'Akıllı ev' Anadolu'da yaygınlaşıyor

Hager | Berker'in tasarım ödüllü akıllı ev çözümleri, Bursa'da Balat Life Nar projesinde de kullanıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Lüks değil, bir gereklilik olarak kabul edilmeye başlanan akıllı ev sistemleri, dev projelerin yükseldiği İstanbul dışında Anadolu şehirlerinde de rağbet görüyor. Sektörün önemli oyuncularından Hager | Berker'in tasarım ödüllü akıllı ev çözümleri, Bursa'da Balat Life Nar projesinde de kullanıldı.

Gelecekte tüm elektronik cihazların kablosuz teknolojiler ile birbirleriyle iletişim halinde olacağını ifade eden Hager | Berker Türkiye Genel Müdürü Medeni Kahraman, akıllı ev ürünlerin kullanımının giderek yaygınlaştığını söyledi. Kahraman bu sistemler ile kullanıcıların diledikleri yerden evlerinin aydınlatma ya da sıcaklık gibi değerlerini veya perdelerini kontrol edebileceklerini ayrıca 'hoş geldin', 'güle güle' ya da 'uyku modu' gibi kişiselleştirilmiş senaryolar yaratarak konforlarını artırabileceklerini kaydetti. Akıllı ev çözümlerinin KNX adı verilen uluslararası bir standarda sahip olduğunu belirten Kahraman, bu yöntemle kullanıcıların ihtiyaç duydukları modüllere göre sistemin sürekli geliştirilebildiğini söyledi.

Otel çözümleri de geliştiriyorlar

Akıllı ev sistemlerinin yanı sıra otel çözümleri de geliştirdiklerini ifade eden Kahraman bu ürünler ile kullanıcı davranışlarını analiz ederek otel müşterileri için kişiselleştirilmiş deneyimler sunmanın mümkün olduğunu söyledi. Kahraman, "Mesela bir otel müşterisinin ilk ziyaretinde onun davranış alışkanlıklarını öğrenen sistem bir sonraki ziyarette tercih edilen oda ısısı, aydınlatma derecesi gibi detayları hatırlayarak kullanıcıya özel tepkiler verebiliyor" dedi.

"Evlerin akıllı olmaması düşünülemez"

Bursa'da Balat Life Nar projesinde Hager | Berker'in tasarım ödüllü akıllı ev çözümlerine yer veren RC Yapı Yüksek Mimarı Hasan Coşkun, sistem ile kullanıcıların tek anahtar üzerinden aydınlatma, perde, iklimlendirme hizmetlere erişim imkanına sahip olacağını söyledi.

Projelerinde ergonomi ve kullanım kolaylığı ön planda tuttuklarını söyleyen Coşkun, "Yeni projemizde daha çevreci yaklaşımlar sergileyerek en az enerji tüketimi ile en yüksek yaşam konforu sunmaya çalıştık. Bugün her şeyin teknoloji ile entegre olduğu, akıllı sistemler ile yönetildiği bir süreçte evlerin akıllı olmaması düşünülemezdi" diye konuştu.

İnsanların satın aldıkları evlerde yıllarca yaşadığını ifade eden Coşkun "Aslına bakarsanız biz geleceğe yatırım yapıyoruz. Her şeyin hızla geliştiği bir süreçte biz de bu gelişime ayak uydurduk. Projelerimizde akıllı bina entegrasyonu sağlarken süreç içinde sürekli geliştirilebilir, ihtiyaca göre şekil alabilecek bir sistemi dahil ettik. Böylelikle hem geleceğin teknolojisini hem bugünün yaşam konforunu bir arada sunduk" dedi.