Alsolar Alüminyum, havacılık sektöründe etkin olacak

Alsolar Enerji Alüminyum Profil Genel Müdürü Saçlı, “Uçak altı yük konteynerlerinde dünya üretiminin yüzde 10'unu Türkiye'de gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Orta vadede havacılık sektörüne de odaklanmayı planlıyoruz” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek FİDAN

SİVAS - Özel alaşımlı alüminyum profil üretimi yapan Alsolar, savunma sanayiine Ar-Ge çalışmaları ile hizmet veriyor. Savunma sanayiinin yerli Türk milli piyade tüfeği projesi kapsamındaki kalıp çalışmaları ve milli roket projesi için 15 adet yeni dizayn kalıplarının tamamlandığı bilgisini veren Alsolar Enerji Alüminyum Profil Genel Müdürü Kadir Saçlı, “Uçak altı yük konteynerlerinde dünya üretiminin yüzde 10'unu Türkiye'de gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Orta vadede havacılık sektörüne de odaklanmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Ar-Ge çalışmalarına büyük önem verdiklerini ifade eden Kadir Saçlı,  Türkiye'deki özel alaşımlı alüminyum mühimmat malzemelerinin üretimine yönelik çalışmalarının devam ettiğini vurguladı. Saçlı, “Milli roketler için özel aşımlı kalıpların Ar-Ge çalışmaları bitti. Geçen yıl Kara Kuvvetleri'ne 200 adet Türk milli piyade tüfeklerinin el kundaklarını tamamladık. Ayrıca THY-Teknik'in ihtiyacı olan havacılık uçak altı yük konteynerlerinde TCI ile seri üretim  aşamasına geldik. Yurtdışı hava yolu şirketlerine de bu tür konteynerleri TCI ile ortaklaşa satma konusunda işbirliği yapma kararı aldık" dedi. Üretimlerinde  'Part 21 Havacılık Sertifikaları'na uygun ISO normlarında dünya kalite sistemleri çerçevesinde ilkeleri uyguladıklarını anlatan Saçlı, “Savunma sanayiindeki alüminyum profil ihtiyaçları çerçevesinde her türlü üretimi yapmaya hazırlanıyoruz. Ar-Ge çalışan sayımızı 50 kişiye çıkarmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu. 

Üretimin yüzde 10'unu İtalya ve Almanya'ya ihraç ediyor

Firmanın üretiminin yüzde 10'unu İtalya ve Almanya'ya ihraç ettiğini anlatan Kadir Saçlı, “İtalya'da tabanca üreten şirketler için malzeme tedariki konusunda da test ve kontrollerden başarı ile geçtik” diye konuştu. Saçlı, aylık profil kesit büyüklüğüne göre ortalama bin ton üretim kapasiteleri bulunduğunu dile getirdi. Firmanın 1978 yılında kurulduğu bilgisini veren Saçlı, şöyle devam etti: “Sivas Organize Sanayi Bölgesi'nde 10 bin metrekaresi kapalı ve 15 bin metrekaresi açık olmak üzere 25 bin metrekare alanda özel alaşımlı alüminyum profil imalatı yapıyoruz. 1970'li yıllarda alüminyum perde ve korniş üretimiyle faaliyete başlayan firmamız, bugün savunma sanayii için çalışmalarını sürdürüyor. Milli tank, milli uçak, milli piyade tüfeği projelerindeki özel alaşımlı alüminyum profilleri üretmek için Ar-Ge çalışmalarının birçoğunu tamamladık. 15  kişilik Ar-Ge  ekibimiz, yaptığı projelerle tüm savunma sanayiinin ihtiyaç duyduğu özel alaşımlı ekstrüzyon alüminyum malzemelerini üretmeyi hedefliyor.” 

Projelere devam ettiklerini belirten Kadir Saçlı, "Başta Kayseri Hava İkmal Komutanlığı, Gölcük Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Sivas TÜDEMSAŞ, Eskişehir TÜ-LÖMSAŞ, Adapazarı TÜVESAŞ gibi büyük profil ihtiyacı olan kurumlara ve yurtdışı için önemli malzemeler üretiyoruz. 2015 yılı itibarıyla istihdam ettiğimiz personel sayısını ve ihracatımızı artırmayı planlıyoruz" ifadesinde bulundu.

Sivas'ın sanayi üretimindeki payını artırmak için Türkiye’de ilk defa 'sertifikalı alüminyum iskele' üretmek için Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını söyleyen Saçlı, "Bu proje yklaşık bir yıldır devam ediyor. Alüminyumdan yapılan sertifikalı iskeleler, demire oranla yüzde 30 daha pahalı. Sivas’ı tanıtmak amacıyla ürünü bir süre Sivas’ta üretmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu. Söz konusu iskeleleri inşaatçılara, kalfalara ve kat yapanlara dağıtmayı planladıklarını anlatan Saçlı, “Ürünü kullanmak isteyenlere bayiler aracılığı ile ya satacağız ya da kiraya vereceğiz. Bayilikler aracılığıyla bölgelere ya da illere dağıtılacak bir sistem kuracağız. Böylece firmamızı destekleyen alt firmalar oluşacak" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir