Yabancı ortağımız ile aşk başladı

AvivaSA Emeklilik ve Hayat CEO’su Meral Eredenk, şirket olarak hedeflerinin çok üstünde ilerlediklerini belirterek: “Büyümemiz yabancı ortağımız dikkatini çekti ve aramızda çok ciddi bir aşk başladı” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR
BORSA/FİNANS SERVİSİ


AvivaSA  Emeklilik ve Hayat CEO’su Meral Eredenk, yılın ilk 8 ayında hem sektörün genel gidişinden hem de şirketlerinin performanslarından çok memnun olduklarını  söyledi.  “Şirket olarak hedeflerimizin çok üstünde ilerliyoruz” diyen Eredenk, “Bu durum yabancı ortağımız Aviva’nın da dikkatini çekti ve bize bayılıyorlar. Global kriz içinde, pazar payında gelinen nokta onları çok sevindiriyor. Buradaki büyüme potansiyeli  ile aramızda bir aşk başladı” dedi.
AvivaSA  Emeklilik ve Hayat CEO’su Meral Eredenk, sektörü ve  AvivaSA’nın hedeflerini DÜNYA ile paylaştı.
2013 yılında hedeflerinin oldukça üstünde bir performans gösterdiklerini belirten Meral Eredenk, “2013 yılına yönelik hedeflerimiz daha konservatifti çünkü devlet katkısının nasıl bir etki yapacağını tam kestiremediğimiz için yüzde 50- 60 artış öngörmüştük. Şimdi ise yüzde 100’lük bir artış yaşadık. Bu hem katılımcı sayısında hem fona giren yeni para için geçerli.  Bizim ilk 8 ayda 4.4 milyar TL toplam fon büyüklüğüne ve 568 bin katılımcıya ulaştık.  100 milyon TL devlet katkısı aldık. 1000 kişi de emeklimiz var. Yıl sonunda ise katılımcı sayımızın 660 bin kişiyi, fon büyüklüğümüzün de 5.2 milyar TL’yi aşmasını bekliyoruz. 700 binle yeni yıla başlarız diye hedefliyoruz” dedi.

Yılbaşından bu yana yoğun talep var

Devlet katkısı ile birlikte BES’in bilinirliğinin ciddi oranda artığının altını çizen Eredenk, “Esas bizi sevindiren durum, bizim bir hep hayalimiz vardı, bir gün bu iş bu ürün hep satılan üründür, alınan bir ürün değildir diye bir saptamamız vardı. Bir gün kapıda kuyruk olup bu ürünü isteyecekler diye bir beklentimiz vardı ve o gün işte bugün. Yılbaşından bu yana yoğun bir talep var.  Herkesin bir bilgisi var ve talep görüyor. Enteresan olan artık her gelir grubundan girişler var.  A, B, C grubu olan herkes buna ilgi göstermeye başladı.   Ortalama tasarruf miktarı ise 130 TL’den aylık 165 TL’ye çıktı.  Bakınca devlet katkısı amacına ulaştı diyebiliriz” diye konuştu.  

Hayat tarafı BES kadar heyecanlı ilerlemiyor

Hayat tarafına da değinen Eredenk,  söz konusu tarafın BES kadar heyecanlı olmadığını belirterek, “Hayatı tetikleyen bankanın kredi hacmi ve buna paralel ama biz bu sene en hızlı büyüyen iki şirketten biri durumundayız.  Yüzde 50’nin üstünde reel büyüme elde ettik. Müşteri penetrasyonumuzu da artırıyoruz” dedi.  Öte yandan kredide hayat sigortasının isteğe bağlı uygulamasının yüzde 5 gibi bir olumsuz  etki yarattığını da belirten Eredenk,  “Ne kadar gönüllü alınıyor dersek. Değişik yöntemlerle cazip hala getiriyor. Bu ürünün kötülüğü faydasını yaşarken görememek” diye konuştu.

Bu şartlarda bu kadar şirket çok fazla  

Yabancıların ve sektöre olan yatırımcı ilgisini sorduğumuz Meral Eredenk şunları söyledi: “Onu bende merak ediyorum. Ben ilk günden beri söylüyorum. Bu kadar şirketi kaldıracak bir yapı şu anda yok. Belki 10 yıl sonra. GSMH, 10 kat artarsa ve de kişi başı gelir artar, finansal okuryazarlık artar ve tasarruf bilinci artarsa. O zaman herkesin yiyeceği ekmek var. Ama şimdi  bir bankayla çalışmayan şirketin kar etmesi mümkün değil. Başa başı yakalaması mümkün değil.  Bir kere başa başı yakalamada hayat tarafı çok önemli. Çünkü iki farklı denge. Hayatta ilk yılda kar edebiliyorsunuz, ama BES’te bu 10 yıl sürüyor.”

Aviva yatırım yapacaksa Türkiye’ye yapacak

Yaşanan olumlu tablo ile birlikte yabancı ortakları olan İngiliz sigortacılık devi Aviva’nın bakışlarını sorduğumuz Meral Eredenk şunları söyledi: “Aviva’nın bakışı çok iyi ve bize bayılıyorlar. Avrupa krizde, ABD’den çıktılar zaten çok küçüktü.  Asya’daki  büyümeleri bize yakın, Çin bizden iyi ama oralarda da pazar payları düşük. Buradapazar payında gelinen nokta onları çok sevindiriyor. Buradaki büyüme potansiyeli nedeniyle aramızda çok güzel bir aşk başladı. Hatta kısa süre önce buraya gelip Türkiye’yi dünya tanıtımlarında öne çıkarmak istediklerini belirttiler. En büyük büyüme bizde, fon büyüklüğü artışı bizde, karlılıkta iyi gidiyoruz bu nedenle Aviva içindeki yıldızlardan biriyiz. Global CEO bir yatırım yapılacaksa Türkiye’ye yapılacak diyor. Aviva belli ülkelere konsantre olma kararı aldı. Romanya, Macaristan ve Rusya’dan çıktı ve oralardaki yatırımlarını buraya kaydırdı. Her türlü girişim ve fırsatlara sıcak bakıyoruz.”

Sektör büyürken bundan daha çok pay almak lazım

Geçtiğimiz yıl satış politikalarında organizasyonlarını küçültme kararı aldıklarını fakat yaşanan olumlu tabloyu gördükten sonra vazgeçerek büyütme kararı aldıklarına dikkat çeken Meral Eredenk, “Sektör büyürken bundan daha çok pay almak lazım ve böylelikle satış süreçlerimizde değişiklikler yaptık. Devlet katkısı konusunun mutlaka çok detaylı anlatılması gerektiğini düşündük ve kalite kontrol aramaları yaparak bu katkı doğru anlatılmış ve anlamış mı vatandaş diye teyidini alıyoruz.   Sistemde duran aktif olmayanları da tekrar aktive etme imkanı yakaladık”  diye konuştu.


Geçmiş karlar kalmadı ama biz karlı bir şirketiz

AvivaSA’nın karlılık politikasını sorduğumuz Meral Eredenk, karlı bir şirket olduklarının altını çizerek şunları söyledi:  “Tabiki geçmiş karlarımız kalmadı. Karlılık oranımız bu sene yüzde 50’ye yakın oranda düşecek. Çünkü fiyatlara yüzde 50’ye yakın kesinti geldi. Dolayısıyla bu kesintiyi kapatmamız için bu oranın üstünde müşteri artışı yaşamış olmamız lazım. BES’de karlılığa geçiş için 7 yıl diyorduk şimdi bu 10 yıla çıktı. Başa baş süremiz uzadı. Eskiden yüzde 8 işletme gideri alırken bugün bu yüzde 2. Her  100 liradan 2 lira kazanıyoruz. Ben ise satıcıma yaşayabilmesi için minimum yüzde 15 komisyon vermek zorundayım. Yüzde 2 kazanırken, yüzde 15 verirseniz zaten işte minimum düz hesap 7 yıl.”


Kurumların  ve sandıkların ilgisi yoğun

Kurumsal tarafın ilgisine değinen Meral Eredenk,  burada yüzde 30 gibi bir payla lider olduklarının altını çizdi.  “Yeni dönemle birlikte işverenlerde de BES’e ilgi arttı” diyen Eredenk sözlerini şöyle sürdürdü:  “Bu artış yüzde 15 gibi. Rekabet çok yoğun tabiî ki bu alanda. Çünkü ihaleyle oluyor. Yüzde 2’ler yüzde 1’lere düşüyor.  Fakat kurumsal müşterinin iyiliği sisteme giren müşteri bugüne kadar hiç çıkmadı.  Aynı şekilde vakıf ve sandıklar olayı var. Burada bugüne kadar üç ihale oldu ve üçünü de biz aldık.  Rekabet burada da yoğun.  Dördüncü ihale tamamlandı ama henüz açıklanmadı. Beşincide tamamlanma sürecinde. Beşinci ihale bugüne kadarki en büyük ihale.  Bu alanda da ilerleme mutlaka olacaktır.”


Sendikalar toplu iş sözleşmesine koyuyor

Sohbette sistemin büyümesine farklı bir destek olacak alana da değinen Meral Eredenk, “En önemli gelişmelerden biri de sendikaların ilgisi.  AvivaSA olarak  toplu iş sözleşmesi kapsamında ilk kez bir sendikal anlaşmayla 3 şirketin mavi yakalı personeline brüt maaşlarının belli bir yüzdesi kadar işveren katkısı yapılmasını sağlayan bir hizmet sunduk. Aidatı artıran bir durum personel açısından. Sektör için gerçekten önemli bir adım olan bu projeyi gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Şu an sendikaya bağlı yaklaşık 4 bin işçinin geleceğini güven altına almış bulunmaktayız” diye konuştu.

Yeni işe alımlarımız mutlaka sürecek

Sistemin performansına paralel şirket politikası gereği yeni işe alımların süreceğini söyleyen Meral Eredenk, “Bugün itibariyle 300-500 arasında eleman almayı planlıyoruz. Öte yandan özel 2 projemiz var. İlki acentelerin kapasitelerine göre sınıflandırdık. Renklere göre. Burada değişik fırsatlar sunuyoruz. Burada destek paketi de sağlıyoruz.  İkincisi de kendi satış ekibimizde belli süre ve yılı geçirmiş kişilere kendi acentesini kurma imkanı yaratıyoruz. Bu çok güzel ilerliyor ve 50’yi buldu rakam. Kendi şirketlerini kuruyorlar. İsterse kendi tek başına kuruyor, ya da bizle pazarlığa oturup bizden destek alıyor. Bizde çalışırken yarattığı portföyü de ona aktarıyoruz. Bu çok iyi bir proje oldu ve girişimciliği artırıyor. Burada da yüzde 60 gibi oranda kadınlarımız daha girişimci” dedi.


AvivaSA Golf Kupası heyecanı 28 Eylül’de

Bu arada Aviva’nın Avrupa’da banka sigortacılığı alanında önde gelen ülkeleri olan İspanya, İtalya, Polonya ve Fransa’da düzenlediği Golf Cup’ın Türkiye ayağı “AvivaSA Golf Kupası”, Akbank ve AvivaSA işbirliğiyle 28 Eylül Cumartesi günü Kemer Golf & Country Club’da gerçekleştirilecek. Turnuvada yarışmacılar, Portekiz’in başkenti Lizbon’da yapılacak uluslararası büyük finalde Türkiye’yi temsil edecek 8 kişilik takımda yer almak üzere mücadele edecek. Davetlilerin
27 Eylül 2013 tarihine kadar avivagolfcup.com sitesinden kayıt yapabildiği turnuvaya kayıt önceliğine göre ilk 90 kişi katılabilecek.