'Ar-Ge ile şekerde verimliliği artırmaya odaklandık'

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, 2014 yılı yatırımı programında yer alan Ar-Ge merkezini faaliyete geçirerek, şekerde verimliliği yükselttiklerini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tarıma dayalı endüstri alanında öne çıkan Kayseri Şeker Fabrikası, son 18 yılın kârını üç yıl içinde yaptı.

Türkiye’nin 101’inci, Kayseri’nin ise üçüncü büyük sanayi kuruluşu oldukları bilgisini veren Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, fabrikada bugün itibariyle yıllık 310 bin ton şeker üretildiğini kaydetti. 2011 yılından beri fabrikalarında bir dizi modernizasyon yatırımını hayata geçirerek, kârlılıklarını artırdıklarının altını çizen Akay, 2014 yılı yatırımı programında yer alan Ar-Ge merkezini faaliyete geçirerek, şekerde verimliliği yükselttiklerini bildirdi.

Hali hazırda gerçekleştirilmesi öngörülen projeler için 53 milyon euro’luk ödenek ayırdıklarını aktaran Hüseyin Akay, 2014 yılı yatırım programı kapsamında ayrılan bütçenin 10 milyon euro’luk bölümünün kullanıldığını dile getirdi. Akay, Kayseri’nin ilk Ar-Ge merkezini de bu yatırım planı dahilinde faaliyete geçirdiklerini, bu sayede bölge tarımına verilen katkının artırılacağını bildirdi. 

Hüseyin Akay, fabrikaya yapılan yatırımların karşılığını da İstanbul Sanayi Odası’nın hazırladığı Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde yükselerek, aldıklarını dile getirdi. Akay, “2012 yılında listede 135’inci sırada yer alan Kayseri Şeker, 2013’te ise 101’inci sıraya yükseldi. Ayrıca, 2013 yılı bilanço dönem kârını son 18 yılın toplam kârı ile eşdeğer konuma getirmemiz iş dünyasının taktirini topladı” dedi. Fabrika ile Erciyes Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (ETTO) arasında imzalanan işbirliği protokolü ve iyi niyet anlaşması ile faaliyete geçen Ar-Ge merkezinin Kayseri Şeker Fabrikası’nın hem kendi üreticisine hem de tüketiciye daha iyi koşullarda hizmet verebilmek amacıyla yeni ürün ve teknolojileri geliştireceğine atıfta bulunan Akay, “Burada Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi (ERÜTAM) ile ortaklaşa bilimsel araştırma projeleri yapılacak” diye konuştu. 

Pancar tohumunda deneme üretimi de başlatılacak 

Kayseri Şeker Fabrikası pancarda şeker oranını yükseltmek amacıyla Türkiye şartlarına uygun pancar tohumu deneme üretimi de başlatacak. Kayseri yöresinde bugüne kadar Türkiye şartlarına uygun tohum üretimi yapılmadığı için rekabette zorlanan pancar çiftçisini rahatlatmak amacıyla bir dizi çalışma başlatıldığını aktaran Hüseyin Akay, pancarda şeker oranının Avrupa’da yüzde 18, Türkiye’de ise yüzde 15’i bulduğunu bildirdi. 

Hüseyin Akay, Türkiye’de daha önce bu konuda deneme çalışmaları yapıldığını fakat iklim şartlarına uygun pancar tohumu üretilemediğini aktaran Akay, bunun sebebini ise kurak iklime bağladı. Dolayısıyla üretilen tohumların Türkiye’nin coğrafi koşullarıyla uyum göstermesi gerektiğine atıfta bulunan Akay, şöyle devam etti: “Avrupa’da pancarda şeker oranı yüksek tohum üreten firmalar var. Biz kooperatif olarak, bu firmalardan dünyaca tanınan KWS SAAT AG ve Bayer Crop Science ile anlaşma yaptık. Herbisit toleranslı ALS-pancar adı altında ülkemiz şartlarına uygun şeker pancarı tohumu deneme üretimi başlatıyoruz. Üç yılı kapsayan bir üretim planı hazırladık. Deneme sürecimiz olumlu sonuçlanırsa 2017 yılında tohumu bu firmalarla ortaklaşa üretime alacağız.” Akay, bu hizmetten Kayseri’nin yanı sıra diğer üretim alanlarındaki çiftçilerin de yararlanacağını söyledi. 

Hüseyin Akay, pancarda verimi artırmaya yönelik gübre konusuna da değinerek, çiftçinin artık toprağına uygun gübre ürettiğini dile getirdi. Çiftçinin daha önce bölge toprağına katkısı az olan DAP türü gübre kullandığını anlatan Akay, bu duruma son vermek için her bölgeden toprak numuneleri alarak, GÜBRETAŞ laboratuvarlarında analiz ettirdiklerini anlattı. Söz konusu araştırmadan olumlu sonuçlar aldıklarını bildiren Akay, “Topraklarımız için uygun olan gübreler belirlendi ve bunların üretimine başlandı. Üretilen gübreleri, çiftçilerimize piyasa fiyatlarının altındaki fiyatlarla ulaştırıyoruz. Gübrede de pancarda verimliliği artırma çalışmalarımız devam ediyor” ifadelerini kulland