Şimşek: İlk üç aylık sonuçlar ümit verici

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu yılın Ocak-Mart dönemi bütçe gerçekleşmelerine bakıldığında bütçedeki iyileşmenin de çok açık şekilde görüldüğünü belirterek, "İlk üç aylık sonuçlar ümit vericidir. 2010 yılı bütçe dengesi ve faiz dışı denge hedeflerimize rahatlıkla ulaşacağımızı göstermektedir. Ama bizim için önemli olan yıl sonu performansıdır. İşi sıkı tutmaya devam edeceğiz. Rehavete kapılmamız söz konusu olamaz" diye konuştu.

Kriz sürecinde proaktif bir maliye politikası uyguladıklarını, 2010 bütçesini de krizden çıkış bütçesi olarak hazırladıklarını belirten Şimşek, 3 aylık gerçekleşmelerin de bütçenin krizden çıkışa önemli katkısı olduğunu gösterdiğini vurguladı.

"Çift haneli bir büyüme şaşırtmayacak"

Toplantıda, öncelikle makro ekonomik gelişmelere değinen Şimşek, son dönemde küresel ekonomideki toparlanmanın başta Asya ülkeleri olmak üzere dünyada güçlenerek devam ettiğini, alınan mali ve parasal tedbirler sonucunda dünya üretim ve ticaretinin canlandığını belirtti. Ancak krize karşı alınan tedbirlerin birçok ülkede bütçe açıklarının ve kamu borç stokunun artmasına yol açtığını kaydeden Şimşek, bunun da borçların sürdürülebilirliği problemini gündeme getirdiğini vurguladı. Maliye Bakanı, bu sorunun önümüzdeki döneme damgasını vuracağını söyledi.

Türk ekonomisinde de küresel kriz nedeniyle 2009 yılında bir daralma yaşandığına işaret eden Şimşek, ancak alınan maliye ve para politikası tedbirleri, güçlü bankacılık sektörü ve sağlam likidite yönetimi sayesinde bu krizde makro ekonomik ve finansal istikrarın korunduğunu anlattı.

Türkiye'nin bunu kendi imkanları, kendi politikaları ve uygulamaya koyduğu programla başardığını belirten Şimşek, bütün bunların kriz öncesinde hükümetin gerçekleştirdiği yapısal reformların Türkiye'nin makro ekonomik temellerini ne kadar güçlendirdiğinin de göstergesi olduğunu kaydetti.

Türk ekonomisinin geçen yılın son çeyreğinde beklentilerin de üzerine çıkarak yüzde 6 büyüdüğünü hatırlatan Şimşek, şöyle devam etti:

"Bu büyüme oranı krizin etkilerinden hızla kurtulduğumuzu göstermektedir. Son çeyrekte tüm AB ülkeleri daralırken Türkiye'nin yüzde 6 seviyesinde bir büyüme göstermesi umut verici bir gelişmedir. Henüz kriz öncesi döneme dönmüş değiliz, o düzeylere gelmemiz biraz zaman alacaktır. Ancak Türk ekonomisi hızla toparlanmaktadır. İddiaların aksine Türkiye bu krizden göreceli olarak daha az etkilenmiştir. AB ülkeleri ile karşılaştırdığımızda Türkiye 2009'da en az daralan ülkelerden birisi olmuştur.

2010'un ilk çeyreğine ilişkin sanayi üretimi, ihracat, ithalat ve vergi gelirlerine baktığımızda toparlanmasının güçlü bir şekilde devam ettiğini görüyoruz. Bu göstergeler ışığında daha öncede ifade ettiğim gibi 2010'un ilk çeyreğinde çift haneli bir büyüme rakamı hiç şaşırtıcı olmayacaktır."

"Toparlanmayla birlikte işsizlik de azalacak"

İşsizlik konusuna da değinen Bakan Şimşek, Türkiye'deki işsizlik oranının Aralık ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yarım puan azalarak yüzde 13,5'a indiğine dikkat çekti. İstihdam piyasasının ekonomik toparlanmayı geç takip ettiğini belirten Şimşek, "Bu nedenle birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de işsizlik oranlarındaki iyileşme beklendiği kadar hızlı olmayacaktır. İşsizlik ciddi bir sorun olarak bir süre daha karşımızda durmaya devam edecektir. Toparlanmayla birlikte işsizlik de azalacaktır" dedi.

Hükümetin sağladığı siyasi ve ekonomik istikrar sayesinde faiz oranlarının tek haneye düştüğünü kaydeden Şimşek, faizlerin yüzde 20 dolaylarından mevcut düzeye inmesi sayesinde önümüzdeki 2 yıllık dönemde bütçede yaklaşık 15 milyar dolar tasarruf sağlanacağını bildirdi.

Şimşek, faiz yükündeki azalma sayesinde eğitime, sağlığa ve altyapıya daha fazla kaynak ayırma imkanı elde edileceğini söyledi.

Maliye Bakanı, 2002 yılında bütçede vergi gelirlerinin yüzde 86'sının faiz ödemelerine gittiğini, bu oranın 2009 yılında yüzde 31'lere düşürüldüğünü, söz konusu oranın önümüzdeki dönemde yüzde 30'un da altına ineceğini kaydetti.

Kanun Taslağı

Bakan Şimşek, toplantıda, Kamu Taşıtları Kanun Taslağı hakkında da bilgi verdi. Söz konusu kanun taslağına ilişkin çalışmaların tamamlandığını, görüş için ilgili kuruluşlara gönderildiğini bildiren Şimşek, taslakla getirilen başlıca yenilikleri şöyle sıraladı:

"Mevcut kanun kapsamı genişletilmiş ve mevzuat dağınıklığı giderilerek günümüz ihtiyaçlarına uygun bir kanun taslağı hazırlanmıştır.

- Kurumlara taşıt politikası oluşturma zorunluluğu getirilmektedir.

- Taşıt yönetimine ilişkin temel ilkeler belirlenmektedir.

- Taşıt edinme süreçleri sadeleştirilerek, yeni taşıt edinme yolları getirilmektedir.

- Hizmet alımı yoluyla taşıt edinimine ilişkin somut kriterler belirlenmektedir. Taşıtların edinilmesi, kullanılması ve elden çıkarılmasına ilişkin maliyet-fayda ve maliyet-etkinlik kriterleri getirilmektedir. Taşıtların elden çıkarılma kriterleri net olarak tespit edilmektedir.

- Görevlerinin önem ve özellikleri, sorumlulukları ve temsil nitelikleri dikkate alınarak makamlarına taşıt verilecekler yeniden belirlenmektedir.

- Merkezi Taşıt Yönetim Bilgi Sistemi oluşturma zorunluluğu getirilmektedir.

- İdarelerin taşıt tanıma, izleme ve kontrol sistemleri kurmaları öngörülmektedir."