EBRD ve Şişecam'dan geri dönüşümde dünyada bir ilk

Şişecam Topluluğu ile EBRD, Türkiye’de cam geri dönüşüm sektörüne sanayileşme yolunda büyük ivme kazandıracak önemli bir ortaklığa imza atıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye’nin en köklü kuruluşlarından Şişecam Topluluğu ile çok uluslu bir yapıya sahip olan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye’deki cam geri dönüşüm sektörünün sanayileşmesinde öncü olmak amacıyla güçlerini birleştiriyor. Şişecam ve EBRD, dünyada bir ilk olan ortaklık kapsamında “Şişecam Çevre Sistemleri A.Ş.” adıyla yeni bir şirketi hayata geçiriyor. 

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, İstanbul’da düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, tam 81 yıl önce temeli atılan Topluluğun bugün düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve cam elyafı gibi camın tüm temel alanları ile soda ve krom kimyasallarında küresel bir oyuncu haline geldiğini vurgulayarak, “Şişecam dünyanın cam ev eşyasında en büyük üçüncü, cam ambalajda en büyük dördüncü ve düzcamda en büyük beşinci üreticisi konumundadır. Dünyanın 10’uncu büyük soda üreticisi de olmamızın yanı sıra krom kimyasallarında dünya lideriyiz. 13 ülkedeki 44 üretim tesisimiz, 150 ülkeye ulaşan satışlarımız ve 21 bini aşkın çalışanımızdan aldığımız güçle ana faaliyet alanlarımızda dünyada ilk üç hedefimize doğru istikrarlı adımlarla ilerliyoruz. Bu hedefimiz doğrultusunda ‘kurumsal vatandaşlık’ bilinciyle tüm faaliyetlerimizi çevre dostu ve sürdürülebilir bir anlayışla yürütüyoruz” diye konuştu. 

Doğal kaynakları en etkin şekilde kullanmayı, çevresel etkileri en aza indirmeyi ve enerji verimliliğini sürekli arttırmayı amaçladıklarının altını çizen Prof. Dr. Ahmet Kırman, şöyle devam etti: “İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında karbon emisyonlarının azaltılmasında gösterdiğimiz gelişmenin anahtarlarından biri, ‘Çevre ve Enerji Politikamızı’ bütün faaliyetlerimize entegre etmemizdir. Bu politikayla doğal kaynakları verimli kullanmayı, geri dönüşüm ve geri kazanımı artırmayı taahhüt ediyoruz. Başta cam ambalaj olmak üzere, cam atıkların toplanması ve geri dönüştürülmesi için tüm paydaşlara önderlik etme görevini gönüllü olarak üstlendik. Ülkemizdeki cam geri dönüşüm altyapısını iyileştirmek ve ‘geri dönüşüm toplumu’na geçiş sürecini desteklemek için sürekli çalışıyoruz.”

Finansal desteğin yanı sıra ‘know-how’ transferi sağlanacak

Elde edilen gelişme ve başarılara rağmen halen cam geri dönüşümünde gidilecek daha çok yolun olduğunu ifade eden Kırman, şöyle konuştu: “Bu doğrultuda ortak değerleri paylaştığımız EBRD ile geri dönüşüm sektörü için büyük fayda sağlayacak önemli bir adım atıyoruz. Geri dönüşüm sektörünün sanayileşmesinde öncü olmak amacıyla ‘Şişecam Çevre Sistemleri A.Ş.’ adıyla yeni bir şirket kuruyoruz. EBRD’nin yüzde 10 ortak olacağı bu şirket sayesinde; ülkemizin önde gelen cam toplama ve geri dönüşüm firmalarının modernizasyonunu hızlandıracak uygun koşullu ve uzun vadeli finansman desteğinin yanı sıra sunulacak olan uzmanlık hizmetleriyle ‘know-how’ transferi de sağlanacak. Şişecam Çevre Sistemleri’nin ortağı EBRD sayesinde küresel çapta erişim imkanı yakalayacağı teknik uzmanlıkla atık yönetimi başta olmak üzere çevre ve enerji konularında ülkemizdeki en önemli otoritelerden biri haline gelmesi hedefleniyor. Geri dönüşüm, toplama, iletişim çalışmaları, tedarikçilerin kurumsal yapıya kavuşturulmasına ek olarak kalite, çevre ve iş güvenliği sistemleri gibi konularda sektöre danışmanlık hizmeti verilecek.”

