Bimeks Afrika'ya giriyor

Bimeks Afrika'da 4-5 ülkeye yatırım yapmayı, kişisel sağlık ürünlerini portföyüne katmayı değerlendiriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Tüketici elektroniği alanında faaliyet gösteren Bimeks'in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akgiray, bu yılTürkiye pazarında 20 mağaza daha açacak olan şirketin 2014 ortasına kadar bir yada iki satın alma yapmak istediğini; 2014 itibariyle ise Afrika'da 4-5 ülkedeyatırım yapmayı değerlendirdiklerini söyledi.
Reuters ile yaptığı söyleşide Bimeks'in hedefleriyle ilgili değerlendirmedebulunan Akgiray, "Yurtdışına açılma planları yapıyoruz. Özellikle Afrika pazarıilgi alanımızda. Uganda, Kenya, Nijerya ve Sudan gibi İngilizce konuşulanülkelere bakıyoruz. Aynı anda 4-5 Afrika ülkesine 20-30 mağaza ile girmekistiyoruz" dedi ve ekledi:
"2014 itibariyle bu pazara girmeyi değerlendiriyoruz. Tek başımıza ya daortaklık yoluyla olabilir."
Bimeks, şu anda Türkiye pazarında 44 şehirde 79 mağaza ile faaliyetgösteriyor.

2014 ORTASINA KADAR İKİ SATIN ALMA YAPABİLİRİZ
Hedeflerinin 2015'te Türkiye'de 150 mağazaya ulaşmak olduğunu, bu doğrultudamağaza sayısını bu yıl 100'e çıkaracaklarını söyleyen Akgiray, "Bu yıl 20 civarımağaza daha açarak 100 mağazaya ulaşmayı planlıyoruz. Ancak 150 mağazahedefimize daha hızlı ulaşmak için satın almalara gitmeyi planlıyoruz. Budoğrultuda bir ya da iki satın alma yapabiliriz" dedi ve ekledi:
"Satın almaları en geç 2014 ortasına kadar tamamlamak istiyoruz. Çünkü 2015itibariyle zaten organik büyümeyle 150 mağaza hedefimize ulaşmış olacağız."
Şu anda olası bir satın almayı kendi kaynaklarıyla finanse edebilecekdurumda olduklarını söyleyen Akgiray, ikinci bir satın almanın gerçekleşmesihalinde ise yeni bir tahvil ihracını gündeme alabileceklerini söyledi.
Bimeks, geçen yıl 50 milyon liralık tahvil ihraç etmişti.
Bimeks'in 2013'te 650 milyon lira ciro hedeflediğini belirten Akgiray,önümüzdeki dönem planlarını her yıl minimum yüzde 25 ciro artışı üzerinekurduklarını ve 3 yıl içinde Türkiye'de teknoloji perakende sektörünün en büyüğühaline gelmeyi amaçladıklarını söyledi.
Bimeks 2012 yılında 495 milyon lira satış geliri, 2.2 milyon lira net karelde ederken; bu yıl ilk çeyrekte ise 141 milyon lira ciro, yaklaşık 782,000lira da net kar açıkladı.
Bimeks'in tüketici elektroniği pazarında yüzde 8.6 pazar payı bulunuyor.
Şirketin önceliğinin karlı büyüme olduğunu söyleyen Akgiray, "Sektörün yüzde3 seviyelerinde olan EBITDA marjı, Bimeks'te yüzde 6 seviyesinde. Bu marjıkoruyacağız" dedi.
Bimeks'in 2012 yılında Ebitda marjı yüzde 6.2 seviyesinde gerçekleşti.
Metrekare başı satış cirosunun sektör ortalamasının yüzde 20 üzerindeolduğunu, yüzde 7 seviyesinde gerçekleşen faaliyet giderlerinin ciroya oranınında sektörün en düşüğü olduğunu belirten Akgiray, "Büyümemiz yeni yatırımlarınyanı sıra, verimlilik artışından gelecek" dedi.

KİŞİSEL SAĞžLIK ÜRÜNLERİ SATIŞINI DEĞžERLENDİRİYORUZ
Beyaz eşya ve küçük ev aletlerinin ardından, ürün gamına yeni segmentlereklenmesi üzerinde çalıştıklarını söyleyen Akgiray; özellikle kar marjı çok dahayüksek spor ve hobi aletleri ile kozmetik dışı kişisel bakım ve sağlık ürünlerisatışını değerlendirdiklerini söyledi.
Özellikle kar marjı birkaç kat daha yüksek ürünlere yöneleceklerini belirtenAkgiray, "Spor aletleri, maket uçak gibi hobi aletleri ve iyi kalitedekiaydınlatma cihazlarını ürün gamımıza eklemek istiyoruz. Ayrıca yeni bir alanolarak kozmetik dışındaki kişisel bakım ve sağlık ürünlerinin satışını dadeğerlendiriyoruz. Eczanelerde satılan, reçete dışı takviye malzemelerini debünyemize katabiliriz" dedi.
Büyümek istedikleri bir diğer alanın da online satışlar olduğunu ifade edenAkgiray, şu anda cironun yüzde 7-8'inin bu kanaldan elde edildiğini ve bu alanayatırım yapmaya devam edeceklerini söyledi.
Ödenmiş sermayesi 120 milyon lira seviyesinde bulunan Bimeks'te Akgirayailesinin yüzde 20.9, SPV Bilişim ve Bimeks Bilişim'in yüzde 29.2, diğerhissedarların ise yüzde 7.5 payı bulunuyor. Yüzde 5.1 hisse şirket tarafındangeri alınan hisseler statüsünde yer alırken, kalan yüzde 37.2 hisse halka açık.
Şirket hissedarlarından RP Explorer Netherlands, Bimeks'teki yüzde 11.3hisseye denk gelen 13.57 milyon adet hisseden 8.5 milyon adedi Mart ayında 10.2milyon lira bedelle Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akgiray'ın sahip olduğu SPVBilişim'e satmıştı.
Söz konusu hisseleri pay başına 1.22 liradan satın alan Akgiray, "Şirkethisselerinin çok düşük fiyattan işlem gördüğünü düşündüğüm için satın almayoluna gittim" dedi.
Bimeks hisseleri 4.5 TL'den halka arz edilmişti. Şirketin sermaye artışınagitmesinin ardından bu, bölünmüş fiyat olarak 2.71 liraya denk geliyor. HisselerCuma günü 1.43 liradan kapanmıştı.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir