Sigortacılar 20 milyar liralık prim üretti

Geçen yıl toplam 19,8 milyar lira prim üretimi gerçekleştiren sigortacılık sektörü, yüzde 8,6 oranında reel büyüme gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye'de sigortacılık sektörü geçen yıl toplam 19,8 milyar lira prim üretimi gerçekleştirerek, bir önceki yıla göre yüzde 16 oranında nominal ve 1998 yılı sabit fiyatlarıyla yüzde 8,6 oranında reel büyüme gösterdi.

Hazine Müsteşarlığı, Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Sektörleri 2012 Yılı Faaliyet Raporu'nu yayımladı.

Buna göre, 2012 yılı sonu itibariyle Türkiye'de 35'i hayat dışı, 17'si hayat ve emeklilik, 6'sı hayat ve biri reasürans alanında olmak üzere toplam 59 sigorta, reasürans ve emeklilik şirketi faaliyet gösteriyor. Aktif şirketlere ilaveten, ruhsat sahibi olmakla birlikte faaliyet göstermeyen ya da faaliyeti kamu otoritesi tarafından durdurulmuş olan dört hayat dışı ve iki hayat sigorta şirketi ile bir reasürans şirketi bulunuyor.

Hayat sigortaları küçüldü

Geçen yıl Türkiye'de sigortacılık sektörü yüksek oranlı reel büyüme yaşadı. Yıl içinde toplam 19,8 milyar lira prim üretimi gerçekleştiren sektör, bir önceki yıla göre yüzde 16 oranında nominal ve 1998 yılı sabit fiyatlarıyla yüzde 8,6 oranında reel büyüme gösterdi. Hayat dışı sigortalar reel olarak yüzde 11 büyürken hayat sigortası yüzde 5 küçüldü. Hayat sigortasında küçülme yaşanmasına rağmen, hayat dışının toplam prim üretimindeki ağırlığı sayesinde sektör büyümeye devam etti.

Geçen yıl toplam prim üretiminin 17,1 milyar liralık bölümü hayat dışı, 2,7 milyar liralık bölümü ise hayat sigortalarında gerçekleştirildi. Prim üretiminde hayat dışı branşların payı yüzde 86,33 iken, hayat dalının payı yüzde 13,67 düzeyinde oldu. Türkiye'de geleneksel olarak devam eden hayat dışı sigortaların toplam prim üretimindeki ağırlığı 2012 yılında da değişmedi.

60 milyon poliçe düzenlendi

Sektörde 2012 yılında 12,6 milyon adedi hayat ve 47,5 milyon adedi hayat dışı sigorta branşlarında olmak üzere şirketler tarafından toplam 60,1 milyon adet poliçe/sertifika tanzim edildi. Tanzim edilen poliçe/sertifika sayısı bir önceki yıla göre hayat dışı branşlarda yüzde 7,46 oranında artarken, hayat dalında yüzde 22,87 oranında azaldı.

Rapora göre, sigortacılık sektörü gelişmekte olan piyasalarda genelde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) paralel bir gelişme sergiliyor. Ancak, sektörün gelir esnekliği birden yüksek olduğu için, kişi başına gelir arttıkça gelirden sigortaya ayrılan pay yükseliyor. Sonuçta toplam prim üretimi ekonomideki büyümeden daha yüksek oranda artmakta, buna karşılık gelir azaldıkça da sektör ekonomiden daha hızlı küçülüyor.

Prim üretimi gelirden hızlı arttı  

Bu kapsamda, geçen yıl GSYH reel olarak yüzde 2,2 oranında artarken, toplam prim üretimi yüzde 8,6 oranında artış gösterdi. Prim üretimi gelirden daha hızlı arttığı için, toplam prim üretiminin GSYH'ye oranı da yüzde 1,32'den yüzde 1,40'a yükseldi.  

Şirketler, tanzim edilen poliçeler ve alınan primler karşılığında yıl içinde sigortalılara toplam 49,7 trilyon lira teminat sağladı. Toplam teminat tutarı 2011 yılına göre yüzde 26,94 oranında yükselerek GSYH'nin 35 katını aştı.

Raporda, finans sektörü içerisinde arzu edilen büyüklüğün halen oldukça gerisinde olmasına rağmen, sigortacılık sektörünün Türkiye ekonomisi ve sürdürülebilir bir büyüme için önemini ortaya koyduğunun altı çizildi.  

Ödenen tazminatlar

Yıl içinde şirketler tarafından, sigortalılar ile zarar görenlere toplam 11,2 milyar lira tazminat ödendi. Ödenen tazminatların 9,4 milyar liralık kısmı hayat dışı sigortalarda, 1,8 milyar liralık kısmı ise hayat sigortasında gerçekleştirildi.

Şirketlerin, tazminat ödemeye konu riskin gerçekleşmesinde kusuru bulunan kişilerden geri tahsil edilen tutarları (sorumluluk sigortalarında teminat veren sigorta şirketleri dahil) ödenen tazminat hesabında negatif bakiye ile takip ettikleri dikkate alındığı ve sovtaj gelirleri ilave edildiğinde, ödenen brüt tazminat tutarı 12,7 milyar liraya ulaşıyor.