Arçelik kârı katladı

Arçelik'in ikinci çeyrek net kârı sonrası yıl sonu hedeflerinde hafif revizyona gitti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Arçelik'in ikinci çeyrek net kârı, ertelenen vergi gelirinin etkisiyle yüzde 102 artışla 326.3 milyon lira olarak gerçekleşirken; şirket yılsonu hedeflerinde hafif revizyona gitti.

Güney Afrika, Rusya ve Ukrayna gibi pazarlarda yaşanan sorunlar nedeniyle uluslararası beyaz eşya satış adedi hedefini aşağı revize eden Arçelik, Türkiye pazarı için beklentisini ise yukarı çekti.

İkinci çeyrekte 165 milyon lira net kâr elde etmesi beklenen Arçelik beklentilerin çok üzerinde net kâr açıkladı. 

Arçelik'in yatırımcı sunumunda yer alan değerlendirmede, vergi mahkemesinin yatırım teşvikleri ile ilgili vergi avantajı hesaplama metodunu karara bağlamasının vergi aktifinde olumlu etki yarattığı; buna bağlı olarak ikinci çeyrekte 146 milyon TL net vergi geliri gerçekleştiği belirtildi.

Türkiye satışları arttı

Yurtiçi beyaz eşya pazarında ve televizyon satışlarında güçlü büyüme kaydedildiği belirtilirken; uluslararası pazarlarda ise Fransa'da kanal yeniden yapılandırma etkisi, Güney Afrika, Rusya ve Ukrayna’da ise pazar etkisiyle beyaz eşya satış adetlerinde düşüş yaşandığı kaydedildi.

Şirket daha önce yüzde 6 üzeri olarak öngördüğü uluslararası beyaz eşya satış adedi artış beklentisini "yaklaşık yüzde 2" olarak aşağı revize etti. Türkiye için beyaz eşya satış adedi artış beklentisini ise yüzde 3-5 aralığından "yüzde 5 üzeri"ne çekti.