Ciro 240 milyon TL olacak Esse yurtdışına açılacak

Mutfak eşyalarına odaklanan ‘uzman perakendecilik’ örneği Esse, 46 ilde 153 mağazaya ulaştı ve şimdi hedefi yurtdışı... Ürünlerinin yüzde 95’i ithal olarak yola çıkan firmanın mağazalarında bugün satılan ürünlerin yüzde 70’i yerli

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENER KARADENİZ 
İSTANBUL 

Bu yılı 50’si yeni, 163 mağaza ile kapatmaya hazırlanan Esse, önümüzdeki yıl yurtdışına açılacak. Yönetim Kurulu Başkanı Semih Şeftali, 200 mağaza ile birlikte yurtdışına açılacaklarını, Doğu'da franchise, Batı'da ise yerel ortakla büyüyeceklerini söyledi. Şeftali, satış rakamında ise yeni mağazaların da etkisi ile 240 milyon TL’ye ulaşacaklarını belirtti. Şirket ile ilgili son gelişmeler ve hedefleri ile ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Semih Şeftali, 2002’de kurulan Esse’nin ABD’deki hızlı perakendecilik örnekleri baz alınarak oluşturulduğunu hatırlattı. O dönem hiçbir sektörde uzman perakendeciliğinin olmadığını dile getiren Şeftali, “Çok zorlandık ürün bulmakta. Belli ürünleri getirmek zordu. Biz de ithal etmeye başladık. İlk mağazamızı Akmerkez’de açtık. Sonra AVM’lerin çoğalması ve kredi kartının da etkisi ile hızla büyüdük. Parametreler lehimize gelişti” dedi. Yüzde 95’i ithal olan ürünlerin şu anda yüzde 70’i yerli Esse’de ve şirket 46 ilde 153 mağazaya ulaşmış. 

Satış miktarı değil, kâr azaldı 
Son birkaç yıldır pazarda yeni bir sürecin söz konusu olduğuna dikkat çeken Şeftali, klasik sancılar yaşandığını söyledi. Bu dönemde ekonomik finansal sıkıntıların olabileceğini belirten Semih Şeftali, iş dünyasının en büyük sorununun bunlar değil önünü görememek olduğunu anlattı. Risk alırken bir işadamının önünü görmek istediğini belirten Şeftali, seçimler sonrası her şeyin normale dönmesini umut ettiklerini söyledi. Esse bu sıkıntılı sürece rağmen 1 Eylül itibari ile 40 yeni mağaza açmış ve yıl sonuna kadar 10 mağaza daha açacak. Söz konusu mağazalarda da satışlarda değil kâr marjlarında düşüş yaşanmış tüm sektörde olduğu gibi. Esse Yönetim Kurulu Başkanı Şeftali, “İki tür perakendeci var. Biri benim fiyatım ve politikam bu hiçbir şekilde taviz vermem diyen, diğeri de bu dönemlerde indirim ve promosyonlar ile satışlarını destekleyen. Bunlardan ilkinin satışlarında düşüş oluyor ama diğerinde satışlar çok etkilenmiyor, kar marjı düşüyor. Biz de fiyatı artırmadığımız için satışlar düşmedi ama kar marjımız azaldı. Geçen yıl 170 milyon TL olan ciromuzun bu yıl 240 milyon TL olmasını bekliyoruz” dedi. 

Esse Kıbrıs’ta da faaliyet gösteriyor ama yurtdışı olarak Şeftali 2016’yı işaret etti. 200 mağazaya doğru gittiklerini belirten Şeftali, “Yurtdışında 2 türlü büyüyeceğiz. Doğu’da franchise, Batı’da ise bazı ortaklar ve kendimiz mağaza açarak büyüyeceğiz” dedi.

İthal ürün oranı %30’a düştü 
Esse mağazalarında en fazla satılan ürün tencere tava. Semih Şeftali söz konusu üründe 8 yıl üst düzey yöneticilik de yaptığı Tefal’i geride bırakmış. Marka her yıl 1 milyon tencere tava satıyor ve bu alanda ilk sırada yer alıyor. Bu yılın başında küçük ev aletlerinin de dahil olduğu bir dizi ürünün gümrük vergileri yüzde 25 artırılmıştı. Son dönemde artan kurun da etkisi ile ithal ürünlere olan talep düşmüş. Semih Şeftali, kendi mağazalarında da geçen yüzde 40 olan ithal ürün oranının yüzde 30’a gerilediğini söyledi.

Ürünlerin yüzde 80'i kendi markası
Esse mağazalarında satışların yüzde 80’i şirketin kendi markalarından oluşuyor. Ancak mağazalarda KitchenAid gibi dünya devleri de var. Semih Şeftali, markanın son ürünü olan yemek pişirme makinesi Cook Processor'u da tanıttı. Cep telefonlarına yüklenen application ile çalışan makinede şimdilik 147 yemek tarifi bulunuyor ve yemeklerin aynı standartta ve olması gereken kıvamda pişmesini sağlıyor. 1.500 euro fiyatı olan ürüne Türk yemek tariflerinin de girmesi için çalışılıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir