Bu kadar yüksek karşılık ayırırsanız kar yazamazsınız

Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, yılın ilk yarısında 519.7 milyon TL prim üretip sadece trafik sigortasından 57.7 milyon TL’lik brüt teknik zarar yazdıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR
BORSA/FİNANS SERVİSİ

Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, “İlk altı ay sonundaki zararımızın en önemli sebebi ödediğimiz tazminatın yaklaşık 2.5 katına ulaşan karşılık ayırmamızdan kaynaklanmaktadır” dedi. Çetin, şirket olarak büyük bir dönüşüm süreci yaşadıklarının da altını çizdi.

Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, Güneş Sigorta’nın ilk yarı performansını  ve stratejilerini DÜNYA ile paylaştı.

“Güneş Sigorta olarak stratejimizden yapılanmamıza kadar birçok olumlu değişikliğe imza attığımız büyük bir dönüşüm süreci yaşıyoruz” diyen Çetin, bu süreçte “Kârlı kaynak kârlı branş” anlayışını benimsediklerini ve kendi kurallarını koyarak, çalışmalarını da bu yönde şekillendirdiklerini söyledi.

Çetin sözlerini şöyle sürdürdü: “Çok yönlü değerlendirmelerle hedef branşlarımızı seçtik. 2013 yılı ilk 6 ayına baktığımızda da bu branşlarda önemli başarılara imza attığımızı görüyoruz. Hedef branşlardaki büyüme oranımız yüzde 34 ile sektör ortalamasının oldukça üzerinde. Daha detaylı incelemek gerekirse bugün sektör en karlı branşlar olan, yangın branşında yüzde 25 büyürken bizim büyüme oranımız iki katının da üzerinde, yüzde 54. Aynı şekilde mühendislikte sektör yüzde 48 büyürken biz yüzde 69 büyüme göstermişiz. Kaskoda sektör yüzde 17 büyümüş, biz yüzde 22 büyüme sağlamışız. Sağlıkta sektör büyüme oranı yüzde 8, bizim yüzde 15.  Tüm bu oranlar bize bugüne kadar yaptığımız birçok yatırımın karşılığını aldığımızı gösteriyor. Hedeflerimiz doğrultusunda güçlü bir şirket olarak ilerlemeyi sürdürüyoruz.”

Trafikte payımızı hızla azalttık

Hedef branşlarda alınan olumlu sonuçlara rağmen Güneş Sigorta’nın ilk 6 aylık dönem için zarar açıklayan şirketler arasında yer almasını ve bunu değerlendirmesini istediğimiz Serhat Süreyya Çetin, sektörün 2012 yılı zararının 1 milyar 285 milyon TL olduğunu hatırlatarak, “Buradaki en büyük pay ise 933 milyon TL ile trafik branşına ait. Öyle ki 2012’de sektörün teknik karı 39 milyon TL’ye düştü. Açıkçası bu sektörün artık kronikleşen sorunu. Bu nedenle trafik branşına hedef branşlarımız arasında yer vermedik ve küçülmeyi tercih ettik. Bugün baktığımızda sektörde genel eğilimin trafikte büyümek olduğunu görüyoruz. Bunun en büyük kanıtı da ilk 6 ayda elde edilen yüzde 45.7’lik büyüme. Ancak Güneş Sigorta olarak 2009’dan bu yana uyguladığımız politikamız ile trafikte yüzde 7.7 olan pazar payımızı 2013 sonunda yüzde 3.5’a düşürmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Zararımızın nedeni ayırdığımız yüksek karşılık

“Trafik sigortası yalnız bizim değil tüm sektörün en büyük zarar kaynağı” diyen Çetin sözlerini şöyle sürdürdü: “Trafik sigortasındaki zararın en önemli kalemlerinden biri ise bedeni zararlar, trafik kazası sonucu bedensel zarara uğrayan sigortalılara ödenen tazminatların miktarı oldukça yükseldi ancak henüz hukuk sistemimizde bu tazminatların hesaplama yöntemi konusunda net hükümler bulunmadığı için uzayan hukuk süreci hem mağdurları hem de ilgili tüm tarafları olumsuz etkilemektedir. Bunlara bir de suistimaller ve özellikle ölümlü kazaları mağdurlardan çok kendileri için rant kapısı haline getiren aracılar eklenince sigorta şirketlerinin yükü daha da ağırlaşıyor. Hasar ödeme sürecini uzatan tüm faktörler sadece sigortalıyı değil sigorta şirketlerini de olumsuz etkilemekte ve ayrılan karşılıklar ek maliyetleri de beraberinde getirmektedir. Bizim de ilk altı ay sonundaki zararımızın en önemli sebebi ödediğimiz tazminatın yaklaşık 2,5 katına ulaşan karşılık ayırmamızdan kaynaklanmaktadır. 2013 ilk yarı sonucunda Güneş Sigorta’nın toplam prim üretimi 519,7 milyon TL olup 40,6 milyon TL net zarar açıklanmıştır. Burada trafik sigortası 57,7 milyon TL’lik brüt teknik zarar ile en büyük paya sahiptir. Diğer taraftan sektörde kârlılığın çoğunlukla yatırım gelirlerinden geldiği herkes tarafından bilinen bir gerçek. Biz 2012’de en düşük yatırım kârına sahip şirketiz. Orana bakarsak sektör ortalamasının 3’te 1’i olduğunu söyleyebiliriz. 2013’ün ilk yarısı için de aynı şey geçerli.”

Karlılığı sağlamak üç adımdan geçiyor

Bu zorlu pazar koşullarında sigorta şirketlerinin karlılığı sağlamalarının yolunu sorduğumuz Çetin, sigorta şirketleri için karlılığı sağlamanın yegane yolunun detaylı müşteri analizi, başarılı hasar yönetimi ve genel giderlerin asgariye indirilmesinden geçtiğinin altını çizdi.  Şirket olarak hasarlarını en kısa sürede ödediklerini ve bunu her geçen gün daha iyi yönettiklerine dikkat çeken Çetin, “Diğer taraftan aldığımız işlerdeki araç ve kullanıcı seçimlerine son derece dikkat ediyor, kârlı olması için ince eleyip sık dokuyoruz. Bu da bize kasko branşında en düşük hasar/prim oranına sahip olma avantajını getiriyor. Bir başka çalışmamız ise genel giderlerimizde gerçekleştirdiğimiz tasarruflar. 2013’ün ilk yarısında yüzde 13’lük bir tasarruf elde ettik. İkinci yarıda da tasarrufu sürdürmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

İlk 6 ayda VakıfBank’la büyük işler başardık

Sohbette kâra geçmek için hedeflerini paylaşan Serhat Süreyya Çetin, en önemli büyüme kanalları ve stratejik odaklarından birinin banka kanalı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Biz, Türkiye’nin en büyük bankalarından biri olan VakıfBank’ın iştirakıyız ve büyük bir potansiyelimiz mevcut. Bankada sigortacılık bölümünün kurulmasıyla karşılıklı olarak iyi bir sinerji yakaladık. 2013 yılının başında ana fonksiyonlarımızın hepsini; satış, teknik, tahsilat ve hasar birimleri olarak banka için özel birimler haline getirdik ve kendimizi banka sigortacılığına odakladık. Banka sigortacılığı alanında, Yönetim Kurulu Başkanımız ve VakıfBank Genel Müdürü Halil Aydoğan’ın da destekleri ile ilk 6 ayda gerçekten çok iyi işler başardık. Öyle ki sene başında belirlediğimiz yüzde 50 büyüme hedefimizi aştık. İlk yarı sonuçlarına göre büyüme oranımız yüzde 58. Gerek Güneş Sigorta’da gerek VakıfBank içerisinde oluşturulan sağlam ekiple daha da başarılı olacağımıza inanıyoruz. Bizim hedefimiz; banka sigortacılığında maksimum verime ulaşmak.”

Acentelerimize yönelik kampanyalar sürüyor

Acentelerine ayrı bir yer açan Serhat Süreyya Çetin, 2013 yılı başında acentelerinin  kârlılığını desteklemek amacı ile geliştirdikleri kampanyaların devam ettiğini belirterek şunları söyledi: “Bizim için acentelerimizin portföylerini, sağlıklı ve istikrarlı bir hale getirmeleri büyük önem taşıyor. Bu nedenle hedef branşlarımızı da baz alarak temel ürünlere yönelik kampanyalar geliştirdik. Dolayısı ile hem acente kanalında hem de banka kanalında hedef branşlarımıza odaklanmaya devam edecek, ilk 6 ayda elde ettiğimiz başarıları sürdürmek için çalışacağız.”