Sınıf farkının ezdiği aşk

August Strindberg’in ünlü oyunu “Miss Julie” film oldu. Sinemalarımızda bugün vizyona girecek olan “Aşk ve Tutku” adlı yapıtın başrollerinde Jessica Chastain ve Colin Farrell var

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ülkemizdeki ilk gösterimi Filmekimi kapsamında yapılan “Aşk ve Tutku” (Miss Julie), sinemalarımızda bugün vizyona giriyor. August Strindberg’in tüm dünya sahnelerinde yıllardır oynanan klasikleşmiş yapıtı “Miss Julie”den uyarlanan filmin yönetmeni de bir oyuncu: Liv Ullmann. Ingmar Bergman’ın en ünlü filmlerinin başrollerini canlandıran Liv Ullmann, son olarak 2000’de “Trolosa”da yönetmen koltuğuna oturmuştu. Liv Ullmann, Norveç yapımı olarak sinemaseverlerle buluşan “Aşk ve Tutku”da başrolleri; “Help” ve korku filmi “Mama”yla tanınan Jessica Chastain ile son olarak “Kış Masalı”nda izlediğimiz sinemanın “Büyük İskender”i Colin Farrell’e veriyor. Yapıtın diğer önemli rollerinde ise; Samantha Morton ve Nora McMenamy var. 129 dakika süren drama tarzındaki filmin olay örgüsü şöyle ilerliyor: Aristokrat bir yaşam tarzıyla büyümüş olan Julie (Jessica Chastain) kibirli biri ve elindeki gücün farkında olarak evde çalışanlarına karşı fırtınalar estiriyor. Julie’nin baştan çıkarıcı ve cesur tavırları babasının kahyası John’un (Colin Farrell) cüretkar hareketleriyle birleşince aralarındaki güç savaşları yerini yavaş yavaş tutkulu bir aşka bırakıyor. John’un nişanlısı Kathleen (Samantha Morton), bu adı konulamayan ilişkiye katlanmak zorunda kalırken, sınıf farkı aralarındaki çekimin önündeki tek engel. Yıllar öncesinin masum hislerine dayanan bu aşkta bir sonraki günün ne getireceğini kimse tahmin edemiyor. Daha önce defalarca sinemaya uyarlanan 1888 tarihli “Miss Julie” ülkemiz tiyatrolarında son olarak Tiyatro Boyalıkuş yapımı olarak, başrolde Yeşim Koçak'la perde açtı.

Tiyatrodan beyazperdeye... 

►HAMLET: Shakespeare’in hemen hemen bütün yapıtları sinemaya da uyarlandı ama rekor tartışmasız “Hamlet”te. Yeşilçam'da da bir "Hamlet" var ama epey farklı: Fatma Girik, Metin Erksan rejisiyle “Kadın Hamlet” olmuştu. 
►CYRANO DE BERGERAC: Edmond Rostand’ın kalbi de burnu kadar büyük olan karakteri “Cyrano De Bergerac” da beyazperdede gösterdi yüzünü. Sinemanın son “Cyrano”su Gerard Depardieu’ydu.

►CİMRİ: Moliere’in de birçok yapıtını izledik sinemada ama “Cimri”nin yeri başka. Louis de Funes'dan izlediniz mi? 
►ZENGİN MUTFAĞI: Vasıf Öngören’in “Zengin Mutfağı” adlı yapıtını 1980’lerin sonunda sahneye koyan Başar Sabuncu, 1988’de de oyunun filmini de çekti. Tek mekânlı, tiyatro kokan bir uyarlamaydı bu. Şener Şen de başroldeydi.