İlk etapta 20 milyon euroluk yatırım söz konusu

Kısıtlı maddi imkanlara sahip olan geri dönüşüm firmalarının normal şartlarda ancak uzun vadede yapabilecekleri yatırımların kısa sürede hayata geçeceğine işaret eden Kırman, “İlk etapta 20 milyon euro tutarında bir yatırım söz konusu. Öncelikle ülkemizdeki toplam cam kırığı üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini gerçekleştiren dört firmaya destek verilecek. Geri dönüşüm tesisleri bu destekle üretim altyapılarını dünya standartlarında modernize ederek, yüksek kalitede cam kırığı üretme yeteneğine sahip olacak. Firmalar yeni toplama ekipmanlarıyla toplanan cam atığı miktarını da artıracak. Destek kapsamında modernize edilecek olan tesislerin 2017 yılının ilk çeyreğinde devreye girmesi, atık toplama ekipman ve araçlarının ise bu yıl içinde hizmete alınması planlanıyor” dedi. 

Geri dönüşüm sektörüne verecekleri önemli destekler sonucunda üretimde cam kırığı kullanım oranını bugünkü yüzde 19 seviyesinden önümüzdeki 5 yılda yüzde 45 seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Kırman, “Geri dönüşen cam miktarı da 5 yılda 3 katına çıkarak yıllık 435 bin tona ulaşacak. Böylece çevremiz korunurken, elde edilecek enerji tasarrufuyla ülke ekonomisine yapılan katkı da katlanarak artacak” diye konuştu.

Stratejik ortaklık Türkiye’ye olan güvenin bir göstergesi

Hayata geçirdikleri stratejik ortaklığın en başta EBRD’nin Türkiye’ye olan güvenini gösterdiğini belirten Kırman, “Aynı zamanda bu ortaklık, Şişecam’ın EBRD ile yaklaşık 20 yıla dayanan güçlü ilişkileri ile cam geri dönüşüm sektörü ve toplumsal farkındalığın artırılmasına ilişkin yaptığı yatırım ve çalışmaların bir sonucudur. Ülkemizde sürdürülebilir bir cam geri dönüşüm sistemi inşa etmek üzere gerçekleştirdiğimiz bu geniş kapsamlı çalışmaların başarıyı getireceğine inancımız tamdır. Dünyada bir ilk olan bu ortaklığın diğer geri dönüştürülebilir atıklar için de bir örnek teşkil etmesini arzuluyoruz” dedi. 

Geri dönüşüm sektörü için yenilikçi bir yaklaşım

EBRD İmalat ve Hizmet Sektörleri Direktörü Frederic Lucenet ise Şişecam ile yaptıkların ortaklığın EBRD’nin “Yeşil Ekonomiye Geçiş” anlayışı doğrultusunda çevresel faydalar sağlayan yatırımlardan biri olduğunu belirterek, yeni yatırımın geri dönüşüm sektörünün sıkıntılarının aşılmasında yenilikçi bir yaklaşımın ürünü olduğunu kaydetti. 

Batı Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında Türkiye’deki cam geri dönüşüm oranının hala oldukça düşük kaldığına işaret eden Lucenet, şöyle konuştu: “Cam diğer tüm materyallerin aksine sonsuz kere dönüştürülebilmektedir ve bu geri dönüşüm süreci son ürünün kalitesini olumsuz yönde etkilememektedir. Başta cam ambalaj olmak üzere, cam atıkların toplanması ve geri dönüştürülerek cam kırığı olarak üretimde değerlendirilmesi, sadece ekonomiye değil aynı zamanda enerji kullanımı ve sera gazı emisyonlarını önemli ölçüde azalttığı için çevreye de katkı sağlar.”

20 milyon ağacın temizlediği havaya eşdeğer 

Şişecam Topluluğu’nun 2011 yılında başlattığı Türkiye’nin en kapsamlı cam geri dönüşümü projesi kapsamında bugüne kadar;

- 21 ilde 141 ilçe belediyesiyle işbirliği geçekleştirildi. 
- 14 bin adet cam kumbarası belediyelere hibe edildi
- 220 binin üzerinde ilköğretim öğrencisine farkındalık eğitimi verildi. 
- Farkındalık aktiviteleriyle 2,5 milyon kişiye ulaşılarak cam geri dönüşümünün önemi anlatıldı.

Tüm bu çalışmalar sonucunda; 
- Geri dönüşen cam miktarı yıllık 67 bin tondan 2015 yılında 141 bin tona ulaştı.
- 2011-2015 döneminde 580 bin ton camın çöpe gitmesi önlendi. 
- Üretimde cam kırığı kullanım oranı yüzde 8’den yüzde 19’a çıktı.
- 27 bin konutun ısınma ve sıcak su ihtiyacını karşılayacak seviyede enerji tasarrufu sağlandı.
- 230 bin otomobilin trafikten çekilmesine eşdeğer karbondioksit salımı engellendi. 
- 20 milyon ağacın temizlediği havaya eşdeğer karbondioksit salımı önlendi.