Coca-Cola İçecek'in net karı yüzde 28 arttı

Coca-Cola İçecek'in 2014 net karı 315 milyon lira oldu. Şirket, uluslararası operasyonlarla çift haneli büyümeyi 2015'te de sürdürmeyi hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Coca-Cola İçecek'in 2014 yılındaki net satışları 5,98 milyar lira, net karı ise 315 milyon lira olarak gerçekleşti. 

Coca-Cola İçecek (CCİ), 2014 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre, CCİ'nin net satışları 2014 yılında yüzde 15 artışla 5,98 milyar liraya, net karı da yüzde 28 artarak 315 milyon liraya ulaştı. 2014 satış hacmi ise yüzde 7 artış göstererek 1,13 milyar ünite kasa oldu. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen CCİ Üst Yöneticisi (CEO) Burak Başarır, 2014 yılının oldukça zorlu geçtiğine dikkati çekerek, CCİ'nin buna rağmen büyümeye devam ettiğini ve bundan büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti. 

2014 yılında karlılıklarını artırdıklarını ve yılı çift haneli gelir büyümesi ile kapattıklarını vurgulayan Başarır, "CCİ'nin toplam satış hacmindeki payı yüzde 46'dan yüzde 49'a yükselen uluslararası operasyonlar, 2014 yılında önemli pazarlardaki başarılı kampanya ve promosyonların etkisiyle yüzde 14 hacim artışı kaydederek güçlü performansını sürdürdü. Kazakistan'da gerçekleşen devalüasyon, Pakistan'da meydana gelen seller ve politik gerilim ile Irak'taki güvenlik sorunları gibi ciddi olumsuzluklara rağmen yıl sonunda çift haneli hacim artışı elde edildi. Net satışlar ise yüzde 12 artarak 1,3 milyar dolara ulaştı" değerlendirmesinde bulundu. 

Başarır, Türkiye operasyonu net satışlarının da bir önceki yıla göre yüzde 5 artışla 3 milyar liraya, satış hacminin ise yüzde 1 artışla 578 milyon ünite kasaya ulaştı. 2014 yılında satılan paket sayısındaki artışın, hacim artışını geride bıraktığını belirten Başarır, şöyle devam etti: 

"Bu artış yeni tüketici kazanımlarını destekledi. Satış hacmi yılın ilk yarısında ortalamanın üzerinde seyreden sıcaklıklar ve başarılı kampanyalarla güçlü bir artış sergilerken, yüksek sezondaki olumsuz hava koşulları ve özellikle 3. ve 4. çeyreklerde Tüketici Güven Endeksi'nde görülen gerileme yılın tamamındaki hacim artışını sınırladı." 

"Çift haneli büyümeyi 2015'te de sürdürmeyi hedefliyoruz" 

2015 yılına yönelik de öngörülerde bulunan Başarır, Türkiye'deki maliyet ortamının karlılık oranlarını desteklemesini beklediklerini dile getirdi. Orta Asya'daki faaliyetlerini de zorlayıcı ekonomik koşullardan etkilenmeden sürdürebileceklerini belirten Başarır, şunları kaydetti: 

"Uluslararası operasyonlarımızda çift haneli büyümeyi 2015'te de sürdürmeyi hedefliyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz coğrafyadaki ekonomiye ve güvenliğe ilişkin risklerin farkındayız. Bu risklere rağmen biz uzun vadede coğrafyamızın büyük potansiyel barındırdığına inanıyoruz. Hızla artan nüfus oranları, genç ve kentli nüfusun çokluğu, diğer gelişmiş pazarlarla karşılaştırıldığında düşük kalan kişi başı gazlı ve gazsız içecek tüketim oranları bize fırsatlar sunuyor. Biz de bu potansiyeli yakalamak ve büyümeyi sürdürmek için yatırımlarımıza devam ediyoruz. 2015 yılında Kazakistan, Tacikistan ve Pakistan'da birer fabrika açarak üretim kapasitemizi artırmayı hedefliyoruz." 

Bu konularda ilginizi çekebilir