'Dövizdeki dalgalanmaların ilacı yapısal reformlar'

Otomasyon sistemleri üreticisi Becker Türkiye CEO’su Kebir, dolardaki artışın beklenen bir gelişme olduğunu söyleyerek, firmaların bu riski azaltacak önlemler alması gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Becker Türkiye’nin CEO’su Volkan Kebir, dövizdeki dalgalanmaların yaratacağı zararların önüne ancak ekonomide yapısal reformların gerçekleştirilmesiyle geçilebileceğine dikkat çekti.

Son haftalarda dolar kurunda meydana gelen artışın beklenmeyen bir sonuç olmadığını dile getiren Kebir, “Bunun olacağı önceden de belliydi. Yıllardan beri Türkiye’de dolar ve Euro dalgalanması var. İki yıl önce Euro’da ciddi bir dalgalanma oldu. Fakat bir türlü yapısal reformları devreye sokamadığımız için bu tür hadiselerden az zarar görme konusunda çalışmalarımızı yapamadık” dedi.

Yabancı sermayeli birçok firmanın dövizdeki dalgalanmayı görerek bir takım önlemler aldığını vurgulayan Kebir, şöyle konuştu; “Firmalar yurtdışı faturalarını TL’ye çevirdi. Bilançoları bozulmasın diye TL fatura alarak Euro riskini yok etti. Bunlardan bir tanesi de biziz.  Herhangi bir ülkeden 1 milyon dolarlık iş yapan firma döviz artışı nedeniyle zarara uğradı. Ancak hükümet yaptığı müdahale ile gümrüklerde bekleyen konteynırlar işe dönme fırsatı buldu. Artık ahlamak-vahlamak yerine yapısal önlemleri almak zorundayız.” 

Türkiye’de mevcut şartlar altında cari açık sorunun azalmayacağını belirten Kebir, “Ülke olarak hammadde ve enerji sorununu çözmemiz gerek. Bugün yurtdışına 1 kilogram mal gönderdiğimiz zaman, bundan ortalama 1.6 dolar gelir elde ediyoruz. Yani 1 kilogram domates fiyatına ihracat yapıyoruz. Bunun 10 dolara çıkması lazım” dedi.