Atlasglobal bu yıl 1 milyon turist getirecek

Bu yıl Rusya ve BDT ülkelerinden 1 milyon yolcu getirmeyi planlayan Atlasglobal, Rusya’da 12 yeni noktaya uçuş başlatacak, 26 olan uçak sayısını da 32'ye çıkaracak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selenay YAĞCI

İSTANBUL - Atlasglobal, rotasını Rusya ve BDT ülkelerine çevirdi. 2017’de açılacak 17 yeni hatla, Antalya’dan bin 500, İstanbul’dan ise 4 bine yakın sefer düzenlemesi ve bu seferlerle toplam 1 milyon yolcu taşınması planlanıyor. Global bir havayolu markası olma yolunda 2016 yılında yurtdışında büyümesine hız kesmeden devam eden Atlasglobal, 2017 yılında rotasını Rusya ve BDT ülkelerine çevirdi. Avrupa, Ortadoğu ve Rusya’da 35 ülkede 50’den fazla noktaya uçuş gerçekleştirecek olan Atlasglobal, Rusya’da 12 Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) bölgesinde ise toplamda 17 yeni noktaya daha uçmaya başlıyor. Atlasglobal, Rusya atağına kalktı. Şirket, mart ayından itibaren Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu’nda 12 yeni destinasyona seferlere başlayacağını, 26 olan uçak sayısının da 32’ye çıkacağını açıkladı.

"Rusya'ya tarifeli seferlerin artması turizmcinin yararına"

Yeni hava yolu şirketleri kurmayı planladıklarını da ifade eden Ersoy, “Üç yıl içinde, yurtdışında sekiz havayolu şirketi kurmayı planlıyoruz. Hedeflenen sekiz şirketin şu anda üç tanesini kurmuş bulunuyoruz, beş tanesi daha kurulmuş olacak.” diye konuştu. Filoyu büyütmek için kiralama ya da satın alma yapabileceklerini buna şubat ayı içerisinde karar vereceklerini ifade eden Ersoy, tercihlerinin Airbus’tan yana olduğunu da ifade etti.“Bu noktaları seçmemizde, bölge ile gerçekleşen ticari ilişkilerin yoğunluğu, ülkeler arasındaki yatırım hacmi, bölge halkının Türkiye’ye ilgisi ve yıllık seyahat bütçeleri en önemli kriterler oldu” diyen Ersoy, “İstanbul’un yanı sıra Antalya’dan da bu bölgelere direkt tarifeli seferlerin başlayacak olması, sektörde adeta bir canlılık yaratacak. 2017 yılında Rusya ve diğer BDT ülkelerinden Antalya ve İstanbul’a düzenleyeceğimiz tarifeli seferlerle 1 milyon yolcu taşımayı hedefliyoruz” diye ekledi.

Geçen yıl genel olarak en çok kan kaybeden pazarın Rusya olduğunu ifade eden Murat Ersoy, Rusya pazarı 2015’e göre yüzde 80 oranında daraldığını kaydererek, “Bu yıl özellikle büyük tur operatörleri tek başına Türkiye riskini taşımak istemiyor. Birçok olumsuzluğun peş peşe yaşanması bu önlemleri almaya itti. Planlamalarını risksiz gördükleri destinasyonlara yapıyorlar. Türk bayraklı şirketlere riski siz alın diyorlar” dedi.

Türk bayraklı havayolu şirketlerinin Rusya’ya tarifeli uçuşlar düzenlemesinin turizm sektörüne önemli katkılar sağlayacağını belirten Ersoy, şunları söyledi: “Rusya-Türkiye arasında ticaretin ruble ile yapılmaya başlaması yönündeki çalışmalar olumlu sonuçlanıp uygulama başlatıldığında kur riski de ortadan kalkacak ve satışlara yansıması çok olumlu olacak. Rublenin dolar karşısında yüzde 15’e varan değer kazanması da Rus turistin satın alma gücünü artırdı. Tüm bu etkenler göz önünde bulundurulduğunda önümüzdeki dönemde 5 milyon Rus turistin Türkiye’yi ziyaret etmesi bekleniyor. 31 Mart’a kadar gerçekleşecek erken rezervasyonlar ile bu turist sayısının yüzde 25’i yaz için yerlerini ayırtmış olacak.”

"TURİZMDE TOPTANCILIKTAN PERAKENDE SATIŞA GEÇİLMELİ”

Murat Ersoy, “Biz tur operatörlerine, ‘’bize yardımcı olun’’ dedikçe, onlar bize, ‘’ciromuzun yüzde 60’ı riske girdi asıl siz bize yardımcı olun’’ dediler. Bundan sonra hiçbir oyuncu bütün yumurtaları aynı sepete koymayacak. Çünkü olumsuzluk durumunda ciddi mali kayıplar yaşanabiliyor. Bu nedenle Tükiye’nin karşısına alternatif destinasyonlar çıkarılacak. Artık kalıcı rakip destinasyonlarımız olacak. Buralara ciddi kapasite ayırıp, planlama ve pazarlama yapacaklar. Turizm Yatırımcıları Derneği global rezervasyon portalı kurduk. Bugüne kadar Türkiye tamamen toptancılık üzerine pazarlanan bir destinasyondu. Bu anlamda bir saadet zinciri kurulmuştu. Türkiye trendi yükselen destinasyondu ve ailelere hitap ediyordu. Sistem kolay çalışıyor, herkesi memnun ediyordu. Bu iyi günlerin kötü günleri de olabileceği hesabını kimse yapmıyordu. 2016 yılında dünya gerçekleri ile tanştık. Saadet zinciri koptu. Şimdi kimse Türkiye ile ilgili risk üstlenmekten ürker hale geldi. Biz Türkiye’de turizmi toptancılıktan perakendeciliğe geçireceğiz. İspanya gibi yapacağız. İspanya, trizm bölgelerine direkt seferler koydu. Hava yolu şirketlerini finansal risklere karşı destek oldu. Çünkü kısa vadede zararlı başlayacak bir sistem bu. Hava yolu şirketleri için zemini hazırladılar.

Avrupa’da işbirliği

Atlasglobal’in Avrupa’daki büyümesi ise ortak uçuş anlaşmaları üzerinden ilerlemeye devam ediyor. Bu kapsamda Fransız Havayolu şirketi Air France ile iş birliği gerçekleştiren şirket, yapılan bu anlaşma doğrultusunda, haftanın her günü gerçekleşen Paris uçuşlarında sefer sayısını 3’e çıkardı. Aynı zamanda uçuş noktalarına Paris uzantılı olarak 11 yeni hat ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir