Coca-Cola İçecek’ten Kazakistan’a ikinci fabrika

Kazakistan’da ikinci fabrikasını açan Coca-Cola İçecek, bu güne kadar gerçekleştirdiği yatırım miktarını 250 milyon dolara çıkardı. Şirket, önümüzdeki 3 yıl içerisinde 50 milyon dolar daha yatırım yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selçuk ALTUN

ASTANA – Anadolu Grubu’nun ana hissedarı olduğu Coca-Cola İçecek (CCİ), Kazakistan’ın Almatı şehrinde 1995 yılında açtığı ilk fabrikasının ardından, başkent Astana’da 80 milyon dolarlık yatırımla yeni bir fabrika daha kurdu.

Resmi açılışı 28 Mayıs Cumartesi günü Anadolu Grubu ve Coca-Cola İçecek Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Coca-Cola İçecek CEO’su Burak Başarır, Coca-Cola İçecek Kazakistan Genel Müdürü Ahmet Ertin, Türkiye’nin Kazakistan Büyükelçisi Nevzat Uyanık, Kazakistan Yatırım Komitesi Başkanı Svetlana Jumagaliyeva tarafından gerçekleştirilen fabrika, 300 kişiye istihdam sağlayacak.

Astana fabrikasının açılış töreninde konuşan Tuncay Özilhan, "Orta Asya’daki makroekonomik dalgalanmalar ve devalüasyonlara rağmen faaliyet gösterdiğimiz tüm pazarların potansiyeline inanıyoruz. Bu yatırım da inancın göstergesi. Sadece Kazakistan’a son 10 yılda 250 milyon dolar yatırım yaptık, yatırım yapmaya devam edeceğiz” dedi.

burak-basarir-tuncay-ozilha.jpg

50 milyon dolar daha yatırım yapılacak

Türkiye, Orta Doğu, Orta Asya ve Pakistan’da 25 fabrika ve 10 bini aşkın çalışanıyla faaliyet gösterdiklerini belirten CEO Burak Başarır ise “Kazakistan'da 2 bin 500 kişiye direkt ve dolaylı olarak istihdam yaratıyoruz. 2012’den bu yana pazar payımızı yüzde 20 artırdık ve satış hacmimizi 2 katına çıkardık. Son 5 yılda ülkede yıllık bileşik büyümemiz ise yüzde 20'nin üzerine çıktı. Bugün açılışını yaptığımız Astana fabrikamızla yüzde 21 oranında bir kapasite artışı sağladık. Bu ülkeye önümüzdeki üç yıl içinde 50 milyon dolar daha yatırım yapmayı planlıyoruz" dedi.

burak-basarir1.jpg

Coca -Cola İçecek CEO'su Burak Başarır

Orta Asya ve Kafkasya’da 5 ülkede faaliyet gösterdiklerini hatırlatan Başarır, son 10 yılda bu bölgeye 2 milyar dolardan fazla yatırım yaptıklarını söyledi.

Faaliyet gösterdikleri 10 ülkede, 380 milyon nüfusa hitap ettiklerini, yıllık 6,5 milyar TL ciro ve 6,7 milyar litre satış hacmine ulaştıklarını aktaran Başarır, Coca-Cola İçecek’in bugün Coca-Cola sisteminin satış hacmi bakımından beşinci, nüfus bakımından ise ikinci en büyük şişeleyicisi konumunda bulunduğunu söyledi.

Özilhan: Siyasetten çok ekonomi konuşacağımız bir ortama girdik

tuncay-ozilhan2.jpg
Anadolu Grubu ve Coca-Cola İçecek Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan

Fabrikanın açılış töreni sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Anadolu Grubu ve Coca-Cola İçecek Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, gündeme ve ekonomiye dair önemli açıklamalarda bulundu.

Son dönemde yaşanan hükümet değişikliği gibi siyasi gelişmelerin talebi bir miktar frenlediğini belirten Özilhan, buna karşın 2016 yılının ilk 5 ayında makro çerçevede beklentilerin aşıldığını söyledi. Grup olarak bu dönemde bütçe, üretim ve satış hedeflerini aştıklarını aktaran Özilhan, Türkiye’nin içinde bulunduğu zorluklara karşın ekonomik olarak iyi bir performans gösterdiğini vurguladı.

Yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte reformların yapılması ve tekrar bir yatırım stratejisinin oluşturulması için gereken istikrarlı ortama girildiğini ifade eden Özilhan, “Yeni Başbakan ve yeni bakanlar seçildi, hükümet beklentilerimize paralel oluştu. Orada her hangi bir sıkıntı yok. Bundan sonra ekonominin bir miktar rayına oturacağını, siyasetten çok ekonomi konuşabileceğimiz bir ortama girdiğimizi düşünüyorum. Ne kadar çok ekonomi konuşursak sorunlara o kadar çok çözüm getiririz” dedi.

icecek-hatti.jpg

“Başbakan doğrusunu yaptı”

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanlığı görevini de yürüten Tuncay Özilhan, Başbakan Binali Yıldırım’ın yeni dönemde Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na başkanlık edecek olmasını oldukça önemli bulduğunu söyledi.

Özilhan, “Ekonomi ile uğraşmayan başbakan, görevini biraz noksan yapıyor diye bir hissiyatım var. Başbakan; ekibiyle, bakanlarıyla, teşkilatıyla bilfiil bu işi yaşamalı ve içinde olmalı. Başbakan ekonomiye ne kadar odaklanırsa, elini işin içine ne kadar sokarsa, etrafına da o kadar dinamizm getirir. Bu nedenle doğru bir adım atıldığı kanaatindeyim. Sayın Başbakan daha çok operasyoncu. Onun bilgi birikimi ve tecrübesi bu noktada. Başbakan olduktan sonraki ilk açıklamasında ‘Taş üstüne taş koymaya geldik’ sözleri önemliydi. Ekonomiye yoğunlaşması doğru ve biz iş adamları da bunu istiyoruz” diye konuştu. 

İş dünyasının endişesi

Türkiye’nin ve çevre ülkelerin oldukça zor bir dönemden geçtiğini dile getiren Tuncay Özilhan, iş dünyasında temel endişenin terör olduğunu söyledi. Anayasa değişikliği ve başkanlık tartışmaları gibi konuların iş dünyasını endişelendirmediğini ifade eden Özilhan, “Biz, ondan daha çok hükümetimiz var mı, ekonomiye odaklandı mı, alınan kararlar reaksiyon veriyor mu buna bakıyoruz” dedi.

Özilhan, sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi gibi konuları siyasiler konuşuyorlar, tartışıyorlar; gündeme geliyor düşüyor. İş dünyasını endişelendiren konuların başında terör geliyor. Ondan sonra Suriye, Irak, IŞİD, Rusya ilişkileri, civarımızdaki ilişkiler. Bu konuları Türkiye’nin bir an önce çözmesinde ve çevre ülkelerle normalleşmesinde fayda var. Buralar bizim tabii pazarlarımız. Müthiş ihracat yaptığımız ülkeler, ne kadar erken bu ilişkileri düzeltirsek Türkiye ekonomisine o kadar katkısı olacaktır diye düşünüyorum.”

Yatırıma devam

Siyasi iniş çıkışların her ülkede zaman zaman olabileceğini belirten Tuncay Özilhan, Türkiye’nin yatırım için halen çok büyük fırsatlar sunduğu vurguladı.

Bu nedenle Anadolu Grubu’nun yatırım stratejisinde bir değişiklik olmadığını aktaran Özilhan, “Migros’u alarak çok önemli bir yatırım yaptık. Senede 200 civarında satış noktası açıyoruz. Coca-Cola  İçecek ve Anadolu Etap, Isparta’da yeni birer fabrikası kuruyor. Yine Anadolu Etap, Balıkesir Gönen’de meyve paketleme tesisi kuruyor. Adel’i, Anadolu Motor’u yeni fabrikasına taşıdık. İstanbul Kartal’da 1200 konutluk bir projeye başladık. Bizim ülkemizden herhangi bir endişemiz yok. Biz ülkemize güvenmeye ve yatırım yapmaya devam ediyoruz” diye konuştu. 

Uyanık: Kazakistan’da önemli fırsatlar var

nevzat-uyanik.jpg

Kazakistan Büyükelçisi Nevzat Uyanık

Coca-Cola İçecek’in yeni fabrika açılışından sonra basına özel açıklamalarda bulunan Türkiye’nin Kazakistan Büyükelçisi Nevzat Uyanık ise, Kazakistan’da 600’den fazla Türk firmasının faaliyet gösterdiğini aktardı.

Türk yatırımların 2 milyar doları geçtiğini belirten Uyanık, sadece Anadolu Grubu’nun ülkede 500 milyon dolarlık yatırımı bulunduğunu söyledi.

Kazakistan’da şu anda sanayinin hemen her kolunda yatırıma ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Uyanık, “Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in ortaya koyduğu program, ekonominin maden kaynaklarına, emtiaya bağımlılığından kurtulmaya yönelik. Bunun için de sanayi, teknoloji ve istihdama dayalı alanlarda iş açmak istiyorlar. KOBİ’lerden bu tarz büyük tesislere kadar ekonomi her alanda açık var. Ekonomi programlarını, teşvik programlarını, yatırımcıların önünü açmak üzere düzenliyorlar. O nedenle önemli bir iş potansiyeli barındırıyor” dedi.

Başkenti Türk şirketler inşa etti

Türk girişimcilerin gerçekleştirmiş olduğu yatırımların Kazakistan’ın gelişmesinde ve büyümesinde önemli bir rol aldığını kaydeden Uyanık, bunun yanı sıra yeni başkent Astana’nın imarında Türk taahhüt ve inşaat şirketlerinin büyük bir rol üstlendiğini söyledi. Astana’nın bu yıl başkent oluşunun 20’nci yılını kutladığını belirten Uyanık, “İnşaat sektöründe ilk 5 ülke arasındayız. Bu güne kadar taahhüt ve inşaat sektörlerinde üstlendiğimiz projelerin değeri 20 milyar dolara ulaştı.  Gururla söyleyebiliriz ki, yeni yapılan Astana’nın yüzde 70’ini (tesis, kamu binaları, alışveriş merkezleri, alt yapı, yerleşim yerleri, oteller, fabrikalar) Türk şirketler yaptı. 

10 milyar dolarlık hedef

Büyükelçi Uyanık, Kazakistan ile Türkiye’nin 2023 yılına kadar ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarma hedefi olduğunu hatırlattı. Geçen yıl Kazakistan’da yaşanan kriz nedeniyle ticaret hacminin yüzde 14 gerilediğini ve 2.1 milyar dolarlık bir iş hacmi yakalandığını aktaran Uyanık, “Ama bu çok olağanüstü bir döneme denk geldi. Son iki yıldır emtia fiyatlarında yaşanan düşüş Kazak ekonomisini çok olumsuz etkiledi. Buna rağmen biz ümitliyiz.

Biz Türkiye olarak Kazakistan’ın geleceğine, potansiyeline, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in ortaya koyduğu ekonomik programa inanıyoruz, güveniyoruz. Kazakistan bizim Orta Avrasya’daki en önemli ticari, siyasi ve ekonomik ortağımız. Biz öyle görüyoruz. Bu potansiyel, iki ülkeyi de daha ileri taşıyacak işler için bize imkân sağlayacak diye düşünüyoruz” dedi.