Türkiye’de başarılı olacağımıza ikna olduk

ACE European Türkiye Genel Müdürü Ebru Gürtan, “Burası bizim için yükselen bir pazar, daha uzun vadede başarılı olacağına inanmamız gerek. Buna Türkiye'de ikna olduk” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR

ACE European Türkiye Genel Müdürü Ebru Gürtan, Türkiye’de başarılı olacaklarına ikna olduklarını söyledi.  ACE’nin küresel olarak büyümekte olan bir sigorta şirketi olduğunu belirten Gürtan, “Endonezya, Meksika gibi ülkelerde ACE’in büyüme politikalarına uygun fırsatları değerlendirdik. Diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de varlığımızı güçlendirmeye devam ederken, organik olarak büyümeyi hedefliyoruz. Ayrıca satın alma fırsatlarını da takip ediyoruz. Öncelikle rekabet gücümüzün olduğu alanlara odaklanacağız” diye konuştu.


Türkiye sigorta pazarına 2009 yılı ortalarında sessiz sedasız giriş yapan ACE European uzun vadeli düşünüyor.  ACE European Türkiye Genel Müdürü Ebru Gürtan, sigorta sektörüne yönelik beklentilerini ve ACE’nin hedeflerini DÜNYA ile paylaştı.

2013 yılının beklentileri dahilinde ilerlediğini söyleyen Gürtan, “Türkiye’deki konumumuz ve gelişimimizden oldukça memnunuz. Şimdiye kadar gelişmelerden ve burada olmaktan çok memnunuz. ACE olarak dünyanın yeni bir bölgesine yatırım yapmak, alışık olmadığımız bir durum değil.  Dünya’da 53 pazarda faaliyette bulunan bir kuruluş olarak, diğer bölgelerde başarısı kanıtlanmış bir modele bağlı kalıyoruz:   Yavaş, istikrarlı ve kârlı bir iş kurmak. Bizim de zaten ihtiyacımız olan bu” dedi.

Yabancı ilgisi sürecektir

Türkiye sigorta pazarına olan yabancı yatırımcı ilgisine yönelik düşüncelerini sorduğumuz Gürtan, ekonomi büyüdükçe sigorta sektörünün paralel bir büyüme yaşadığını ifade ederek şunları söyledi: “Tüm dünyada olduğu gibi şirketler risk alarak büyüyorlar. Bu şirketlerin de işbirliği yapacakları güçlü sigorta şirketlerine ihtiyaçları var. Biz de bunun bir parçası olmak ve bu alanda öncülük etmek istiyoruz.  Türkiye’nin uluslararası piyasalar içerisinde her sektörde ilgi çeken istikrarlı gelişimini devam ettireceğini düşünüyoruz. Hazine Müsteşarlığı’nın raporuna göre, Türkiye’deki prim hacmi yüzde 16 artarak 19,8 milyar Türk Lirası’na ulaştı. Bu önemli bir artış ve bizim gibi Türkiye’ye bağlılığını ortaya koymuş yabancı yatırımcıları motive ediyor. Yine aynı rapora göre, Türkiye’deki yabancı sigorta yatırımcıları 1,7 milyar TL vergi ödeyerek ülke ekonomisine katkıda bulunuyor.”

Satın alma fırsatlarına bakıyoruz

ACE’nin Türkiye'deki fırsatlara nasıl baktığına değinen Ebru Gürtan,  ACE’nin küresel olarak büyümekte olan bir sigorta şirketi olduğunu ve son olarak Endonezya, Meksika gibi ülkelerde büyüme politikalarına uygun fırsatları değerlendirdiğinin altını çizdi. Diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de varlığımızı güçlendirmeye devam ederken, organik olarak büyümeyi hedeflediklerine dikkat çeken Gürtan, “Ayrıca Türkiye’de satın alma fırsatlarını da takip ediyoruz. Öncelikle rekabet gücümüzün olduğu alanlara odaklanacağız. Sadece burada rekabete katılmak değil, diğer ülkelerdeki deneyimlerimizden kaynaklanan uzmanlığımızı da buraya taşımak istiyoruz. ACE’i, Türkiye’de tüm iş alanlarını kapsayan rekabetçi bir ürün çeşitliliği sunan çok taraflı bir sigortacı olarak konumlandırmak istiyoruz. ACE olarak, Türkiye’nin kalkınmasını desteklemek için gerekli olacak her türlü sorumluluğu üstlenmeye hazırız” diye konuştu.

Büyüyen pazarlarda sabırlıyız

ACE’nin sorumluluk sigortalarında dünya çapında etkin olduğunu ve bunun Türkiye’deki gelişimini değerlendirmesini istediğimiz Gürtan, Türkiye’nin bu alanda kendileri için yükselen bir pazar olduğunu belirterek şunları söyledi: “Daha uzun vadede başarılı olacağına inanmamız gerek. Buna Türkiye'de ikna olduk. Büyüyen pazarlar konusunda oldukça sabırlıyız. Yani müşterilerle diyalog geliştirip, onları tanımamız, onlarla birlikte büyümemiz gerek. Oto dışı bireysel sigortalarda büyüme potansiyeli halen var.  Sigortalının farkındalığındaki artış büyümeyi destekleyecektir.”

Düzenleyici otorite doğru şeyler yapıyor

Son olarak sektöre yönelik düzenlemelere yönelik düşüncelerini sorduğumuz Ebru Gürtan, yeni düzenlemelerin, gri alanlara ışık tutacak ve sektörün büyümesine yardımcı olacağını belirterek şöyle konuştu:  “Hükümet ve düzenleyici otoritelerin doğru şeyler yaptıklarını görüyoruz. Sigorta şirketlerinin işlerini daha uygun ve şeffaf bir şekilde yönetmeleri beklenecek. Tüm işaretler uzun vadeli ve akıllıca bir vizyona sahip olunduğunu gösteriyor. Türkiye’de geleneksel olarak yürütülen işletmelerin sigorta ihtiyaçları günümüzde az olarak görünse de, yeni Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle bu durumun büyük ölçüde değişmekte olduğuna inanıyoruz.”

Sigortalı aldığı ürüne güvendiğinde sağlıklı büyüme olur

Türkiye sigorta sektörüne yönelik orta ve uzun vadeli öngörülerini paylaşan Ebru Gürtan, “Ülkemizde sigortalının, aldığı ürüne güvendiği ve aldığı ürünün faydalarının farkında olduğu bir ortama gelindiği noktada, sektörümüz daha sağlıklı büyümeye ulaşacak ve beklenen seviyelere gelecektir.  Türkiye Sigorta Birliği rakamlarına göre, 2013 yılının ilk yarısında ülkede 12,5 milyar TL prim üretimi gerçekleşti. Bu üretim, 2012 yılının ilk yarısındaki rakamlarla kıyaslandığında yüzde 24,8 büyüme anlamına geliyor” diye konuştu.  

Yangın ve sorumluluk sigortaları hızla gelişiyor

ACE'in küresel anlamda çok farklı alanlarda ilgisi, becerisi ve uzmanlığı olduğunun altını çizen Ebru Gürtan, bunların  sadece bireysel sigortalarla sınırlı olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Bu uzmanlıklarımızın bazılarını Türkiye’de uyguluyoruz. Örneğin yönetici sorumluluk sigortaları Türkiye'de kesinlikle büyüyen bir alan, özellikle de iş hayatı gelişirken. Yöneticiler geçmişte karşılaşmadıkları, daha sofistike konularla yüzleşiyorlar. Bu alanda biz çok rahatız. Bunun gibi iş alanların yanı sıra, geleneksel yangın ve sorumluluk sigortaları da büyümek istediğimiz bir alan. Kuruluşundan itibaren ACE'in ana işlerinden birisi sorumluluk sigortaları. Aynı zamanda müşteriye artı değer sunan endüstrilerde uzmanlığımız var ve bu alanlarda da büyümek istiyoruz.   Dünya çapında yangın ve sorumluluk sigortasında kaydedilecek büyümeden Türkiye önemli bir pay alacak.”

Liderlik ettiğimiz alanlarda rekabetteyiz

Sohbette sektörde yaşanan fiyat odaklı rekabete de değinen Ebru Gürtan, “Sigortacı risk değerlendirmesine bir fiyat belirler, ucuz olmak konu hakkında en iyi olunduğu anlamına gelmez” dedi.   “Sigortacıdan alınacak servis fark yaratmalıdır” diyen Gürtan sözlerini şöyle sürdürdü:  “Biz, ürün ve hizmet sağlama konusunda rekabetin sağlıklı ve çıtayı yükselten bir faktör olduğuna inanıyoruz.  Bunu faaliyet gösterdiğimiz diğer ülkelerde yaparken; yerel boyutta ise Türkiye gibi hızla gelişen bir ülkede hayata geçirmek zaman alacaktır. ACE dünyanın altıncı büyük yangın ve sorumluluk sigortacısı. Liderlik etmek ve büyümek istediğimiz alanlarda rekabet içindeyiz. Aynı zamanda kâr etmeyen bir alanda yaptığımız çalışmaları sonlandırmakta da sakınca görmüyoruz. Sağlıklı bir rekabet için, ön koşul olarak kabul ettiğimiz denge unsuruna odaklanıyoruz. Şimdiye kadar gerçekleştirdiğimiz en güçlü ve sürdürülebilir bilançoya ulaşmış olmanın mutluluğu içindeyiz.”