Bimeks ikinci büyük oyuncu oluyor

Üç ay öncesine kadar sektörün dördüncü büyüğü olan Bimeks, önce Electro World'ü ardından da Darty'yi satın alarak ikinci büyük oyuncu oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Tüketici elektroniği perakendesinde taşlar yeniden diziliyor. Bir zamanlar yerli firmaların yanı sıra 5 yabancı oyuncunun bulunduğu sektörü yabancılar birer birer terk ediyor. Bugün de Darty, Bimeks'e satılarak Türkiye'den çıktı. Madia Markt sektörde kalan tek yabancı oyuncu.

Yabancıların çıkmasıyla birlikte pazar payında da ciddi değişiklikler yaşanıyor. Teknosa'nın açık ara lider olduğu sektörde, yeni satın almalarla birlikte rekabet de iyice kızıştı. Sektörün dördüncü büyük oyuncusu Bimeks, eylül ayında Electro World'ü bugün ise Darty'yi satın alarak kaba bir hesapla sektörün iki numaralı oyuncusu oldu.

Sektörün lideri Teknosa'nın pazar payı yüzde 40'a ulaşıyor. Pazarda yüzde 8 paya sahip Elekctro World'ü satın almadan önce yüzde 8.5'lik payla sektörün dördüncü büyük oyuncusu olan Bimeks, bu satın almayla birlikte dördüncülüğünü daha da pekiştirirken, yüzde 5 pazar yayı ile sektörün 5'inci sırasındaki Darty'i de alınca yüzde 21.5 pazar payı ile bir anda ikinci sıraya yükseldi. Yüzde 20 payla sektörün ikinci büyük oyuncusu Media Markt (Saturn) ise bu satın almayla birlikte üçüncü sıraya geriledi. Dördüncü sıradaki Vatan Bilgisayar'ın ise yüzde 17 pazar payı bulunuyor.

Bağlayıcı anlaşma imzalandı

Bimeks Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akgiray, DÜNYA gazetesine yaptığı açıklamada Electro World'e yakın büyüklükte ikinci bir satın alma daha gerçekleştirerek, sektörün ikinci büyük oyuncusu olmayı planladıklarını açıklamıştı. Şu anda 193 bin metrekare ile faaliyet gösteren Bimeks, Darty'nin 28 mağazasının devralınmasıyla satış alanını 33 bin metrekare daha artıracak.

Bimeks Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akgiray bugün de Reuters'a açıklamalarda bulundu. Bimeks ile Darty arasında bağlayıcı bir ön anlaşma imzalandığını ve satış anlaşmasının 1 ay içinde yapılmasının planlandığını belirten Akgiray, "Devir işlemi stoklar ve demirbaşlar üzerinden belli bir iskonto oranı ile yapılacak. Devir işlemi sadece mağazalardaki stok, demirbaş ve personeli kapsıyor. Darty'nin Türkiye operasyonunun zarar, borç veya alacakları gibi finansal unsurlarını kapsamıyor" dedi.

Ödemenin vadeye yayılacağını ancak vade süresinin henüz belirlenmediğini söyleyen Akgiray, değerleme çalışmaları, satış anlaşması ve Rekabet Kurulu onayının ardından, devir sürecinin şubat ya da mart ayına kadar tamamlanmasını beklediklerini söyledi.

Akgiray, Darty mağazalarının isim hakkının 1 yıl süreyle Bimeks'te olacağını, sonrasında ise bu mağazaların da Bimeks'e dönüştürüleceğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir