Alanar, Hong Kong'a ihracatını üçe katladı

Alanar, makine yatırımıyla meyvede standardizasyonu artırdı, ihracatta pik yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN

BURSA - Boylama ve paketlemeye yönelik yaklaşık 1 milyon euroluk makine yatırımı yapan Alanar, ihracatını 8 bin tona çıkardı.

Bursa Siyahı İnciri'nde Türkiye'nin en çok ihracat yapan firması unvanını alan, kirazda da ilk üçe giren Alanar, yurtdışında çalıştığı süpermarketlere yenilerini eklerken, en çok Kanada'da pazar payını artırdı.

Ağırlıklı Avrupa kıtasına ihracat yapan ve 200'e yakın yurtdışı patentli ürün çeşidi bulunan Alara Fidan ve Alanar Meyve AŞ'nin CEO'su Yavuz Taner, 5 bin ton olan toplam ihracat miktarını bu yıl 8 bin tona çıkardıklarını ve döviz olarak geçen yılı ikiye katlayarak rekor kırdıklarını söyledi. Yurtdışında çalıştıkları süpermarket sayısını artırırken, Kanada'nın en çok genişleyen pazarları olduğunu belirten Taner, ayrıca bu pazara ilk defa nar gönderdiklerini vurguladı. Tüm bu gelişmelerde Avrupalıların beklentilerini karşılamak için son altı ayda yaptıkları yaklaşık 1 milyon euroluk makine yatırımının etkili olduğunu bildiren Alara Fidan ve Alanar Meyve AŞ'nin CEO'su Yavuz Taner, "Boylama makinesiyle inciri çok daha iyi standardize edebildik. Bursa Siyahı listede belki sonlarda ama ihracatında Türkiye birincisi olduk. 1500 ton yolladık. Avrupa'nın yanı sıra Uzakdoğu'ya da gönderdik. Hong Kong'a ihracatımız üçe katlandı. Diğer ihracatçılar gibi elle çalışsaydık bu tonajlara ulaşamazdık" şeklinde konuştu.

İngiltere'deki süpermarketlere ilk defa nar gönderdi

Taner, ağırlıklı Avrupalıların tercih ettiği ve iddialı olmaya başladıkları Wonderful nar çeşidi için de boylama makinesi aldıklarını belirterek, "Pazar bu yıl cevap verdi. İngiltere'deki süpermarketlere ilk defa nar gönderdik. Bu makineyle 12 saatte 120 ton narı boylayıp kalitesine göre depoya koyma olanağına kavuştuk. Önceden bu miktar 30 tonlardaydı" dedi.

Optik kayısı boylama makinesi İtalya'dan

İtalya'dan da optik kayısı boylama makinesi aldıklarını dile getiren Taner, böylece günde 2 TIR kayısı boylayıp, paketleyip, rengine, ebadına ve ağırlığına göre ayırarak, belli seleksiyonu yaptıktan sonra, paketleme ve ihraç etme imkanına kavuştuklarını belirtti. 30 gramdan 200 grama kadar boylama yapabildiklerini belirten Taner, eriği de bu makinede paketleyebildiklerini bildirdi. Kayısının yüzde 80'ini ihraç ettiklerini anlatan Taner, şunları kaydetti:

"Kayısı ihracat ürünlerimiz arasında çok önemli yer tutmaya başladı. Damızlıklarımız Amerikan ve Fransa orijinli. İri, pembe yanaklı ve dayanıklılar. Özellikle Uzakdoğu ve Rusya bunları benimsedi. Hacıhaliloğlu cinsi kayısı ihracatını da taze olarak yapıyoruz. Hong Kong başta olmak üzere Singapur gibi Uzakdoğu'daki belli noktalara da gönderiyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir