60 yıllık boyacı, iki sektörde daha büyüyecek

Akiş Boya ile 60 yıldır sektörde yer alan İyigüllü Şirketler Grubu, Gayrimenkul geliştirme ve tarım sektörlerine de yöneldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA - Endüstriyel boya ve kaplama sektörlerinde yürüttüğü 60 yıllık faaliyetini Ar-Ge projeleri ile çeşitlendiren İyigüllü Şirketler Grubu, yaptığı yatırımlarla gayrimenkul geliştirme ve tarım alanlarına da yöneldi. Şirketler grubu, yılı TL bazında yüzde 6,5 büyüme ile kapatmaya hazırlanırken, 2017 ise yenilikçi ürün yelpazesi il yüzde 5 büyüme hedefliyor.

Türkiye’de boya sektörünün sanayileşme devresine kadar uzanan geçmişiyle 60 yıllık ticari tarihe sahip olan İyigüllü Şirketler Grubu, kurucusu Kadri İyigüllü’nün izinde 3. kuşak temsilcileriyle gelişimini sürdürüyor. Diğer yandan, Amerika pazar liderlerinden Carboline firmasıyla stratejik ortaklık yürüten şirket, geliştirdiği yüksek teknolojik ürün gamıyla sektöre yenilikler kazandırıyor.

İyigüllü Şirketler Grubu, son 5 yılda yaptığı yatırımlarla ise gayrimenkul geliştirme ve tarım alanlarına da yöneldi.

Akiş Boya olarak endüstriyel boya ve kaplama alanlarında gösterdikleri faaliyetle treyler, çelik konstrüksiyon, basınçlı kaplar, tarım aletleri, makine sektörlerine hitap ettiklerini aktaran İyigüllü Şirketler Grubu İş Geliştirme Müdürü Melih İyigüllü, “Endüstriyel boyaların geliştirilmesi anlamında Ar-Ge ayağımız da kuvvetli. Ayrıca, Carboline firmasıyla yaptığımız lisans anlaşması neticesinde ortak yürüttüğümüz çalışmalarımız da oluyor. Enerji, maden, petro kimya sektörlerinde, beton santrallerinde projelerimiz oluyor” şeklinde konuştu.

Çalışmalarını tamamladıkları 2 Ar-Ge projelerini TÜBİTAK ve KOSGEB’e sunduklarından bahseden İyigüllü, “Bunlardan biri kendi kullandığımız, ancak daha önce üretmediğimiz bir reçineyi üretmek. Diğeri de, halihazırda yaptığımız bir ürünü, daha önce denenmemiş bir hammadde ile imal edeceğiz” dedi. İyigüllü, boru içi ve dışı kaplama ürününde ise Türkiye’deki satışları artırmak istediklerini bildirdi.

Son 5 yıldır gerçekleştirdikleri yatırımlarla boya sanayiinin yanı sıra gayrimenkul geliştirme ve tarım sektörlerine yönelik de faaliyet gösterdiklerini aktaran Melih İyigüllü, bu sektörlerde de hareketli bir yıl geçirdiklerini söyledi. İyigüllü, “Gayrimenkul alanında arsa alım- satımı, inşaat, üretim tesisi yapıp satım veya kiralama hizmetleri veriyoruz. Stratejik lokasyon olarak gördüğümüz İnegöl, Yunuseli ve Ürünlü bölgesinde toprak yatırımımız oldu. Ayrıca, Görükle’de 94 dairelik konut projesi geliştirdik. İnegöl’de 2 bin metrekarelik alanda konuşlandıracağımız ofis ve dükkan projemiz de planlarımız arasında. Söz konusu projeleri gelecek yıllarda başlatacağız” bilgisini verdi.

Tarım alanında büyüyecek…

Öte yandan 3 yıldır tarım sektöründe de faal olduklarından bahseden Melih İyigüllü, “Karacabey’de 80 dönümlük alana ceviz ekimi gerçekleştirdik. Gelecek yıl bu alanda fizibilitemizi ölçebileceğiz. Beklediğimiz verimliliği aldığımız taktirde, yeniden ekim yapmak için yine Karacabey’de 300 dönümlük daha yer aldık. Gelecek yıl mayıs sonrası tarım sektöründeki üretimimizi genişletmeyi hedefliyoruz” dedi.

Kendi satış ağlarını oluşturacak

Cirosal büyümede TL bazında 2016’yı yüzde 6,5 büyüme ile kapatacaklarını belirten Melih İyigüllü, “Doların oynaklığı nedeniyle hedeflediğimiz seviyede değiliz. Tonaj olarak da yüzde 7’lik büyümemiz söz konusu. 2017 için hedefimiz yüzde 5 büyümek. Satışlarımızın büyük bir çoğunluğunu oluşturan petro kimya ve tarım aletleri sektörlerinin çok durgun olması nedeniyle öngörümüz çok kuvvetli değil. Ancak yurtiçinde daha önce bulunmadığımız illere bayilik açmayı planlıyoruz. 183 bayiliğimiz var. Bandırma ve Yenişehir’de de pilot uygulamamız olan hizmet noktalarımız bulunuyor. 2017’de birkaç ile de kendi satış ağımızı kurmayı hedefliyoruz. Bu sayede müşterimize direkt ulaşabileceğiz” diye konuştu.

Dubai yatırımıyla yeni pazarlara açılacak Satışların yüzde 5’inin ihracat olduğunu söyleyen İyigüllü, mevcut pazarlarını ise Kazakistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Dubai, İsrail, Irak ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti şeklinde açıkladı. İyigüllü, yurtdışında da, yurtiçi markaları olan Admiral ve partneri oldukları Carboline’ın ürünlerini sattıkları bilgisini verdi. Bu yıl Dubai pazarında geniş yer aldıklarını söyleyen İyigüllü, “Dubai’ye 500 metrekarede depo kurmayı planlıyoruz. Ürünler buradan Bangladeş, Vietnam, Hindistan, Yeni Zelanda, Avustralya’ya gönderilecek. Ardından Cibuti ve Nijerya’da da konumlanmayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı