Akarmak, Türkiye’nin en büyük kompozit otoklavını üretti

Yüksek katma değerli ürünleri ile dikkat çeken Akarmak, Türkiye’nin en büyük kompozit otoklavını (basınçlı kap) üretti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

COŞKUN ÇARDAK-ESKİŞEHİR 

Yüksek katma değerli ürünleri ile dikkat çeken Akarmak, Türkiye’nin en büyük kompozit otoklavını (basınçlı kap) üretti. Şirket, Türk Hava Yolları’nın kuruluşu THY Teknik AŞ için ürettiği otoklavın sevkiyatını da geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdi. 

Eskişehir’de çeşitli sektörlere yönelik otoklav üreten Akarmak, THY Teknik AŞ’ye yapılan üretimle önemli bir referans projeye imza attı. Şirket, bu projeyle havacılıkta dünya pazarında ismini daha fazla duyurmayı istiyor. THY Teknik’in bulunduğu Sabiha Gökçen Havaalanı’’na kurulan kompozit otoklavı, 4 metre çap ve 14,2 metre uzunlukta kullanılır ölçülere sahip olduğu belirtildi. 

Avrupa ve Amerika merkezli firmaları geride bırakarak bu projeyi kazandıklarını vurgulayan Akarmak İş Geliştirme, Satış ve Pazarlama Yöneticisi Sadettin Ak, “Bu proje kompozit ve havacılık sektöründe dünya ligine çıkmamızı kolaylaştıracak. Bu nedenle proje bizim için çok önemliydi. THY Boeing, Airbus gibi sektörün en büyük üreticilerinin ürettiği uçakları kullandığını ve üretimi yapılan otoklavda uçak parçalarının tamiri ve üretimi THY Teknik’in Habom tesislerinde gerçekleştirilecek. Elde ettiğimiz kazanımla söz konusu firmalar ile dünya çapında tedarikçilerle çalışma şansımız da olacak” dedi. 

Otoklavın THY’nin kompozit operasyonlarında kullanılacağını açıklayanAk, “Otoklavımız, uçakların büyük yapısal parçaları, kanat ve kanat parçalarının girebileceği büyüklükte. Karbon bazlı kompozit uygulamaları ve kürleme yapılabilecek. Otoklav ürünlerimizi ASME, CE ve GOST kapsamında 10 yıl güvenli kullanım garantisinde üretiyoruz” diye konuştu. 

Otoklavları, önemli projelerde yer alıyor 
Şirketin 2012’de Kolombiya’ya gönderdiği 4 metre çapa sahip otoklav, dünyanın en büyükleri arasına girdiğini anımsatan Ak, Kolombiya’daki aynı firmaya bu yıl üçüncü Jumbo cam otoklavını imal ettiklerini, otoklavın sevkıyatının bir aya kadar gerçekleşeceğini vurguladı. 

Kompozit otoklavda çok sayıda önemli projelerde de yer aldıklarını anımsatan Ak, “Dünyada isim yapmış, Salut, Soyuz ve MİR gibi projelerin kompozit alanında çalışan bir Rus firmasının laboratuvarına da Ar-Ge amaçlı otoklav yaptık. Türkiye’de pazar gelişiyor ama bu gelişme kapasitemiz açısından yeterli değil. Bu nedenle önümüzdeki dönem daha çok yurtdışı projelere ağırlık vereceğiz” açıklamasını yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir