Bombardier Türkiye’ye teknoloji transferine hazır

Raylı sistemler devi Bombardier, yeni lansmanını yaptığı TALENT 3 trenleri, Türkiye’de de raylara çıkarmayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın ŞAHİNALP

BERLİN - Raylı sistem teknolojilerinin lideri Bombardier Transportation, Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen Uluslararası InnoTrans 2016 Ulaşım Teknolojileri Fuarı’nda trenlerden, metro ve sinyal sistemlerine kadar tüm raylı sistem çözümlerini sunarken yeni ürün lansmanlarını gerçekleştirdi. Bombardier Transportation’ın yeni lansmanını yaptığı TALENT 3 trenleri, Türkiye’de de raylara çıkmayı hedefliyor.

30 milyar dolarlık güçlü bir sipariş rezervine sahip olan Bombardier, Türkiye’nin de gelişen ulaşım ve toplu taşıma planlarına yönelik olarak en ideal ürün portföyüne sahip bulunuyor. Bombardier, 1986 yılından bu yana Türkiye ile raylı sistemler alanında güçlü bir işbirliği içinde çalışmalarına devam ediyor. Brezilya, Hindistan, Çin, Meksika ve Güney Afrika gibi ülkelerde yerlileştirme deneyimine sahip, teknoloji transferinde küresel lider konumunda olan Bombardier Transportation, Türkiye’nin teknoloji transferiyle ilgili ihtiyaçlarını karşılamak için tüm altyapıyı en iyi şekilde sağlamaya hazır bulunuyor.

“Bozankaya ile yatırımlarımıza başladık” Bombardier Transportation’ın Türkiye Yönetim Direktörü Furio Rossi de yaptığı açıklamada; “Türkiye’de 2023 yılına kadar raylı sistemler ve alt yapı için 45 milyar doları aşan bir yatırımın yapılacağı belirtiliyor. Öte yandan pek çok yeni proje de bulunuyor. Türkiye’de yüksek hızlı ve bölgesel trenler, lokomotifler, sinyal ekipmanları, metrolar ve tramvaylar olan raylı sistemler segmentinde son kalite standartlarında, en son teknoloji ürünleri sağlamak için kararlıyız. Yeni yatırımlarla Türkiye’deki gelişmelere inancımız sonsuz. Zaten yerli üretim yapan Bozankaya ile de iş ortaklığı yapıyor olmamız bunun en büyük göstergesi. Yaklaşan 80 adet yüksek hızlı tren ihalesi için TCDD tarafından seçildiğimiz takdirde Bombardier ve Bozankaya olarak ortaklığımız çerçevesinde, Ankara’da yepyeni bir üretim tesisiyle birlikte Türkiye’ye yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlıyoruz. Bozankaya ile Ankara Sincan’da bulunan tesiste yatırımlarımıza başladık” dedi.

'Teknoloji transferi lideri olarak ortak çözümler üretebiliriz'

Türkiye’de raylı sistem alanında oldukça büyük bir potansiyel olduğunu belirten Furio Rossi “Fuarda yüksek hızlı trenin yanı sıra bölgesel tren gamımızın yeni ürünü olan BOMBARDIER TALENT 3 treninin lansmanını gerçekleştirdik. Bu trenin Türkiye için en ideal çözümlerden biri olduğuna inanıyoruz. Öte yandan Türkiye raylı sistemlerde yerliliğe büyük önem veriyor. Bu alanda teknoloji transferi lideri olarak ortak çözümler üretebileceğimizi biliyoruz. Bombardier olarak teknoloji transferi yaptığımız pek çok ülkede çok başarılı projeler gerçekleştirdik. Teknoloji transferi dediğimizde sadece benzer ürünlerin yerli olarak sunulmasını değil aynı zamanda ihtiyaçlara göre geliştirilmesi ön görülmelidir” dedi.

Bombardier, hızla büyüyen şehirlerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanan MOVIA Maxx metro platformunu ilk kez Innotrans Fuarı’nda sergiledi. Yüksek kapasiteli MOVIA Maxx metro, işletimcilerin farklı ihtiyaçlarına kolayca adapte edilebilen, modüler ve esnek tek çözüme dayalı maksimum değerleri sunuyor.

“Raylı sistemlerde çok tecrübeliyiz''

Berlin’deki fuarda görüştüğümüz Bombardier Transportation Başkanı Laurent Troger’a, ‘Türkiye hızlı trende neden Bombardier’i seçmeli?’ sorusunu yönelttik. TCDD başta olmak üzere Türkiye’den de fuara katılımın yüksek olduğunu belirten Troger, “ Öncelikle dünyanın en büyük hızlı tren üreticisi olarak çok sayıda ülkenin büyük ve önemli kentlerinde şehir içi raylı çözümler üreten bir şirketiz. Halihazırda Almanya, Fransa, Çin ve İspanya’da faaliyetlerimiz var. Suudi Arabistan için yeni bir proje geliştiriyoruz. Raylı sistemlerde çok büyük bir tecrübemiz bulunuyor. İkinci neden olarak da Bombardier çalışılması çok kolay ve pratik olan bir firma. Türk hükümetinin hızlı trende yerli üretici ile ortak çalışmaya büyük önem verdiğini biliyoruz. Bombardier rakipleri arasında en gelişmiş teknolojiye sahip. Bu alanda Türkiye’ye teknoloji transferini sağlayabiliriz. Son olarak da Bombardier uzun vadeli bir ortak. Yıllardır raylı sistem sektöründe yer alıyoruz. Türkiye’deki yeni hızlı tren ihalesinin ayrıntılarını bekliyoruz” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir