'160 yıldır Türkiye’deyiz, hiçbir zaman çıkıp gitmeyi düşünmedik'

Türkiye’de 160. kuruluş yılını kutlayan Türkiye Siemens’in Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis, '160 yıl içerisinde 7 padişah, 12 cumhurbaşkanı, 27 başbakan, 2 darbe gördük… Türkiye’de yeni olanlara da Türkiye’ye güvenimizi anlatıyoruz” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VOLKAN AKI

Almanya’daki ana şirket kurulduktan sadece 9 yıl sonra, 1856 yılında Türkiye’ye adım atan Siemens Türkiye, bu yıl 160. kuruluş yıldönümünü kutluyor. Bu yıldönümü vesilesiyle Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis ile sohbet ederken, darbe girişimi sonrası “ruh hali”yle, Türkiye’ye güven ve gelecek ile ilgili sorular da gündemin ana atmosferini oluşturdu. Darbe girişiminin ardından, bazı çevrelerde Türkiye ile ilgili endişelerin doğdu bir dönemde, 160 yıllık geçmiş ve güçlü tarihten örnek veren Siemens Türkiye CEO’su Hüseyin Gelis, 2. Dünya Savaşı sırasında bile Türkiye’yi terk etmediklerine dikkat çekti. Gelis, “Bugünlerde bazı yeni gelen şirketlerin endişeleri olabilir belki… Ama biz onlarla da görüşerek Türkiye’ye olan güvenimizi anlatıyoruz. Biz hiçbir dönemde Türkiye’den çıkmayı düşünmedik. Haftaya Almanya’dayım ve yine Türkiye’yi ve güvenimizi anlatacağız” diye konuşuyor. Hüseyin Gelis, tüm tarihin özetini yaparken şöyle diyor: 

“160 yıldır Türkiye’deyiz ve Siemens olarak Türkiye’de faaliyet gösteren ‘Alman kökenli bir Türk ş irketi’ olduk. Siemens, 2. Dünya Savaş ı sırasında bile Türkiye’deki ofisini kapatmayan tek yabancı firmaydık. Almanya’da kuruluş undan yalnızca 9 yıl sonra bölgedeki fırsatları öngörerek Türkiye topraklarına geldi. O günlerde Siemens’in Almanya’dan sonra İ ngiltere ve Rusya’nın ardından yatırım yaptığı üçüncü bölge olarak konumlanıyordu. Siemens’in Türkiye’deki geçmiş i 1856’da ilk telgraf cihazının Siemens&Halske tarafından getirilmesiyle başladı. 1907’de Siemens&Halske’nin ilk kurumsal ofisi İ stanbul’da açıldı. Bu süreçte Siemens hep, Türkiye ile birlikte büyüyen, değ iş en ve geliş en bir ş irket oldu.” 

Çok uzun bir öykü var 

Tabii Siemens’in bu 160 yıllık Türkiye’deki varlığı pek çok kişiyi, şirketleri kapsayan öykülerle dolu. Kısa bir bilanço konduğunda da bile ortaya gerçekten Osmanlı’dan Türkiye’ye geniş bir tarih yolculuğunu da kapsıyor. Gelis, bununla ilgili şunları söylüyor: “160 yıldan bu yana Türkiye’de pek çok ş ey değ iş ti. Cumhuriyet düzenine geçiş , yönetim yapılarında değ iş iklik… Siemens Türkiye’de bulunduğ u süre içerisinde 7 padiş ah, 12 cumhurbaş kanı, 27 baş bakan gördü.” 

Tabii biz buna 2 darbe ve son olarak 1 kalkışma girişimini de ekliyoruz. Hüseyin Geliş, “Siemens’in Türkiye’de sunduğ u ürün, çözüm ve hizmetler enerjiden endüstriye, sağ - lıktan altyapı ve ulaş ıma kadar çeş itlilik gösteriyor. 9 divizyonun tamamında faaliyet gösteriyoruz. Ayrıca ‘Siemens Finansal Services ‘ (SFS) de Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Siemens’in bugüne baş arı ile gelmesinin en önemli sebebi ise güven ve sürdürülebilirlik” diyor.

“Türkiye Endüstri 4.0'ın bölgedeki merkezi olabilir''

Gelecek ile ilgili planları anlatan Hüseyin Gelis, dijital dönüşümü Türkiye’nin gerçekleştirebileceğine inandığını, bununla birlikte oluşacak alt yapının Endüstri 4.0 için de temel oluşturacağını, bölgede bunu sağlayabilecek başka bir ülke olmadığını söylüyor. Bu nedenle Endüstri 4.0’ın bölge merkezi Türkiye olabilir diyen Hüseyin Gelis şöyle konuşuyor: “2013 yılında Almanya tarafından gündeme taş ınan Endüstri 4.0 ile birlikte, bu vizyonu Türkiye’de tanıtmak ve ülke stratejilerinin belirlenmesi için çalış malarımız sürüyor. Siemens olarak Türkiye’de bu konunun öncülüğ ünü üstlendik. Bugüne kadar pek çok çalışma gerçekleştirdik. Örneğin, 2014 Ş ubat ayında, Almanya’nın bu konuyu gündeme getirmesinden yalnızca 10 ay sonra, sektör basınına ‘Endüstri 4.0 nedir?’ konulu bir toplantı düzenledik. Ekim 2015 itibarıyla sahaya çıktık, üniversiteler gibi kurumların da aralarında olduğ u 40’dan fazla etkinlikte ‘Endüstri 4.0 nedir?’ konusunu anlattık. An itibarıyla 20’den fazla etkinlik de planlanmış durumdayız. Kamuyla da fi kir alış veriş inde bulunduk. Aralık 2015’te dönemin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Iş ık’ı ziyaret ettik. Ş ubat 2016’da, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu, Endüstri 4.0 konusunda ulusal çalış maların baş latılmasına yönelik bir karar alındığ ını açıkladı. Siemens Türkiye sponsorluğ unda www.endustri4.0.com, Endüstri 4.0 Platformu’nu hayata geçirdik.“