tanıtım kampanyasına girerek, Allianz’ın dünyadaki gücünü Türkiye’de de hissettirmeye çalışacak.

Allianz Türkiye CEO’su Solmaz Altın, “Allianz dünyanın en büyük sigorta markalarından biri durumunda. Türkiye’ye bugüne kadar 1.1 milyar euro yatırım yaptı ve burası grup için çok önemli bir stratejik pazar” diye konuştu.

Solmaz Altın,  Allianz Grup’un merkezi Almanya Münih'de, Türkiye’den gelen basın mensuplarına, kısa süre önce tamamladıkları Yapı Kredi Sigorta ve Yapı Kredi Emeklilik’in satın alma işlemleri sonrasında şirketin Türkiye hedeflerini anlattı.

Allianz’ın Türkiye’ye son satın almayla birlikte toplamda bugüne kadar 1.1 milyar euro yatırım gerçekleştirdiğini belirten Solmaz Altın, “ Son satınalma çok önemli bir adımdı. Allianz için Türkiye çok önemli stratejik bir pazar. Elementer tarafta yüzde 16’lık pazar payı ile, emeklilik branşında da yüzde 22 pazar payı ve fon büyüklüğünde ilk sıraya çıktık.  Aynı şekilde 4 bine ulaşan acente sayımızla da ilk sıradayız. Tüm bunlar bize önemli bir sorumluluk yüklüyor. Hedefimiz Türkiye sigorta sektörünü farklı bir boyuta çıkarmak. Öte yandan Allianz’ın önümüzdeki senelerde Orta Doğu’ya doğru bir açılım olabilir. Türkiye’de bu durumda merkez olabilir ama henüz bir çalışma yok. Fakat benim böyle bir isteğim var” diye konuştu.

Şu an itibariyle 4 şirketle faaliyet gösterdiklerini belirten Altın, bu durumun ilk anda karışıklık yaratabileceğinin altını çizerek şunları söyledi: “ Mart 2014’de artık Yapı Kredi Sigorta ismine bir şirket olmayacak. Bu şirkette Allianz ismi altına girecek.  Fakat iki emeklilik şirketimiz  de ayrı şirketler olarak faaliyetlerine devam edecek.  Yapı Kredi Emeklilik’te ise 3-4 aya kadar her şey tamamlanacak. Taylan Türkölmez’in Genel Müdürlüğü’nde  sadece isim değişikliği yaparak ayrı bir şirket olarak yolumuza devam edeceğiz. Yani bir sigorta şirketimiz, iki de hayat ve emeklilik şirketimiz olacak.”

Emeklilik tarafında iki ayrı şirketin faaliyet göstermesinin nedenini sorduğumuz Solmaz Altın,  bunun hem Yapı Kredi Emeklilik, hem  de Allianz Hayat ve Emeklilik’in iki güçlü banka satış kanalı ile olan uzun süreli işbirlikleri olması ve  Yapı Kredi Emeklilik’te yüzde 20  banka payı olması sebebiyle tek çatı altında birleştiremediklerini  söyledi.

Hedef 3 yılda primde 2 milyar euro

Şirketin rakamsal bilgi ve hedeflerini de paylaşan Solmaz Altın, Allianz olarak Türkiye’de 1.3 milyar euro civarında yıllık prim üretimi ile Allianz İspanya'ya yakın yerlerde olduklarını söyledi.  Satın almalarla birlikte emeklilik tarafında da 5 milyar TL’ye yakın bir fon yönettiklerini belirten Altın, “ Elementer tarafta hedefimiz 3 sene içinde 2 milyar euro’ya ulaşmak  ve hem BES hem de elementer tarafta çift haneli rakamlarda büyümek istiyoruz” dedi.  Karlı bir şirket olduklarının da altını çizen Altın şunları söyledi:  “Son iki yıldaki en karlı şirketiz. Bu yılın ilk çeyreğinde Allianz olarak 28 milyon TL kar yazdık. Yapı Kredi Sigorta’da karlı bir şirket. Bu satın almanın ana sebebi Yapı Kredi Sigorta’nın da karlı bir şirket olması. Zararda bir şirket olsaydı bize bu kadar hitap etmezdi. Yıl sonunda ise dört şirkette 180 milyon TL civarında bir bilanço karı hedefliyoruz.”

Lider olarak fiyat odaklı rekabetin neresinde duracaklarını sorduğumuz Solmaz Altın, “Biz fiyat kırmayız. Bizim bir doğrumuz vardır, o da risk fiyatı. Riskleri ince detaylı ölçeriz. En yüksek standartlarda modelleri biz sağlarız. Risk modelleri açısından biz sektörün birkaç sene önünden ilerliyoruz” diye konuştu.

Yapı Kredi Sigorta’da çağrı yapacak

Yapı Kredi Sigorta’nın halka açık bir şirket olduğunu hatırlattığımız Solmaz Altın, pazartesi günü SPK’ya halka açık hisseler için çağrı isteği başvurusu yaptıklarını söyledi. 40 içinde SPK’dan cevap beklediklerini  ifade eden Altın, Allianz’ın yüzde 100’üne sahip olma  gibi bir isteği olduğunun altını çizdi.

İki sene içinde yeni bir binaya geçeceğiz

Allianz’ın bir okul ve iyi bir kariyer yeri olduğunu söyleyen Solmaz Altın, artan eleman sayıları ile birlikte ekipleri birleştirme istekleri olduğunu söyledi. Altın, “Bizim planımız 2 sene içerisinde yeni bir binada tüm şirketlerimizin birleştirmek. Bunun için çalışmalara da başladık. Ana merkez İstanbul’da olacak. Finans Merkezi olabilir ama netleşmiş bir yer yok” diye konuştu.

Personel sayısında 2 bin 700’e yükseldiklerini ifade eden Solmaz Altın, hiçbir şekilde personel azaltımına gitmeyeceklerini aksine büyümeye paralel yeni personele ihtiyaç duyduklarını söyledi.  Yapı Kredi Sigorta’nın Mart 2014’de şirket bünyesine tam olarak dahil edilmesini planladıklarını belirten Altın, söz konusu tarihten sonra Allianz isminin ön plana çıkacağı yoğun bir reklam kampanyasına girecekleri bu yöndeki bütçelerini  yüzde 300 oranında artırdıklarının altını çizdi.

Regülasyonu şekillendirmek istiyoruz

Sektörde liderliğe çıkmaları ile birlikte nasıl bir strateji izleyeceklerini sorduğumuz Solmaz Altın, Allianz’ın kültürü gereği mütevazi olmayı tercih etiklerini belirterek şunları söyledi: “Tabi ki gücümüzü kullanacağız.  'Türkiye’de sigortacılığı nasıl farklı bir boyuta taşıyabiliriz' diyerek sesimizi duyurmak da istiyoruz. Uluslar arası bütün regülatörlerde Allianz’ın gücü çok yüksek ve Türkiye’de de regülasyonu şekillendirmek istiyoruz. Bunu da birikimlerimizi aktarmak şeklinde yapmak istiyoruz. ”  Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nün özerkliğini istediklerinin de altını çizen Solmaz Altın, “BDDK tarzı bir yapılanmayı destekliyoruz. Allianz olarak bunun çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Bizim için güçlü regülatör güçlü bir piyasa demektir” dedi.

Tamamlayıcı sağlık mevzuatını bekliyoruz

Satın alma sonrasında sağlık branşında açık ara lider olduklarını hatırlattığımız Solmaz Altın, yüzde 40 civarında bir paya sahip olmalarına rağmen sağlıkta rekabetin çok yüksek olduğuna dikkat çekti. Altın şunları söyledi: “Sağlığın yüzde 95 devletin elinde. Yani büyük bir pasta yok özel  sağlıkta. Beklenen bir tamamlayıcı sağlık var ki bizde buna dahi olacağız, ancak mevzuatın tamamlanmasını bekliyoruz. Çünkü tamamlanmadan bir sürprizle karşılaşmak istemiyoruz. Mevzuat çıkar çıkmaz biz de en doğru ürünü müşterimize sunuyor olacağız. Bu ürün sağlık sigortasını tabana, Anadolu’ya yaymak ve çalışan faaliyetleri açısında KOBİ’ler için çok büyük fırsat.”