Borusan krizlere takılmadı

Borusan Grubu, geçen yıl 13 milyar liralık ciroya ulaştı. FAVÖK'ünü de yüzde 30 artırarak 1.2 milyar liraya çıkaran şirket, 2016'da toplam 627 milyon liralık yatırım yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sercan AKINCI

İSTANBUL - Küresel krizin ve bölgesel siyasi risklerin devam ettiği 2016 yılında Borusan Grubu 13 milyar liralık ciro elde etti. Şirketin faiz, amortisman ve vergi öncesi karı (FAVÖK) ise bir önceki yıla göre yüzde 30 artarak 1.2 milyar liraya ulaştı. Şirketin bu rakamları yakalamasında itici güç çelik sektöründeki işleri oldu. Ayrıca Borusan geçen yıl toplam 627 milyon liralık da yatırım yaptı.

Borusan'ın 2016 yılı finansal ve operasyonel performansının ve 2017 yılı hedeflerinin değerlendirildiği 11'inci Kamuoyu Bilgilendirme Toplantısı'nda Borusan Holding CEO'su Agah Uğur'un yanısıra, son dönemde Borusan'ın Grup şirketlerinde iş başına geçen yeni üst düzey yöneticileri Borçelik Genel Müdürü Kerem Çakır, Borusan Lojistik Genel Müdürü İbrahim Dölen, Borusan Makina ve Güç Sistemleri Genel Müdürü Özgür Günaydın ve Borusan Mannesmann Genel Müdürü Zafer Atabey de hazır bulundu.

Borusan Holding CEO'su Agah Uğur toplantıda yaptığı konuşmada, 2016 yılının Türkiye'de ve dünyada her açıdan zorlu bir yıl olduğunu buna rağmen Borusan'ın tarihinin en yüksek kar seviyesini yakalamayı başardığına dikkat çekti. Geçen yıla belirsizliklerin damga vurduğunu, bu belirsizliklerin bu yıl da devam edeceğini öngördüklerini dile getiren Uğur, "Belirsizlik yeni normalimiz olmaya devam edecek. Bununla birlikte iyimseriz. Borusan'ın 80'inci kuruluş yılı olan 2024 için koyduğumuz hedeflere sadığız. Grubumuzu ve şirketlerimizi, en önemlisi iş yapma biçimimizi dünya ile uyumlu şekilde yeniden tasarlıyor, dönüştürüyor ve geleceğe umutla bakıyoruz" dedi.

2017 hedefi 15.6 milyar lira

Borusan'ın 2016 yılı rakamlarını paylaşan Uğur, "Borusan Grubu'nun 2016 yılı konsolide cirosu 13 milyar lira oldu. FAVÖK bir önceki yıla göre yüzde 30 artışla 1,2 milyar lira olarak, rekor düzeye çıktı. Bunda çelik sektörünün katkısı büyük. Borusan Grubu 2016 yılında ayrıca başta enerji alanında olmak üzere toplam 627 milyon liralık yatırım gerçekleştirdi" diye konuştu. Dış ticaret hacminde 2017'nin geçen yıldan daha kötü olmayacağını düşündüklerini bildiren Uğur, cirolarını yüzde 10 artırarak, 15.6 milyar liraya yükseltmeyi hedeflediklerini kaydetti. FAVÖK'te 12 artışlar 1.3 milyar liraya ulaşmayı planladıklarını da ifade eden Uğur, şöyle devam etti: "2017'de yatırımımızı 2.2 kat artarak 1.4 milyar liraya, istihdamımızı ise yüzde 7 artarak 9 bin 613 kişiye çıkarmayı hedefliyoruz. Elimizde 240 MW civarında proje var. Bazı şeyler maalesef yavaş işliyor. Yatırımlarımızın çoğunu 2016 öncesi tamamladık. 2016'da bu yüzden bu kadar düşük bir rakam ortaya çıktı. 100MW'a yakın enerji yatırımımız bu yıl devreye girecek. Yükselen kazançlarımızın tamamını yatırıma ayırıyoruz, çoğunu Türkiye'ye yapıyoruz. Bu yıl yatırımın yüzde 54'ü enerjiden gelecek. Hem otomotivde hem de iş makinelerinde kiralama filolarimizi büyütüyoruz."

Ayrıca Uğur, geçen yıl Ar- Ge ve inovasyon alanında 71 milyonlık bir yatırım yaptıklarını anlatarak, 2017'de ise bu rakamın 85 milyon liraya çıkacağını açıkladı.

YEKA'ya konsorsiyumla hazırlanıyor

Borusan Holding CEO'su Agah Uğur, 2017 yılında yatırımlarının büyük kısmını enerji alanında yapacaklarını açıklamanın yanında, 1000 MW'lık Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesine de hazırlandıklarını anlattı. İlki güneşte yapılan YEKA ihalesinin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak daha önce rüzgarda da aynı ihalenin yapılacağını duyurmuştu. Uğur da bir konsorsiyum halinde bu ihale için çalışıldığını açıkladı. Güneş enerjisi için yapılan ilk ihalenin ardından 1 milyar doların üstünde yatırım yapılmasının gerektiği öngörülmüştü.

Bu konularda ilginizi çekebilir