Sigortada potansiyel karşılığını bulamıyor

Marsh Türkiye Plasman Lideri Ebru Yüksekbilgili, Türkiye sigorta sektörünün potansiyelinin iştah kabarttığını fakat bunun henüz pratiğe yansımadığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YAKUP SAYAR

Türkiye sigorta pazarı yabancı yatırımcılar için iştah kabartmaya devam ediyor. Türkiye’de gelişen sigorta pazarı ile birlikte yerini güçlendiren Marsh Sigorta ve Reasürans Brokerliği AŞ’nin Plasman Lideri Ebru Yüksekbilgili, söz konusu ilginin devamı için karlılık ve ekonomik yapı anlamında sürdürülebilirliği destekleyecek daha somut sonuçlar ortaya çıkması gerektiğinin altını çizdi. 

Marsh Türkiye Plasman Lideri Ebru Yüksekbilgili, Türkiye sigorta sektörünün geleceğine yönelik öngörülerini DÜNYA ile paylaştı. 

Ebru Yüksekbilgili, Türkiye sigorta sektörünün dünya sigorta piyasaları ile paralel hareket ettiğini belirterek, “Türkiye’deki sigorta şirketlerinin büyüklüğü, karlılığı, reasürans imkanları ve pazarda halihazırda süregelen yüzde 80’nin uluslararası oyuncuların varlığı göz önüne alındığında sektörümüz dünya sigorta piyasalarını takip ediyor” diye konuştu. 

Büyüme ve kârlılık sürdürülebilir olursa yabancı gelir Türk sigorta sektörüne yabancı yatırımcı ilgisi sürebilmesi için somut adımlar gerektiğine vurgu yapan Yüksekbilgili sözlerini şöyle sürdürdü: “Potansiyel olarak demografik yapı, coğrafi pozisyon gibi kriterler göz önüne alındığında yabancı yatırımcı ilgisinin üzerimizde olacağı kesin; ancak bu potansiyelin pratikte karşılığını bulabilmesi için büyüme, karlılık ve ekonomik yapı anlamında sürdürülebilirliği destekleyecek daha somut sonuçlar ortaya konulmalı.” 

Türk sigorta sektörüne yönelik orta ve uzun vadeli öngörülerini sorduğumuz Ebru Yüksekbilgili, hayat dışı sigortalarda orta vadede özellikle deprem tarifesinin kalkma ihtimali olduğu varsayımından yola çıkılırsa, yeni bir açılım olacağının beklenebileceği söyledi. Yüksekbilgili sözlerini şöyle sürdürdü: “Sigorta şirketleri bu yapıya uyum sağlama adına daha fazla yatırım yapma ve reasürans sözleşmeleri yapılarını gözden geçirip gerekiyorsa yeni duruma uyum sağlama yoluna gideceklerdir.”

Olumlu politikalar alışkanlık haline gelmeli
Sektörün en çok zarar yazdığı oto sigortaları branşında daha analitik uygulamalar yapılması gerektiğini öngören Ebru Yüksekbilgili, “Oto sigortaları alanında uygulanan analitik ve karlılık bazlı politikalar zaman zaman güzel sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Fakat bu durumların piyasa alışkanlığı haline gelmeli. Bakıldığında piyasanın da beklentisi bu yönde” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir