3 Airbus'u 'Japon Yeni'yle finanse edecek

Türk Hava Yolları'nın (THY) 'Eylül, Ekim ve Kasım 2015'te teslim almayı planladığı 3 yeni Airbus 321-200 tipi uçak EETC ile finanse edilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk Hava Yolları (THY), bu yıl kadrosuna katacağı 3 yeni Airbus 321-200 tipi uçağı dünyanın ilk  Japon Yeni Uçak Teminatlı Tahvil İhracı (EETC) ile finanse edecek.

Şirketten yapılan açıklamada, THY'nin "Eylül, Ekim ve Kasım 2015"te teslim almayı planladığı 3 yeni Airbus 321-200 tipi uçağı EETC ile finanse edeceği bildirildi.

Toplamda üç dilimden oluşan EETC ihracı için 11,9 milyar yen (yaklaşık 99,3 milyon dolar) tutarında finansman temin edildiği aktarılan açıklamada, Japon Vergi Kalkanlı Finansman yönteminin de katkısıyla uçak fiyatının yüzde 100'ünün finansmanının sağlandığı kaydedildi.

Açıklamada, EETC ihracının özellikle ABD'li havayollarının sıklıkla kullandığı bir finansman yapısı olduğu belirtilerek, bu yapıda finanse edilen uçakların teminat gösterildiği, böylelikle tahvilin kredi notunun iyileştirildiği ve daha düşük faiz oranlarıyla finansman sağlanabildiği dile getirildi.

Bu yılın mart ayında ABD piyasalarında gerçekleştirilen EETC ihracıyla THY'nin 3 Boeing 777-300ER tipi uçağı finanse ettiği de anımsatılan açıklamada, "Japon sermaye piyasalarında gerçekleştirilen bu ihraçla 2015'te ikinci kez sermaye piyasası yatırımcılarına ulaşılmış olup, hali hazırda THY (kiracı sıfatıyla), uçak finansmanlarında kullanılan bir çok finansman yapısına ilaveten derin bir piyasa olan sermaye piyasalarına da başarılı şekilde erişerek gelecek finansman ihtiyaçları için de maksimum çeşitlendirme sağlamıştır" denildi.

Açıklamada şu bilgilere de yer verildi:

"Uçak teminatının kalitesi ve THY'nin kredibilitesi sayesinde, dolar cinsinden EETC'den sonra yen cinsinden EETC'de de ikinci kez Moody's Investors Service'ten ihracın ilk dilimi (Class A) için A2 kredi dereceli yatırım yapılabilir kredi notu temin edilmiştir. Bu sayede finansman maliyetlerinin arttığı ve kaynakların azaldığı bir dönemde  kiralayan Japon firmalardan Class A için yıllık yüzde 1,228 yen kupon oranı (Dolar karşılığı yaklaşık yıllık yüzde 3,8) ve toplamda yaklaşık yıllık yüzde 1,5 yen sabit faiz oranı (Dolar karşılığı yaklaşık yıllık yüzde 4,1) ile 12 yıl vadeli finansman temin edilmiştir."

İşlemin ihracında Japonya'nın önde gelen finansal kuruluşlarından Mizuho Securities ve DBJ Securities'in görev aldığı belirtilen açıklamada, mevcut uçak siparişleri dahilinde 2016 yılında yaklaşık 3 milyar dolarlık finansman ihtiyacının olduğu ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, THY'nin finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalara karşın alternatif ve düşük maliyetli, rekabetçi ve uzun vadeli finansman kaynaklarına başarıyla ulaşabilme kabiliyetinin dikkati çektiği de vurgulandı.