Sınırı geçenlerin sayısı 60 bini aştı

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Suriye'den şu an itibariyle 8 ayrı giriş noktasından, 45 bin Suriyeli Kürt kardeşimiz Türkiye topraklarına girmiştir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞANLIURFA - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile İçişleri Bakanı Efkan Ala, Suriye sınırında incelemelerde bulunmak üzere Şanlıurfa'ya geldi.

Özel bir uçakla GAP Havaalanı'na gelen Kurtulmuş, Ala ve Eker, burada bir süre toplantı yaptıktan sonra askeri helikopterle Suruç ilçesine hareket etti.

Hükümet yetkililerini taşıyan helikoptere güvenlik nedeniyle 2 helikopter daha eşlik etti.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bugün itibariyle sınırı geçen Kobanili kardeşlerimizin sayısı 60 bini aşmıştır" dedi.

Kurtulmuş, "Kobani'den gelenlere hoş geldiniz diyorum, Allah bir daha kimseyi göçmen durumuna düşürmesin, en kısa zamanda evinize, yurdunuza dönersiniz. Bu Türkiye açısından bir iftihardır. Bizden çok daha zengin ülkeler bile 60 bin kişiyi bir gün içerisinde alamazlar. İnsanlığın son adası olan bu Anadolu topraklarına dünyanın neresinden kim geldiyse, hoş geldiniz diyoruz, dertlerini çözmeye gayret ediyoruz" diye konuştu.

Kurtulmuş, şu anda 30 bin Yezidi'nin de Türkiye sınırları içerisinde bulunduğunu bildirdi.

30 bin Yezidi Türkiye'de

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş,  gelenlerin kimlikleri konusunda Yezidilerin durumunun zaman zaman istismar edildiğini belirterek, Kuzey Irak'ta yaklaşık 380 bin Yezidi'nin göçmen durumuna düştüğünü anlattı.

Kurtulmuş, "Şu an itibariyle 30 bin civarında Yezidi Türkiye sınırının içinde misafir edilmektedir, ağırlanmaktadır. Onlara da hiç bir şekilde kimlikleri, etnik yapıları, dini inançları sorulmamıştır, sorulmayacaktır. Her kim yardım isterse elimizden geldiği kadar yapacağız. Türkiye bütün bu yardımları koordine edecek" dedi.

4 milyar dolar yardım

Numan Kurtulmuş, AFAD'ın 2013'te Suriyeli göçmenlere yaptığı yardımın 2,3 milyar lira olduğunu, bu BM standardıyla kıyaslandığında, yemeleri, içmeleri, sivil toplumun destekleri de eklendiğinde Türkiye'nin Suriyeli göçmenlere yardımının 4 milyar dolar seviyesinde olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin dünyadaki göçmenlere yardım bakımından 3. ülke olduğunu ifade eden Kurtulmuş, gayri safi milli hasıla oranlarına göre hesaplandığında ise Türkiye'nin binde 21 ile insani yardım yapan ülkeler arasında birinci sırada yer aldığını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir